Cop de força dels esports d’hivern catalans

3 minuts de lectura

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern ha presentat la temporada 2016-2017 en un acte potent. No és senzill aplegar esportistes, tècnics, directius, institucions, gestors d’instal·lacions en un acte organitzat lluny dels Pirineus. Però aquest divendres 11 de novembre, els esports d’hivern catalans han demostrat que volen consolidar-se arreu del país. El punt de partida és clar: unió d’esforços per reforça un sector preeminent a una part molt significativa del territori.

img_20161111_131745
Pista de patinatge al Poble Espanyol / La Fosbury

L’acte de llançament s’ha dut a terme en el marc de nou Festival Let’s Snow BCN. Organitzat dins el recinte del Poble Espanyol de Montjuïc entre l’11 i el 13 de novembre, és la nova aposta del sector per apropar la neu i el gel a l’àrea metropolitana barcelonina.  Amb diversos estands per a estacions d’esquí, empreses del sector o federacions, aquest festival també inclou activitats familiars i esportives per portar “la muntanya a la ciutat”.

Unitat com a punt de partida

Les sensacions que desprenia l’acte del Teatre de Poble Espanyol van ser resumides en la intervenció de Gerard Figueras, el Secretari General de l’Esport de Catalunya. Figueras, que va titllar l’acte de “punt de partida“, va recalcar la importància de la “unitat del sector públic, el privat i les associacions socioesportives” i va recordar que la Generalitat de Catalunya està determinada a consolidar els esports d’hivern perquè són un “motor de dinamització econòmica i una eina de creixement personal“.

Per aquest motiu, i més enllà de la inversió esportiva, la Generalitat va explicar que continua apostant per promocionar els esports d’hivern a Catalunya, a altres indrets de l’estat espanyol, a la Catalunya Nord i, és clar, als Pirineus. Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme, va avançar que destinaran 650.000 euros en la campanya promocional de la temporada 2016-2017, que es llançarà durant la primera quinzena de desembre i que torna a comptar amb els esportistes Xavi Hernández i Gemma Mengual com a reclam publicitari.

img_20161111_105528
Visita inaugural al Let’s Snow BCN / La Fosbury

Aureli Bisbe, president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) també va reivindicar l’esport de neu com a “eina de redistribució de riquesa al territori, amb una activitat no deslocalitzable i no contaminant“. De fet, va xifrar en 508 milions d’euros l’entrada de diners a la muntanya “que no van a parar a les multinacionals“.

L’esport blanc escolar, consolidat

El que sens dubte genera unanimitat entre tots els agents implicats en els esports de neu i de gel és el projecte Esport Blanc Escolar. Present en totes les intervencions de l’acte, apropa l’esport a 1.200 alumnes i 70 escoles de les comarques pirinenques i a milers d’escolars de la ciutat de Barcelona que practicaran esports de neu i de gel sense cap cost associat. Un doble projecte simultani que comença a estar consolidat. Segons la directora general d’Educació Infantil i Primària de la Generalitat, Carme Ortoll, la iniciativa aporta valors com “la confiança, l’esforç, la superació, el treball en grup i la no competitivitat que afavoreixen l’èxit escolar, social i personal“.

En la mateixa línia, David Escudé, comissionat d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, va destacar que el programa impulsat des de la ciutat “vincula els alumnes barcelonins amb altres zones del país, especialment els infants amb dificultats econòmiques“.

esports d'hivern catalans
Equip català d’Esqui Alpí 2016-2017 / La Fosbury

Pendents de Barcelona – Pirineus 2026

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) va destacar el creixement dels esportistes del país que formen part dels programes de tecnificació, la majoria dels quals van ser presents a l’acte. Aquests programes han estat clau en els darrers anys per què avui 13 dels 23 esportistes seleccionats als programes de la Federació Espanyola siguin catalans.

En els darrers anys una de les grans apostes de la FCEH ha estat l’organització d’uns Jocs Olímpics d’Hivern que uneixin la capital catalana amb els Pirineus. Tot i que el projecte per al 2022 va quedar aparcat, ni la Federació ni les institucions han renunciat a la proposta. L’objectiu és impulsar una candidatura per al 2026. Tal com va explicar Cruz, la Federació està disposada a fer els esforços que facin falta per tal que la “flama del projecte olímpic continuï encesa“.

logo-pirineus

De fet, l’Ajuntament de Barcelona, una de les institucions imprescindibles per tirar endavant la candidatura va crear una comissió avaluadora el juliol de 2015 que ha dut a terme 8 sessions des de llavors i que, segons Cruz, ha emès “informes positius” per al futur del projecte. Caldrà veure com es concreten aquests bons auguris en els propers mesos.