La copa del món d’esquí alpí comença a mig gas

4 minuts de lectura
Quan encara queda pràcticament dos mesos per a l’arribada de l’hivern la copa del món d’esquí alpí dóna el tret de sortida a Sölden. A l’estació austríaca les absències seran més protagonistes que mai.

Els amants dels esports de neu viuran aquest cap de setmana un primer tastet amb la copa del món d’esquí alpí. Amb el gruix de proves repartides entre els mesos de desembre, gener i març, la prova inicial del campionat és un aperitiu que enganxa a la majoria dels favorits lluny del seu millor moment de forma. D’aquí a quinze dies l’estació finesa de Levi donarà continuïtat a la cita, però no serà fins al darrer cap de setmana de novembre que el ritme de proves de la copa del món s’intensificarà fins a l’arribada dels Jocs de PyeongChang.

Sölden

La cita olímpica és la gran atracció de la nova temporada que tot just comença i obligarà a la copa del món a fer una aturada d’un mes sencer, durant el febrer, per tal que els esportistes atenguin la crida més important de l’esport de 2018. Programats del 9 al 25 de febrer, els millors esquiadors del món intentaran anar afinant la forma a la copa del món per ser resolutius i brillants en les competicions dels Jocs.

Shiffrin i Hirscher, candidats a repetir Globus de Cristall

La temporada 2016-2017 va repetir el mateix patró dels darrers anys en la categoria masculina. L’austríac Marcel Hirscher va dominar a plaer la competició i va sumar el sisè globus de cristall consecutiu de la seva carrera, una fita inèdita en la història de l’esquí alpí. En categoria femenina la nord-americana Mikaela Shiffrin va demostrar que pot guanyar més enllà de l’eslàlom i va endur-se el seu primer títol a la general en un any marcat per les lesions de Lara Gut o Lindsey Vonn.

Marcel Hirscher, el rival a batre a la copa del món masculina
Marcel Hirscher, el rival a batre a la copa del món masculina

Hirscher es va lesionar en plena pretemporada, a l’agost, i encara no té data de retorn a l’alta competició. Ha començat a esquiar però necessita posar-se a punt i serà una de les absències rellevants de Sölden. Probablement, de fet, optarà per treballar a fons en durant les properes quatre setmanes abans de decidir si pot encarar la fase decisiva de la temporada amb plena competitivitat.

Shiffrin, de moment, té un camí més senzill del previst cap a l’objectiu de repetir el títol: Lara Gut continua de baixa fins a finals de novembre i l’eslovena Ilka Stuhec, dominadora de les proves de velocitat la temporada passada i segona a la general de la copa del món, ha patit una greu lesió fa pocs dies i es podria perdre tota la temporada.

Ilka Stuhec, fora de combat per una greu lesió
Ilka Stuhec, fora de combat per una greu lesió

Les lesions, determinants d’entrada

Hirscher, Stuhec i Gut són tres de les absències més remarcables de les proves de Sölden. Però no són les úniques, ni molt menys. L’italiana Federica Brignone, una altra de les candidates a podi, és baixa per prudència, i l’acompanyen altres esquiadores de menys renom com la suïssa Michelle Gisin, la francesa Frasse-Sombet, l’alemanya Schmotz i la sueca Holmner, lesionades de diversa gravetat en els dies previs a la competició.

Carlo Janka i Ilka Stuhec, lesionats de gravetat

En categoria masculina un altre esquiador rellevant com el suís Carlo Janka (veterà que es va arribar a proclamar campió olímpic i mundial i que es va endur el globus de cristall l’any 2010) també ha patit una greu lesió de la qual ha decidit no operar-se per mirar de no llançar la temporada per la borda i mantenir alguna opció de competir als Jocs Olímpics d’hivern. Els noruecs Lund Svindal i Kilde, amb problemes menors, han renunciat a la prova austríaca però podrien entrar en competició durant el mes de novembre.

El suís Carlo Janka, un altre lesionat de llarga durada
El suís Carlo Janka, un altre lesionat de llarga durada

Els noms a seguir

Més enllà de Hirscher i Griffin i de les estrelles que arrosseguen lesions, els protagonistes d’aquesta temporada probablement seran els mateixos que han brillat en les darreres dues edicions de la copa del món. Lindsey Vonn té ganes de completar una temporada sense problemes físics després de dos anys consecutius patint caigudes d’importància. La nord-americana podria sorprendre amb la seva presència a Àustria en una temporada en què el seu objectiu és doble: tornar a lluitar per la copa del món i brillar als Jocs Olímpics. Una prèvia del repte que s’ha marcat per a la temporada 2018-2019, la de la seva retirada, en què vol competir en categoria masculina.

Lindsey Vonn vol tornar a aixecar el globus de cristall
Lindsey Vonn vol tornar a aixecar el globus de cristall

Tina Weirather i Tessa Worley no ho tindran fàcil per repetir victòria en les seves modalitats preferides. Són especialistes que hauran d’estar molt pendents de la mateixa Vonn i especialment de l’evolució de Shiffrin, així com del talent italià liderat per l’inconstant Sofia Goggia, per Bassino, Curtoni o Brignone.

Wendy Holdener és una de les candidates a donar un salt de qualitat

Altres noms que de ben segur pujaran als podis de la copa del món seran el de la suïssa Wendy Holdener, cada cop més completa, l’ascendent austríaca Stephanie Venier o les veteranes de l’eslàlom: Hansdotter, Vlhova o Velez. La incògnita? Si Anna Veith recuperarà la seva millor versió que la va portar, no fa gaire, a guanyar dos copes del món de forma consecutiva.

En categoria masculina el francès Alexis Pinturault i els noruecs Henrik Kristoffersen, Kjetil Jansrud i Aleksander Aamondt Kilde tornen a ser, un any més, els que parteixen en posicions d’honor per destronar al rei Hirscher.

Novetats destacades

Aquest any canvia el radi en els esquís de gegant i se celebren dos nous esdeveniments: un eslàlom paral·lel en categoria femenina (a Courchevel) i una prova d’alpí sobre el traçat d’un trampolí de salts d’Oslo en una data tan simbòlica com l’1 de gener.