SONY DSC

Velocitat, coreanes i copes a Sant Cugat

4 minuts de lectura

El passat dimarts 14 de març, els companys del Tot Costa, programa d’esports vespertí de Catalunya Ràdio comandat per Sònia Gelmà, Jordi Costa i Marta García-Xicue entre d’altres, van entrevistar en David Alegre, jugador del Polo d’hoquei herba. Un quart d’hora més que interessant on van repassar l’actualitat de l’hoquei herba a casa nostra i que va servir com a prèvia de la Copa del Rei i de la Reina que es disputa aquest cap de setmana a Sant Cugat, tant en dones com en homes, a les instal·lacions del Júnior quant tot just fa 100 anys de la seva fundació. En plena conversa, la Marta i en David parlaven l’espectacularitat d’aquest esport i com sobretot des dels països punters del nord d’Europa s’estan invertint força calers per tal que aquesta espectacularitat augmenti. I tot parlant d’això, la Marta va parlar de la coreana, considerat com el tipus de xut més espectacular d’aquest esport.

Però què és la coreana?

El revés coreà o la coreana consisteix a colpejar la pilota amb l’aresta de l’estic. Una forma de xut espectacular i efectiva que es coneix com a coreana perquè van ser els jugadors de Corea del Sud els qui la van començar a utilitzar amb freqüència arran del boom en aquest país als anys 90. Les primeres participacions dels sud-coreans en competicions internacionals d’alt nivell en hoquei herba van arribar als Jocs de Seoul 1988, en tant que país amfitrió, però en la següent dècada, el nivell va augmentar i Corea del Sud va arribar a aconseguir una plata femenina als Jocs d’Atlanta 96’ i una altra plata masculina a Sidney 2000. Va ser a la ciutat australiana, però en els Mundials disputats el novembre de 1994, quan els sud-coreans van popularitzar aquest xut, que ràpidament es va estendre per tot el globus.

korea

Expliquen que Pere Arch, segon entrenador de l’Egara a l’època, ho va veure i li va explicar a un joveníssim (15) Pol Amat, que en mitja hora va captar la tècnica per tal de fer el llançament. Estarem atents doncs aquest cap de setmana per tal de gaudir del màxim nombre de coreanes a les instal·lacions del Júnior. Aquesta però no serà l’única atracció quant a espectacularitat que tindran els catorze partits que es disputaran.

El penal córner més ràpid

La Federació Espanyola instal·larà radars de velocitat al darrere de les porteries i calcularà en temps real el temps que triga un penal córner en ser executat i marcat. Només comptaran aquells gols de llançament directe i on hi intervinguin com a màxim tres jugadors (servidor, aturador i llançador). El temps serà immediatament informat als espectadors i jugadors mitjançant els marcadors de les instal·lacions.

Derbi vallesà per marcar el favorit català

En noies, aquesta edició de la Copa de la Reina comptarà amb quatre dels cinc equips catalans de la Divisió d’Honor femenina; és a dir que únicament en queda exclòs l’Atlètic Terrassa, que viurà un trepidant frec a frec per la salvació fins a final de temporada amb el CH Pozuelo.

Dit això, els dos equips catalans que estan completant fins ara una millor temporada 16/17 s’enfrontaran entre ells ja al partit de quarts de final; l’amfitrió Júnior i l’Egara es jugaran una plaça a semis, en el que es presenta com la gran oportunitat per a les santcugatenques, que ja van arribar a la final de Copa de l’any passat i que han guanyat onze dels tretze partits de la competició lliguera d’enguany.

egara

D’altra banda,  un Polo vingut a menys s’enfrontarà a quarts al Jolaseta biscaí, mentre que el Club Deportiu Terrassa se les veurà amb l’altre equip basc, la Real Sociedad. Finalment, a quarts de final també hi trobarem un altre dels plats forts, el derbi madrileny entre la Complutense i el Club de Campo. Aquestes darreres surten com a favorites per al títol, ja que són les actuals líders invictes a la Lliga regular i han guanyat la Copa fins a tretze ocasions, per cinc del C.D. Terrassa, que les segueix al palmarès de ben lluny.

Tots contra el Polo

Pel que fa a nois, el Reial Club de Polo és el gran favorit de la competició, com en tot campionat que es disputa els darrers anys, tot i que haurà de fer front a la baixa d’en Xavier Lleonart, un dels seus màxims golejadors, que es perdrà el que queda de temporada per una luxació a l’espatlla de la qual s’haurà d’operar.

Com dèiem, el Polo surt com a favorit: domina la Lliga amb molta solvència (cap derrota i vuit punts d’avantatge sobre l’Egara) i ha guanyat sis dels darrers vuit títols en jocs a Espanya. Tot i això, el darrer títol se’ls va escapar en una trepidant final de lliga davant els ratllats i es preveu que els barcelonins arribin a Sant Cugat motivats per recuperar el ceptre de l’hoquei herba estatal. El primer escull sembla prou assequible, ja que s’enfrontaran a un FC Barcelona que tot i haver-se classificat per a la Copa del Rei, ha guanyat un dels tretze partits de lliga disputats fins ara i es troba en plena lluita per la permanència juntament amb el C.D.Terrassa i el Taburiente canari.

El partit més atractiu d’aquests quarts de final serà l’Egara-Club de Campo, amb dos dels equips de la zona alta sobre el verd de les instal·lacions del Júnior. Un Júnior que a priori ha tingut sort al sorteig i s’enfrontarà a la Real Sociedad, setena classificada, i que buscarà el primer títol de Copa del Rei amb l’afició al seu costat. D’altra banda,  l’Atlètic Terrassa s’enfrontarà als càntabres de la Real Sociedad de Tenis de La Magdalena. Ens queda doncs un escenari propici per poder veure unes semifinals plenament catalanes el dissabte a Sant Cugat.

La final masculina es disputarà el diumenge a les 11 del matí, tot just abans de la femenina, que ho farà a la 1 del migdia.

atletic

 

Imatges: International Hockey Federation, Club Egara, Atlètic Terrassa.