Resum Dia 5: Cancellara, Uchimura i Ledecky que vol ser reina

5 minuts de lectura

Repassem com va anar la cinquena jornada dels Jocs Olímpics.

Armstrong fa història

La jornada dels Jocs va començar amb la contrarellotge femenina de ciclisme en ruta, amb la veterana americana de 43 anys, Kristin Armstrong sumant la seva tercera medalla d’or consecutiva en uns Jocs Olímpics, després d’haver pujat al calaix més alt del podi a Pequín 2008 i Londres 2012. La història de la de Tennessee bé és mereix un article per si sola, amb dues retirades i posteriors tornades a la competició per sumar els títols olímpics. Ni el mateix Michael Jordan ho hauria pogut escriure millor.

El podi el van completar la russa Olga Zabelinskaia i l’holandesa Anna van der Breggen. Totes elles en menys de 12 segons de marge.

Spartacus torna a mostrar la seva potència

Poques hores després de la prova femenina, va arribar el torn de la masculina i, allà, el suís Fabian Cancellara, als seus 34 anys va demostrar que encara no havia dit la seva última paraula al món del ciclisme. L’anomenat Spartacus va tiranitzar la prova, superant gairebé en 50 segons al segon classificat, l’holandés Tom Dumoulin, i en una mica més d’un minut al britànic Chris Froome, que així podria marxar de Rio amb una medalla olímpica.

Cancellara

Cancellara s’emporta de Rio la seva tercera medalla olímpica, després de l’or i a la plata a Pequín 2008, en contrarellotge i ruta respectivament.

Àsia domina el tir en pistola de 50 metres

I sudcoreà Jing Jong-oh, el gran favorit, fa valdre els pronòstics i s’endú la seva sisena medalla olímpica a la disciplina de tir en pistola de 50 metres. 5è a la de 10 metres, és el campió de la disciplina des de Pequín 2008, havent pujat al podi a Atenes 2004, també. Van completar el podi el vietnamita Hoang Xuan Vinh i nordcoreà Kim Song Guk.

En doble fossa olímpica, tot i que el domini va ser europeu, el kuwaitià de 49 anys Fehaid Al-Deehani es va convertir en el primer atleta que s’endú una medalla d’or participant sota la bandera dels Olímpics Independents (a Kuwait se li va prohibir la participació a als Jocs de Rio, per qui ja havia guanyat 2 medalles de bronze al 2000 a Sidney i 2012 a Londres). La plata va ser per l’italià Marco Innocenti i el bronze pel britànic Steven Scott després de superar en el seu duel al també britànic Tim Kneale.

Joseph Clarke confirma la seva progressió guanya l’or al en piragüisme d’eslàlom K1

El britànic va superar en una final molt igualada a l’eslovè Peter Kauzer, plata, i el txec Jiří Prskavec, de països amb gran tradició en la modalitat.

Kazakhstan suma el seu segon or gràcies a l’halterofília 

On també s’afegiria la plata aconseguida per Zhazira Zhapparkul en -69kg femení. Competició que va ser per la xinesa Xiang Yanmei. Mentre que va completar el podi l’egípcia Sara Ahmed, en una final decidida per tan sols 2kg.

L’or, però, va ser per Nijat Rahimov imposant-se en una espectacular final. Imposant-se al xinès Lü Xiaojun en -77kg, on els dos esportistes van empatar a 379kg, assolint el rècord del món. La victòria de Rahimov va ser conseqüència dels seus 64 grams menys de massa corporal. Podem estar parlant del picar entre hores més determinant de la història. Finalment, el podi el va completar l’egipci Mohamed Ihab aixecant 361kg.

El Regne Unit no falla al salt de trampolí

La parella formada pels dos esportistes britànics Chris Mears i Jack Laugher es va imposar en el trampolí sincronitzat de 3 metres a la parella americana formada per Sam Dorman i Michael Hixon, en un bonic duel decidit per tan sols 4 punts.

El podi el va completar la parella xinesa formada per Cao yuan i Qin Kai. Bé, no cal dir que tota la prova es disputar sobre la sorprenent aigua verda de la piscina de salts.

