La Federació Internacional d‘Handbol (IHF) ha anunciat que vol prohibir la resina a l‘handbol la pròxima temporada. Si això acaba sent així, un dels elements més usats i inherents a la pràctica de l’handbol tindria els dies comptats. Per altra banda, també un dels aspectes que fan més “antipàtics” l’handbol als pavellons poliesportius. Serà això només un globus sonda? Realment és tan problemàtica la famosa “pega”? Quins interessos hi ha al darrere de la mesura? Té raó de ser? Intentarem posar una mica de llum en aquest afer tan enganxifós.
Què és la resina?
En primer lloc, pels que no hagin jugat mai a handbol cal explicar el què és això de la resina. Es tracta d’una substància natural provinent de les resines dels arbres que els països nòrdics van començar a introduir ja als inicis de l’handbol a set. Actualment és un element indissociable de l’handbol. Hi ha jugadors que no se’n posen, però la pilota sempre n’està impregnada i això en facilita la seva adaptació. Cal dir que aquí el seu ús està limitat a partir de categories juvenils (16 anys), i permès per totes les federacions que ens afecten (IHF, RFEBM i FCH).
És curiós anar a la Wikipedia, ja que segons l’idioma veiem la subjectivitat del tema. En castellà ens diuen que “La resina se utiliza debido al tamaño y al peso que el balón adquiere a partir de esta categoría, puesto que se hace realmente complicado sostener el balón a las grandes velocidades y fuerzas con las que se mueve”. El wikipedista en català, en canvi, no en sembla tan amant: “Sovint, la pilota s’impregna amb resina sintètica. Això ajuda a agafar la pilota amb una mà i així disminuir el risc que la pilota rellisqui. Ara bé, la pilota queda bruta i el terra pot quedar enganxifós.” Aquí hem topat amb la pega de la discòrdia.
Es pot jugar a handbol sense resina?
Una campanya a Alemanya resa el següent: “L’handbol sense resina és com nedar sense aigua”. Segurament és exagerat, però l’exageració fa veure la importància real d’una cosa que la mateixa federació internacional de l’esport vol prohibir. Només cal veure que quan un equip es descuida la resina en un partit, sovint passa un “calvari”, i és molt habitual a l’handbol la imatge d’esportivitat d’un equip cedint el pot de pega al seu rival o deixant-lo entre les dues banquetes. Queda clar, tots els partits oficials es juguen amb resina.
Qui la vol prohibir la “pega”?
El president de l’IHF, Hassan Moustafa va anunciar en declaracions al diari alemany Stuttgarter-Zeitung la voluntat en nom de la federació que presideix de prohibir el seu ús a un any vista. Segons ell diu, es tracta d’una “qüestió de salut”, ja que la resina és un producte químic que podria tenir conseqüències negatives pels jugadors, a banda que embruta els terres de les pistes de joc i les samarretes dels esportistes.
Fa dos anys que la marca japonesa de pilotes Molten va rebre l’encàrrec per part de l’IHF de crear una pilota que pogués adaptar-se sense resina i –segons explica Jorge Dargel a Marca– la IHF ja ha destinat prop d’un milió d’euros a aquesta investigació. Segons diuen ells mateixos ara mateix s’està al 80% del desenvolupament, però de moment els testos no han acabat de convèncer els jugadors. A les proves que s’han fet, s’ha vist que l’adaptació de la pilota és bona al principi, però segueix relliscant quan entra en contacte amb la suor i la humitat de l’ambient. Si ho milloren, potser convencen els jugadors, perquè si es plantegen la prohibició de suar, sí que la cosa ja es complicaria bastant més…
Bé, aquesta és la prohibició que arriba des de dalt, però, ¿Qui no ha sentit algun ajuntament dir que prohibeix l’ús de la resina al seu pavelló? Quants equips d’handbol tenen problemes per trobar instal·lacions privades per aquest motiu?
Té sentit prohibir-la?
