Lindsey Vonn vol competir en categoria masculina abans de retirar-se

2 minuts de lectura

4 globus de cristall, 20 títols a la copa del món, 77 carreres guanyades, 130 podis i 203 places al top 10. Els números de Lindsey Vonn a la copa del món d’esquí alpí són bestials i la converteixen en l’esportista més llorejada de la història en aquesta competició. Mentre es prepara per afrontar una temporada marcada pels Jocs Olímpics de Corea del Sud després d’un 2017 marcat de nou per les lesions, la nord-americana torna a sacsejar la FIS amb una proposta que obvia l’actual reglament.

Fa 5 anys el seu primer intent formal va ser ràpidament descartat. Vonn demanava poder competir en una prova de la copa del món masculina per poder provar-se davant els homes i veure fins on la duia el seu enorme talent sobre els esquís. La FIS va rebutjar la petició al·legant que la normativa preveu una competició diferenciada per raó de sexe, tal com passa en bona part dels esports d’elit d’arreu del món. La nord-americana no ha deixat d’intentar-ho mai i ara torna a la càrrega amb el suport de la Federació del seu país i amb un objectiu molt concret: competir a la prova de Lake Louise, del Canadà, l’any del seu comiat de les pistes.

14653990481110

Lake Louise, l’escenari ideal

Si les lesions que l’han desgastat en les darreres temporades la respecten, Vonn té previst retirar-se al final de la temporada 2018-2019. Aquesta temporada l’objectiu central és recuperar el seu millor nivell, brillar als Jocs Olímpics i seguir incrementant el seu botí a la copa del món. La temporada 2018-2019, però, es voldria convertir en la primera dona que competeix en una prova masculina.

A Lake Louise Lindsey Vonn ha guanyat 18 proves de la copa del món d’esquí alpí

L’elecció de la prova de Lake Louise no és atzarosa. És una de les poques cites del circuit en què homes i dones coincideixen en competició en un mateix cap de setmana. També és l’escenari que l’ha vist triomfar més vegades. 18 ocasions en què Vonn s’ha imposat a Lake Louise, la majoria d’elles en el descens, la seva especialitat preferida malgrat haver estat capaç de guanyar com a mínim en una ocasió totes les proves del programa femení.

La setmana que ve la FIS haurà de rumiar la proposta de Vonn i de la Federació dels EUA en una reunió a Zuric. La norma és la norma, però la proposta té suc perquè es tracta de la darrera petició de la millor esquiadora de tots els temps i tothom és conscient que un descens masculí amb la presència de Vonn podria multiplicar l’interès per la prova, els espectadors, el nombre de televisions que l’emetrien en directe, etcètera. La FIS, però, tem que el seu cas pugui generar un precedent que els destaroti en futures peticions.

Lindsey Vonn 4

El parer dels protagonistes

Atle Skaardal, el noruec que dirigeix la copa del món femenina d’esquí alpí, ja va explicar el passat mes de juny que era un repte molt complicat: “És difícil trobar una forma raonable de fer-ho perquè tothom ha de tenir garantit els mateixos drets. Si les dones tenen dret a competir amb els homes, també cal autoritzar els homes que ho vulguin a esquiar amb les dones i dubto que aquesta sigui la direcció que desitgem prendre. Estic convençut que tothom és conscient de la dificultat del repte“.

Per a Lindsey Vonn la proposta és senzilla i ve avalada pel seu palmarès. Ho va explicar al Denver Post fa uns mesos: “Sóc conscient que no guanyaré, però m’agradaria tenir l’oportunitat d’intentar-ho. Crec que he guanyat prou copes del món per tal que el sector em respecti i em concedeixi aquesta oportunitat“. Compta amb el suport de la seva federació, dels organitzadors de la copa del món de Lake Louise i dels aficionats. Ho aconseguirà el 2018?