Propostes per al 30 de juliol:
1. Judo – Torneig masculí + 100 kg (eliminatòries a les 04:00h, finals a partir de les 11h del matí)
El darrer dia del judo a Tòquio 2020 oferirà al Japó l’oportunitat de seguir fent via en un palmarès espectacular en la disciplina que ha demostrat un cop més que domina a la perfecció. Aquest esport, però, acaba amb protagonisme evident per a un esportista francès. Teddy Riner vol entrar a la història amb el seu tercer or consecutiu (també seria el quart podi seguir des de Pequín 2008) en una modalitat que normalment crema els seus ídols força més ràpid. El triple or només l’ha aconseguit fins ara el japonès Tadahira Nomura, però Riner haurà de competir des de la primera ronda atès que per rànquing mundial no és el principal favorit. Tothom espera, però, la millor versió d’un judoka altíssim que és un autèntic espectacle al tatami.
2. Tir amb arc – Fase final del torneig individual femení (eliminatòries: 02:30h / Quarts de final: 07:45h / Final: 09:45h)
El tir amb arc viurà un dels seus grans dies a Tòquio 2020 amb la resolució del torneig femení. Un dels grans al·licients del dia és veure si la jove An San és capaç de sumar el seu tercer or al Japó, fet que encara no ha assolit cap altre esportista i que sens dubte la convertiria en una de les grans estrelles d’aquest estiu malgrat competir en una disciplina amb poc seguiment mediàtic als països occidentals. Entre les rivals de San, sens dubte, hi ha la seva compatriota Chaeyoung Kang, que lluitarà per què l’or no marxi de Corea del Sud, i també l’arquera índia Deepika Kumari, que parteix com a número 1 del món.
3. Atletisme – Final dels 10.000 metres llisos masculina (13:30h)
L’estrena de la disciplina que probablement més gent té ganes de seguir en uns Jocs Olímpics arriba carregada d’al·licients en un 30 de juliol de debut en què com és habitual només es disputa una final. Els 10.000 metres llisos sempre són considerats per la realització televisiva com un autèntic aneguet lleig d’aquest esport, però enguany no hauria de ser així. Entre els aspirants a l’or hi ha el vigent plusmarquista mundial de la distància, l’ugandès Joshua Cheptegei i un munt d’aspirants com Kiplimo, Kwemoi, Barega, Kejelcha o Kipruto que poden afavorir una cursa molt ràpida a l’estadi olímpic de Tòquio. Tant de bo sigui així, que volem que l’atletisme comenci amb bon peu.
4. Trampolí – Final femenina (06:00h qualificació – 07:50h, final)
Ja fa unes quantes edicions que forma part del programa olímpic i el cert és que continua essent un esport bàsicament desconegut i poc seguit a la majoria d’indrets del món. El trampolí no troba la tecla per fer-se popular i molta gent se sorprèn genuïnament quan sap que una de les competicions olímpiques consisteix e fer una sèrie d’acrobàcies en un llit elàstic. La competició femenina és la més oberta de totes atès que la Xina no ha sabut dominar amb mà de ferro com acostuma a fer en altres categories. La canadenca incombustible Rosannagh MacLennan s’endurà moltes mirades (aconseguirà el tercer or consecutiu?) i més enllà de Liu i Zhu hi pot haver diverses alternatives al podi.
5. BMX – Finals masculina i femenina (04:40 i 04:50h)
Una altra disciplina menor d’un esport que també és un bon calaix de sastre és el BMX en relació al ciclisme. L’esport també està consolidat al programa olímpic i de fet enguany tindrà una cara B amb la versió freestyle més urbana i descarada per acompanyar-la. De moment, en les ja clàssiques voltes al circuit ple de bots i petites pujades, baixades i corbes, es preveu viure un torneig molt emocionant amb caigudes, sorpreses i tota la pesca habitual. Com sempre diem: Mariana Pajón, la colombiana, és l’estrella indiscutible d’aquest esport i veurem on és capaç d’arribar aquest 30 de juliol.