Els jugadors professionals són els primers que han posat el crit al cel a les xarxes socials, i opinen clarament que no. La prohibició perjudicaria greument l’espectacle, cosa que aniria en contra del que s’acostuma a fer en tots els esports del món. Des del jugador internacional de La Llagosta, Antonio García (dient a twitter, “Que alguien me explique en qué mejora el espectáculo una decisión así… ¡Me borro si quitan la pega! ¡Es absurdo!”), a Juan Andreu (“A ver si se retrasa la decisión y me pilla retirado, porque si no, no voy a pillar un balón”) o el crac alemany Stephan Kretzmar que ha criticat la mesura dient que abans haurien de demostrar que és perjudicial.
Des de la marca basca de resines Lasshoa es rebaten aquests arguments i es busquen solucions. En primer lloc s’assegura que les seves resines (i les de les principals marques de la competència) estan fetes amb matèries primeres 100% naturals i no causen al·lèrgies ni problemes de salut. En segon lloc, s’accepta que en part les resines embruten els pavellons, però que hi ha solucions: “Hay productos de limpieza en el mercado, como el que nosotros vendemos, Smellex, que eliminan eficazmente la resina de las canchas. Si se llevase un correcto mantenimiento y limpieza de las canchas se minimizaría el efecto”.
I s’afegeix que el que realment embruta els terres són les pilotes velles amb capes acumulades de resina: “La resina aplicada a un balón nuevo no mancha las canchas. Deja una capa de pegajosidad “transparente” sobre todo lo que el balón toca (cancha, porterías….equipaciones) que con el tiempo y un mal mantenimiento oscurece y ofrece un aspecto a sucio….”.
El que per descomptat no té sentit és prohibir-ho en pavellons concrets, ja que la mesura provoca de manera directa que no s’hi puguin jugar partits oficials. Per què? Doncs perquè no pots prohibir al conjunt visitant que la faci servir. Seria com si arribes a una competició de gimnàstica i et diuen que en aquella ciutat són “anti-magnèsia” perquè no els agrada escombrar pols blanca.
Què provocaria la prohibició?
En primer lloc hem de veure si realment acaba funcionant la nova “pilota anti-pega”, però en tot cas a priori sembla clar que tindríem un esport més net però menys atractiu. El canvi aniria en detriment de l’espectacle. L’handbol és un esport molt ràpid i les passades es fan a una gran velocitat i potència, amb el que veuríem de manera molt habitual com els cauen pilotes a terra o no poden fer els llançaments, passades o fintes desitjades.
També deixaríem de veure de manera tan habitual gols espectaculars com poden ser les “rosques”. Aquí el danès del Barça, un dels grans especialistes mundials, ens ho explica. Evidentment només començar ens confessa que un dels seus secrets és la “pega”:
Ja per acabar, i a tall d’anècdota, la mesura provocaria que la secció d’handbol de Catalunya Ràdio que es diu “Olor de Resina” hagi de canviar de nom. Segur que el Ramon Salmurri (@rsalmurri) accepta propostes!
Qui estarà més content si es prohibeix?
Del món de l’handbol segurament poca gent. Els que es freguen les mans amb la possibilitat és la marca japonesa Molten i la IHF, que són els qui han estat desenvolupant els prototips que haurien de ser aprovats al congrés del 2017. Si la mesura prospera, la IHF permetrà a cada federació que esculli la pilota que vulgui, però en cap cas se’ls permetria usar pega. És a dir, hi hauria un tracte de favor cap a Molten (i en conseqüència cap a la mateixa IHF que ha de rendibilitzar el que ha gastat) que podria “menjar-se” el negoci de la resta de marques de pilotes.
Lògicament tots els esports que comparteixen pavelló amb equips d’handbol estarien encantats d’aquesta prohibició. Però no els jugadors d’handbol. Tant els que l’usen amb moderació com els que ho fan de manera exagerada, o directament els que en fan un mal ús (embrutant sense motiu parets o terres). A aquests últims, si us plau, que els responsables dels equips els donin l’alerta a temps. O ja serà massa tard.