Joan Verdú fa història a Beijing 2022 amb un Top 10

3 minuts de lectura
Aquest diumenge 13 de febrer serà llargament recordat per la segona mànega viscuda al gegant de Beijing 2022.

Fa deu anys Joan Verdú va pujar al podi dels Jocs Olímpics d’hivern de la Joventut. Era el primer esportista de casa nostra en aconseguir un èxit d’aquesta magnitud i davant seu s’obria un futur immens. Des d’ençà Verdú s’ha convertit en un dels grans líders de l’equip andorrà d’esquí alpí, encadenant resultats prometedors amb temporades més difícils, però sempre una mica més lluny de l’elit mundial del què les sensacions dels seus dies bons indicaven. Aquesta temporada 2021/22 el salt endavant ha estat evident, amb enormes resultats a la Copa d’Europa que ara prenen encara més valor després d’acabar al Top 10 als Jocs Olímpics.

Joan Verdú, Top 10 a Beijing 2022 / Federació Andorrana d'Esquí
Joan Verdú, Top 10 a Beijing 2022 / Federació Andorrana d’Esquí

A Beijing 2022 Joan Verdú s’hi ha presentat en el millor estat de forma possible. El dia que començaven els Jocs ell encara era a Europa, guanyant per tercera vegada una cita de la Copa d’Europa aquesta temporada en gegant i reforçant el seu lideratge a la general en aquesta disciplina. A la Xina va arribar i sense temps per a res ja va competir al Súper Gegant, on va demostrar una ràpida capacitat d’adaptació a la modalitat i a la pista de neu artificial tan característica d’aquests Jocs amb una bona 22a posició, que millorava els seus resultats de Sotxi 2014 i de Pyeongchang 2018. Però l’objectiu passava pel gegant, la prova que ha prioritzat més que mai aquesta temporada amb una aposta que sense dubte s’ha demostrat encertadíssima.

A la primera mànega Joan Verdú ha esquiat de meravella i s’ha enfilat fins la 13a posició, amb un ritme superior al de rivals que han pujat al podi de la copa del món en les darreres temporades. Conscient de la seva oportunitat, l’andorrà ha sigut capaç de millorar prestacions a la segona mànega i en un recital sobre la neu, ple de ritme i moviments impecables, ha aconseguit marcar el tercer millor parcial de tots els participants. Aquesta animalada només li ha permès remuntar fins la novena posició final, però amb un resultat quasi calcat que el de favorits al podi com Kristoffersen, Pinturault o Caviziel.

És a dir, Joan Verdú no només acaba al Top 10 d’uns Jocs Olímpics, sinó que ha demostrat esquiar en ritme de medalla olímpica… sortint amb el dorsal 32. S’ha quedat a menys de tres dècimes del cinquè lloc i a tot just sis dècimes de la medalla en un podi liderat pel líder de la copa del món Marco Odermatt. És una bestiesa.

Aquest resultat és el millor de la història per a qualsevol esportista andorrà en uns Jocs Olímpics, igualant el novè lloc del ciclista Emili Pérez a Seül 1988. Això el confirma, en conseqüència, com un dels millors esportistes de la història del país pirinenc. El 18è lloc de Mireia Gutiérrez a la súper combinada de 2014 ara ja queda molt enrere, com l’11è lloc de Mònica Dòria en piragüisme en aigües braves a Tòquio 2020. Ho ha valorat Roger Vidosa, director de l’equip andorrà d’esquí alpí:

“És el resultat de molts anys de treball del Joan, de la Federació i de tot el que s’ha invertit en esquí. És feina de tothom, i entre tots hem fet possible que passés això avui. És important que la canalla ho vegi a la tele i es motivi a fer competició, amb cultura d’esforç i sacrifici, de neu. Em venen al cap moltes coses que són col·laterals al resultat en sí, però que aportaran molt. Espero que continuem amb aquesta dinàmica. És un ‘xute’ d’energia per tothom, de creure en l’esport del país”.

Ara la temporada continua per a Joan Verdú, que té el repte pendent de puntuar en una copa del món i que té tot el dret de somiar amb la victòria final a la Copa d’Europa en gegant. Amb més de 100 punts de marge sobre el segon classificat, Verdú podria celebrar el títol a casa, a Soldeu el Tarter, el proper 15 de març: l’estació andorrana acull les finals de la Copa d’Europa i aquell dia hi pot haver festa grossa al bell mig dels Pirineus.