El prometedor retorn de Simone Biles després de l’any sabàtic

2 minuts de lectura
“Si em fixo en el nivell dels entrenaments actuals diria que sóc millor del que era a Rio de Janeiro”

Fa unes setmanes Simone Biles sorprenia els aficionats amb aquesta afirmació que va generar força controvèrsia a les xarxes. Després de passar-se pràcticament un any i mig allunyada del gimnàs, a la tetracampiona olímpica de 2016 li havien pujat els fums? Com podia haver millorat amb només tres mesos d’entrenaments la millor gimnasta del darrer lustre, l’única capaç d’encadenar 3 victòries seguides a la competició individual dels mundials al llarg de la història?

El cert és que l’afirmació de Biles pren tot el sentit del món després que la Federació de Gimnàstica dels EUA hagi socialitzat un vídeo dels seus entrenaments que també fa un cop d’ull ràpid a l’any sabàtic de l’estrella i que li dona veu per explicar les seves sensacions al nou gimnàs:

Si no teniu temps de veure el vídeo sencer no us podeu perdre aquest GIF curt:

Aquest és un dels moviments que Simone Biles ha incorporat a la seva rutina d’entrenaments. Una sortida inèdita de la barra d’equilibri que ha confirmat que amb tota probabilitat serà a partir d’aquest 2018 que gaudirem de la millor versió de la nord-americana. A més, incorpora nous elements al salt, al terra i especialment a les asimètriques, on el seu nou tècnic (el francès Laurent Landi) és un enorme especialista en desenvolupar el talent de les millors especialistes mundials, com Madison Kocian. L’aparició al vídeo dels entrenaments de moviments com el triple Yurchenko al salt, Piked Jager, Van Leeuwen o Fabrichnova a les asimètriques o Moors al terra han emocionat de valent als aficionats a la gimnàstica artística.

Cinc mesos d’entrenaments després d’una desconnexió necessària (plena de compromisos publicitaris, això sí) tornen a situar a Simone Biles com la gran favorita al campionat del món del proper mes d’octubre. No serà fins al mes de juliol que la nord-americana tornarà a les competicions en un programa previst per evitar lesions, agafar confiança i recuperar la mentalitat guanyadora que la va convertir en la gran estrella de Rio de Janeiro. Tot plegat, camí del repte majúscul que persegueix Biles: resseguir els passos de la mítica Vera Caslavska (1964-1968) i guanyar dos All Arounds olímpics de forma consecutiva a Tòquio 2020.

simonebiles_usatsi_9431983

Mirar endavant

Més forta que mai, també emocionalment després de la denúncia pública contra Larry Nassar per haver abusat sexualment d’ella i d’altres gimnastes, Simone Biles té ganes de mirar endavant aliena a la pressió mediàtica que la perseguirà fins a la cita del Japó: “prefereixo arriscar-me ara i no penedir-me d’aquí a 20 anys. Que llavors no pugui dir “què hauria passat si…?”, sinó “com a mínim, ho vaig intentar de nou”. Encara que les rutines són dures, quan acabo el dia, repasso els meus objectius i tot el que estic perseguint i recordo perfectament què estic fent al gimnàs i perquè he decidit tornar“.

Amb rutines diferents i canvi de música a l’exercici de terra, Simone Biles vol millorar les prestacions que li van donar quatre ors i un bronze als Jocs Olímpics. Ho aconseguirà?