El Japó es manté hegemònic al Judo

El país asiàtic, ja sigui en -70kg femenins com -90kg masculins, no ha deixat escapar l’or en la seva art marcial preferida. En categoria femenina, Haruka Tachimoto s’ha imposat a la colombiana Yuri Alvear, mentre que els bronzes han estat per Sally Conway, representant al Regne Unit, i l’alemanya Laura Vargas, que ha derrotat a l’espanyola María Bernabéu.

Pel que a la masculina, el campió ha estat Mashu Baker després d’imposar-se al georgià Varlam Liparteliani. Mentre que els bronzes han caigut al sudcoreà Gwak Dong-han i el xinès Cheng Xunzhao.

A esgrima, o pavelló d’Star Wars, Deriglazova es corona en floret i Szilágyi en sabre

Entremig d’un autèntic festival de llums i efectes visuals, l’hongarès Áron Szilágyi s’ha coronat com a campió olímpic en la categoria de sabre masculí, superant al combat definitiu al nordamericà Daryl Homer. En el combat per la medalla de bronze ha estat el sudcoreà Kim Jung-Hwan qui s’ha merescut pujar a l’esglaó més baix del podi.

Pel que fa al floret femení, la russa Inna Deriglazona es va emportar la medalla d’or després de derrotar a la italiana Elisa Di Francisca per un espectacular 12 a 11. El bronze ha estat per la tunisiana Ines Boubakri.

Deriglazova

El tennis taula, com no podia ser d’altra manera, amb regust xinès

Com a mínim en categoria femenina, on el partit per la medalla d’or l’ha disputat entre les xineses Ding Ning, la guanyadora final, contra la seva compatriota Li Xiaoxia, en un emocionantíssim partit que s’ha hagut de resoldre al setè i definitiu set.

A l’enfrontament per la medalla de bronze, la nordcoreana Kim Song I (notis la diferència amb el Jong del líder absolut de Corea del Nord) s’ha imposat a la japonesa Ai Fukuhara.

Uchimura salva l’or en una magnífica final individual

A l’Arena Olímpica de Rio, el japonès Köhei Uchimura ha aconseguit la medalla d’or després d’un sensacional exercici final de terra al concurs complet individual de gimnàstica artística, superant a l’ucraïnès Oleg Verniaiev per tan sols una sola dècima (92.365 a 92.266), deixant sense màxim premi a l’estratosfèric exercici de barres paral·leles de Verniaiev qui, potser, ha pecat d’excés de conservadorisme al seu últim exercici.

Uchimura

Això sí, sens cap mena de dubte, un dels millors moments que ens va deparar la jornada d’ahir. El bronze de la competició va ser pel britànic Max Whitlock.

Ledecky no afluixa a la piscina olímpica

I finalment arribem a la piscina on, a part del magnífic or de Mireia Belmonte en els 200 papallona –del que ja n’hem parlat al resum dels nostres olímpics–, s’hi ha disputat altres finals.

En els 200m braça masculins, la medalla d’or ha estat pel nedador de Kazakhstan Dmitriy Balandin, després d’imposar-se en un ajustadíssim final al nord-americà Josh Prenot per 7 centèsimes i per 24 al rus Anton Chupkov, medalla de bronze i qui ha acabat completant el podi.

Balandin
Dimitriy Balandin

Als 100 metres lliures masculins, l’australià Kyle Chalmers s’ha imposat de forma relativament clara al belga Pieter Timmers, plata, i el nord-americà Nathan Adrian, bronze.

Finalment, a la final dels relleus 4×200 metres lliures femenins, els Estats Units, amb una sensacional última posta de Katie Ledecky, s’ha endut la medalla d’or per davant d’Austràlia, plata, i la sorprenent Canadà, que ha acabat enduent-se el bronze, a només mig segon de les australianes.

Ledecky, d’aquesta manera, segueix lluitant amb Katinka Hosszu per proclamar-se, simbòlicament, com la reina de la piscina olímpica de Rio de Janeiro. Veurem com acaba al final.

Carmelo Anthony es converteix en el màxim anotador olímpic

En l’ajustada victòria dels Estats Units davant d’Austràlia per 98-88, Carmelo Anthony, que ha anotat 31 punts amb 9 triples, s’ha convertit en el màxim anotador de la història del bàsquet en els Jocs Olímpics. Després d’aquesta fita, ara ja només li queda convertir-se també en l’esportista que suma més medalles d’or en la mateixa modalitat.