Aquest diumenge, durant l’exercici de terra al Campionat Nacional dels Estats Units, Biles va aconseguir una rutina que mai cap altra gimnasta ha aconseguit completar: el triple dobe. I no, no parlem de la suma d’apartats estadístics al bàsquet, com bé indica el nom, es tracta d’un doble mortal amb tres rotacions.
Un exercici descomunal, que recordava el de Nadia Comăneci 33 anys enrere.
Comăneci deixa perplex el públic de Montreal
Una jove rumanesa de 14 anys es presentava als Jocs Olímpics de Montreal de 1976 amb les expectatives molt altes, després de la seva gran actuació als europeus de d’Skien del 1975, on va aconseguir 4 medalles d’or i una de plata.
Nadia Comăneci participava en la competició d’equips obligatòria quan va arribar el torn de les barres asimètriques. I des de el salt inicial, tots els moviments es van desenvolupar amb una harmonia perfecte, una naturalitat mai vista sobre les barres.
Acaba l’exercici i el públic esclata en una tronadora ovació. Però arriba la sorpresa, el marcador electrònic només dona un 1.00 a l’actuació. No podia ser, s’havia de tractar d’un error. I efectivament així havia estat, doncs els marcadors electrònics només estaven preparats per reflectir fins un 9.95.
I els jutges li havien donat un rutilant 10, el primer en tota la història de la gimnàstica. La gent que omplia les grades del Fòrum de Montreal era conscient que acabava de presenciar història.
Un història comuna d’abusos
Malauradament, les dues superestrelles de la gimnàstica mundial, cadascuna en la seva època, comparteixen un passat turbulent en forma d’abusos d’ex-entrenadors, personal dels equips olímpics, etc.
El de Biles és plenament conegut, sobretot en el cas de l’ex-metge de la selecció americana de gimnàstica, Larry Nassar, acusat i condemnat a 60 i 40 anys de presó per haver abusat a més de 100 gimnastes del conjunt americà -tot i que les dues sentències són per 7 i 3, respectivament-, des de l’any 1992.
Nadia Comăneci, per la seva part, molts anys després de la seva retirada, al 2016, reconeixia a la seva biografia documental “Nadia Comăneci, la gymnaste et le dictateur”, haver patit abusos per part d’individus sota la condició de seguir recolzant-la en la seva carrera com a gimnasta.