En els darrers dos mesos hem seguit amb atenció el blocs d’esport de notícies IB3 TV. Concretament, hem analitzat 100 edicions de forma consecutiva (edició migdia i edició vespre), seguint el mateix patró que hem utilitzat en les mateixes dates per al TN Esports de TV3 i que ja havíem posat en pràctica a la televisió pública catalana també el 2016. L’objectiu és simple: analitzar la informació esportiva dels mitjans públics de referència a casa nostra, que els volem forts i a qui els exigim la màxima qualitat possible.
Des de La Fosbury procurem aportar una mirada crítica a les dades que recollim, tot i que sovint s’expliquen per si mateixes. Ens fixem principalment en dos eixos en què considerem que hi ha marge per a millorar clarament els resultats actuals: el gènere i la diversitat esportiva. Aquí ens fixem en la distribució de la informació en funció del gènere.
1. L’esport femení compta amb un 8,08% de quota de pantalla
L’esport masculí supera els 1.000 minuts en pantalla i l’esport femení no arriba als 100. La quota de pantalla reflecteix la diferència en el seguiment: 91,92% en el cas de l’esport masculí i el 8,08% restant per a l’esport femení. Dit d’una altra manera: en uns informatius en què el bloc d’esports superen els 11 minuts de forma habitual, l’esport femení no arriba al minut de presència en pantalla de mitjana.
Les notícies “neutres” les hem distribuït de forma equitativa entre les dues categories, amb la meitat de temps per a l’esport masculí i l’altra meitat per al femení. En casos d’informacions mixtes, hem procurat distribuir el temps segons la presència en pantalla (per paraules o imatges) dels seus protagonistes homes i dones.
2. Les dones esportistes que tenen veu
Un element que mesurem en aquest informe és la presència de les dones esportistes com a protagonistes davant el micròfon. En aquest sentit, les dades mostren la presència de 43 dones diferents fent declaracions en els 100 informatius analitzats. Algunes d’elles ho fan per partida doble i una, la duatleta i ciclista Mavi García, ho fa en quatre ocasions.
En total, 55 declaracions comptabilitzades i de distribució desigual: en més de la meitat d’espais analitzats les dones esportistes no han tingut veu. Els homes, per contra, sempre compten amb com a mínim una notícia amb les seves declaracions.
3. Discontinuïtat i desequilibri informatiu
En el 100% dels esports notícies IB3 l’esport masculí hi surt representat. La xifra es redueix fins al 72% en el cas de l’esport femení: en 28 dels 100 espais analitzats les dones esportistes no hi han tingut presència. En 19 ocasions més la seva informació ha estat testimonial (inferior als 30 segons) i en 13 ocasions ha arribat a superar els dos minuts en pantalla. El topall correspon als 4.38 minuts distribuïts en tres notícies diferents a l’edició migdia del 14 de setembre.
En cap ocasió la informació sobre esport femení ha estat superior a la de l’esport masculí. En una sola ocasió, de fet, l’esport masculí ha comptat amb menys de 5 minuts d’informació. La situació de desequilibri informatiu més evident es va produir en l’edició migdia de l’1 de setembre, amb 15 minuts i 6 segons destinats de forma exclusiva als homes.
Un dels elements que ajuda a trencar la discontinuïtat informativa és el seguiment de l’HC Puig d’en Valls, l’Avarca Menorca i els equips de futbol de 2a divisió. El Puchi i el Menorca disputen la màxima categoria estatal de l’handbol i el voleibol i això es tradueix en notícies reiterades sobre els seus equips. D’altra banda, els dilluns és el dia en què notícies IB3 s’acostuma a fer ressò del resultat dels equips de futbol femení de 2a divisió. La suma d’aquests tres ingredients suma més del 50% del temps destinat a l’esport femení al bloc d’esports de la televisió pública balear.
4. Bones pràctiques
Aprofitem l’estudi per remarcar en positiu dues notícies en concret del període analitzat. La primera es va emetre al notícies migdia del 9 de setembre i es feia ressò de la lluita d’una entitat esportiva contra la desigualtat informativa en clau de gènere en els resultats de les curses populars, fent la proposta d’establir podis mixtes per garantir la presència de dones a la premsa, com a mínim, en la fotografia. La notícia anava acompanyada per les declaracions del col·lectiu així com d’una responsable de gènere del govern. Especialment rellevant és el tancament de la informació per part del presentador, mostrant el seu compromís públic davant els espectadors per garantir la igualtat de gènere al bloc d’esports de notícies IB3.
La segona és un reportatge emès el 9 d’octubre al migdia (i refet per al notícies vespre del mateix dia) sobre la lluita guanyada d’una jugadora de futbol per continuar competint amb els seus companys de tota la vida (nens) en una categoria en què ja no són permesos els equips mixtes. La reivindiquem perquè el reportatge és una aposta feta amb recursos propis per donar veu a un cas d’injustícia per raó de gènere en l’esport.
Finalment, també volem remarcar que les notícies sobre proves populars o competicions mixtes comencen de forma quasi total citant els resultats de la categoria femenina, en un cas de jerarquia informativa insòlit i de ben segur treballat i acordat entre els periodistes de la casa.