Aquesta setmana el país pirinenc acull la traca final de la temporada d’esquí alpí amb la presència dels millors esquiadors del món.
Del 15 al 19 de març Soldeu – El Tarter és l’escenari de les darreres competicions de la temporada en un esdeveniment de gran repercussió mundial. Mikaela Shiffin i Marco Odermatt gaudiran d’un plàcid final de curs a les finals de la copa del món amb els Globus de Cristall ja garantits i convertits en les indiscutibles estrelles d’aquesta temporada.
Andorra: l’amfitrió que mira cap al 2029
Acollir per segona vegada les finals de la copa del món d’esquí alpí és un nou pas endavant per a Andorra, que en la darrera dècada ha anat construint un vincle amb l’esquí alpí d’alt nivell internacional cada cop més ferm amb la celebració de competicions cada cop més rellevants. Després de quatre anys acollint proves de la copa d’Europa entre 2008 i 2011, l’any 2012 el país pirinenc va viure per primera vegada una prova de la copa del món. Des d’ençà Grandvalira ha vist en directe quatre finals de la copa d’Europa, una altra cita de la copa del món (2016) i unes finals de la copa del món que van ser sonades (2019).
Aquesta setmana l’experiència es repetirà amb la presència de les grans estrelles de l’esquí alpí i la dels principals mandataris de la FIS, que ja saben que tenen sobre la taula un projecte de país als Pirineus per acollir el que sens dubte seria la cirereta del pastís d’aquesta aposta de llarg recorregut: els campionats del món d’esquí alpí. Andorra va presentar candidatura per a la cita de 2027 i ho tornarà a fer de cara al 2029, amb l’esperança que a la segona vagi la vençuda. “Tornarem a encendre les estrelles”, diuen els promotors de la candidatura, i la sensació col·lectiva és que la feina feta en els darrers 15 anys ubica Soldeu – El Tarter com un candidat potent i sòlid, amb opcions ben reals de portar els anhelats campionats del món a un país que no supera els 80.000 habitants.
Calendari: les grans cites de la setmana
Dilluns 13: Cerimònia inaugural (19:30h)
Dimecres 15: Descens masculí (10:00h) i descens femení (11:30h) a la pista Àliga d’El Tarter
Dijous 16: Supergegant femení (10:00h) i supergegant masculí (11:30h) a la pista Àliga d’El Tarter
Divendres 17: Equip mixt paral·lel (12:00h) a la pista Àliga d’El Tarter.
Dissabte 18: Gegant masculí (09:00h – 12:00h) i eslàlom femení (10:30h – 13:30h) a la pista Avet de Soldeu.
Diumenge 19: Gegant femení (09:00h – 12:00h) i eslàlom masculí (10:30h – 13:30h) a la pista Avet de Soldeu.
Mikaela Shiffrin: la millor de la història
L’esquiadora nord-americana s’ha convertit aquest cap de setmana en la persona amb més victòries de la història a la copa del món. Si fa uns dies ja havia deixat enrere el rècord femení de la seva compatriota Lindsey Vonn, ara li ha arribat el torn al també llegendari Ingemar Stenmark. Shiffrin ja acumula 87 triomfs a la competició, un més que el suec, i arriba amb els deures fets després d’una temporada brutal que ens ha recordat la millor versió viscuda el 2018/19. De fet, a Andorra rebrà el Globus de Cristall més clar dels darrers anys i competirà sense cap pressió atès que també té els trofeus en eslàlom i gegant a les seves mans. Els aficionats podran gaudir de la gran estrella dels esports d’hivern, a priori, en tres curses diferents, atès que Shiffrin també té previst competir en Supergegant.
Marco Odermatt: el futur és seu
Per segon any consecutiu el suís s’ha endut el Globus de Cristall amb claredat, així com dos petits globus més en supergegant i gegant. Després de brillar com pocs en categories inferiors i postular-se com el proper gran talent de l’esquí alpí, Odermatt ha fet el més difícil i ha complert els pronòstics. Brilla en el punt mig entre la velocitat i les disciplines tècniques i la seva polivalència només sembla enfortir-se any rere any. El seu duel amb Kilde, sempre benvingut, parteix d’un desequilibri de talent i potencial que en tot cas només ajuda a valorar el gran nivell del noruec.
Suïssa, imparable
El país alpí recupera aquest curs el tron de millor país a la copa del món i ho fa per la porta gran, amb una victòria sonada a la general i el triomf també en categoria femenina i masculina al sarró. Suïssa ha arrasat a ritme d’Odermatt, Gut, Holdener, Meillard o Suter i ja suma tres dels darrers quatre guardons per nacions després de l’hegemonia incontestable d’Àustria entre 1988 i 2019, una brutalitat que ara ja sembla d’una altra època malgrat que la fàbrica de talent amb denominació d’origen d’aquest país no s’ha aturat pas.
Què hi ha en joc?
Només dues disciplines arriben a les finals de la copa del món d’Andorra obertes i amb diversos candidats. Una és l’eslàlom masculí, amb un duel entre dos esportistes noruecs que pot consagrar el jove Lucas Braathen per primera vegada o bé donar a Henrik Kristoffersen un segon guardó consecutiu després d’anys i panys a l’ombra de Hirscher. El tercer en discòrdia és Daniel Yule, però difícilment els noruecs deixaran escapar el títol. En categoria femenina la incertesa és altíssima al supergegant, amb cinc candidates separades per menys de 50 punts. La líder és Elena Curtoni, que pot aconseguir el guardó més rellevant de la seva carrera, però no es pot confiar davant l’experiència de Lara Gut i l’ambició de Cornelia Hutter, Ragnhild Mowinckel i la precisió en els dies claus de Federica Brignone.
Joan Verdú, la carta andorrana
L’afició local viurà amb expectativa la presència del seu esquiador de referència al gegant. Verdú va triomfar la temporada passada a la Copa d’Europa i enguany participarà a les finals de la copa del món, a casa, després que aquest diumenge hagi certificat definitivament la seva plaça entre els 25 millors de l’especialitat d’aquest curs. L’andorrà intentarà fer-la grossa amb la confiança d’haver obtingut una bona 18a posició a Kranjska Gora, amb un meritori setè millor temps a la segona mànega que ens remet a la seva victòria parcial en una segona mànega de la copa del món del passat mes de desembre. El potencial de Verdú, davant l’oportunitat única de lluir-se a casa, és enorme.
L’absència de Quim Salarich
L’esquiador osonenc no participarà a les finals de la copa del món d’eslàlom perquè no ha sumat prou punts durant la temporada en aquesta competició. El de Malla ha acabat 35è al rànquing, fora dels llocs que donen accés a les finals. Salarich, però, no es quedarà a casa, atès que té una bona oportunitat per lluir el seu talent a les finals de la Copa d’Europa, una competició en què aquest cap de setmana ha aconseguit el primer triomf de la seva carrera (i una segona posició), mostrant un excel·lent estat de forma i recuperant les sensacions del passat mes de gener.
Imatge de portada: Joan Verdú, entrenant a Soldeu abans de les finals de la copa del món – Èric Rossell