Úrsula Pueyo donarà nom a un carrer d’Esporles

2 minuts de lectura
Els infants d’Esporles han impulsat un projecte per visibilitzar les dones als carrers del seu municipi.

L’alumnat de cinquè de primària de l’escola Gabriel Comas i Ribas d’Esporles (Serra de Tramuntana) va liderar un projecte que ha acabat sent una realitat. Amb el lema “lesdonesmereixencarrers” van dinamitzar una campanya en què els habitants del poble van acabar triant el nom d’un carrer entre diverses dones proposades. L’esquiadora paralímpica Úrsula Pueyo, un dels noms més il·lustres sorgits al municipi, va ser la més votada i el ple de l’Ajuntament d’Esporles va votar fa uns dies l’aprovació per posar el seu nom en una via pública.

En declaracions a IB3 la mallorquina ha ratificat el que ja va dir fa uns dies a través de les xarxes socials: que no s’ho acaba de creure. “Encara no ho acabo d’assimilar, no crec que en sigui mereixedora, o potser totes les candidates ho érem. Sempre m’he sentit molt estimada a Esporles de la mateixa manera que jo m’estimo el meu poble. Estic molt agraïda“. El carrer que porta el nom d’Úrsula Pueyo té força desnivell i està situat al costat d’un circuit de BTT. És tot just el quart nom de dona als carrers d’Esporles. “Antigament les coses eren diferents i no poden canviar de cop i volta, però amb petites passes com aquesta les anirem canviant i espero que d’aquí a uns anys no hi hagi les diferències actuals“.

Úrsula Pueyo ha forjat una trajectòria esportiva singular. Una de les úniques esquiadores amb denominació d’origen mallorquina i capaç de fer carrera fins al punt de participar en copes del món i Jocs Paralímpics d’hivern al màxim nivell internacional. Fa deu anys Esporles ja va reconèixer el seu talent esportiu atorgant-li la medalla d’or del municipi.

La Fosbury presenta l’informe “Amb nom de dona”

Un dels continguts de la nova revista en paper de la Fosbury és un reportatge en profunditat sobre la presència de dones esportistes als noms de carrers i a les instal·lacions esportives d’arreu dels Països Catalans. El cas d’Úrsula Pueyo, com és obvi, no queda inclòs en aquest estudi que retrata l’evident desigualtat entre homes i dones i que radiografia la situació actual. El fet que Úrsula Pueyo doni nom a partir d’ara a un carrer és excepcional per diversos motius. D’entrada a Mallorca només teníem localitzat el carrer Carme Guàrdia, a Palma, una gran esportista homenatjada després de la seva mort. Pueyo és molt jove i això ja és una condició poc habitual, comparable només als carrers de medallistes olímpiques com Míriam Blasco o Isabel Fernández a Alacant.

Hi ha un segon factor que és especialment singular: Úrsula Pueyo és la primera esportista paralímpica reconeguda amb un nom de carrer al nostre país. Esporles, en aquest sentit, fa una aposta per la inclusió que és única i que només té cert paral·lelisme amb una instal·lació esportiva municipal de Sant Vicenç dels Horts que compta amb el nom d’una nedadora paralímpica local.

L’estudi “Amb nom de dona” el podreu llegir amb calma a la revista Fosbury #36 al tercer temps en un número pràcticament monogràfic sobre esport i franquisme. El número ja és a la venda.