Vuit seleccions es disputen el Campionat Mundial d’Hoquei Gel

3 minuts de lectura

Aquests dies s’està disputant a Rússia el Campionat Mundial d’Hoquei Gel 2016, un torneig anual que reuneix a les setze millors seleccions del món. Després de la fase de grups, que ha reduït el nombre de participants a la meitat, aquest dijous 19 de maig es juguen en directe pel canal de YouTube del torneig uns quarts de final que han deixat els següents aparellaments: República Txeca-EUA, Canadà-Suècia, Finlàndia-Dinamarca i Rússia-Alemanya.

Cal dir en primer lloc que el Campionat Mundial sempre compta amb un gran determinant que pot fer variar molt les possibilitats d’èxit dels diferents equips que hi participen. Se celebra sempre quan l’NHL nord-americana (l’NBA de l’hoquei gel) està disputant encara els play-offs pel títol. Això provoca que els jugadors que encara estan en competició siguin baixa per aquest torneig. De fet, és habitual que les seleccions deixin places lliure en la convocatòria perquè a mesura que un cop ja hagi començat el torneig es puguin anar incorporant els jugadors d’equips de l’NHL que han quedat eliminats.

Mundial hoquei 2

Els finesos, favorits

Vistos aquests condicionants i els resultats de la fase de grups podríem dir que Finlàndia és el favorit per endur-se el trofeu. Els finesos han guanyat els set partits disputats fins ara i han derrotat clarament a Canadà, l’equip campió de l’edició de 2015, per 4 a 0. Per a Finlàndia, on l’hoquei gel és l’esport rei, es tracta d’una gran ocasió per aconseguir una triple corona aquest 2016, sumant al Campionat Mundial els títols ja aconseguits enguany del Campionat Mundial Júnior i el de la categoria sub-18. L’equip finès està liderat per Mikael Granlund, jugador dels Minnesota Wild de l’NHL, i pel jove de només 18 anys Patrick Laine, promesa protagonista del Mundial Júnior passat i que la propera temporada farà el salt a l’NHL.

Finlàndia compta amb l’avantatge que el sempre gran favorit Canadà ha arribat a Rússia amb un equip format per jugadors secundaris que tenen com a objectiu promocionar-se per jugar una altra competició, la Copa del Món (tot i que s’assemblin no confonguem els noms), que tindrà lloc el pròxim mes d’octubre. I és que la celebració d’aquest altre torneig, del qual parlem al final de l’article, és un altre factor que ha afeblit el nivell d’aquest Campionat del Món.

Les millors imatges del Finlàndia-Canadà de la fase de grups

Si Finlàndia i Canadà han dominat el grup B de la fase de grups, la República Txeca i Rússia han fet el mateix al grup A. Els txecs, país sempre destacat en l’hoquei gel, estan fent una gran actuació amb només tres membres de l’equip que juguen a l’NHL i ja van derrotar Rússia en el primer partit de la fase de grups per 3 a 0. Malgrat aquesta derrota, l’equip rus és favorit també al títol i ha pogut millorar la plantilla inicial amb el reforç de jugadors que han estat eliminats a l’NHL durant el torneig.

La victòria d’un dels altres quatre equips que queden vius (Suècia, Dinamarca, Alemanya i els EUA) seria tota una sorpresa. Si Finlàndia segueix la seva ratxa victoriosa fins el final aconseguiria el seu tercer títol de Campionat del Món. Molts més en tenen Rússia (27 comptant els 22 guanyats per l’URSS), Canadà (25) i la República Txeca (12 comptant els 6 aconseguits per Txecoslovàquia). Aquest mateix diumenge 22 de maig tindrà lloc la final i se sabrà el vencedor d’aquest 2016.

Mundial Hoquei 1

Mundial i Copa del Món?

Abans d’acabar, recordar que mencionàvem anteriorment que el torneig d’aquest 2016 ha quedat una mica desvirtuat perquè al setembre es farà a Canadà la Copa del Món d’Hoquei Gel, una altra competició que no se celebrava des de 2004. Es tracta d’un trofeu organitzat per l’NHL i que es juga amb les normes de la lliga nord-americana enlloc de les de la Federació Internacional d’Hoquei Gel.

Fins ara no ha tingut una periodicitat massa clara (les tres edicions disputades s’han fet el 1996, el 2004 i el 2016) però compta amb el valor afegit de tenir assegurada la presència de totes les estrelles de l’NHL. A la Copa del Món 2016 hi participaran vuit equips: les sis potències mundials (Canadà, Rússia, Finlàndia, República Txeca, EUA i Suècia), el ‘Team Europe’, format per jugadors de la resta de països europeus, i el ‘Team North America’, una selecció de joves sub-23 dels EUA i Canadà. En aquesta cita de format nord-americà, tant els EUA com Canadà intentaran sumar el segon títol per afegir als aconseguits el 1996 i el 2004, respectivament.