Esport i Glòria

3 minuts de lectura
Aquest dijous s’ha donat per finalitzat el temporal que va començar el diumenge 19 de gener i que ha deixat registres rècords i nombroses pèrdues a casa nostra.

Cinc persones mortes al País Valencià i quatre més a Catalunya constaten els efectes devastadors del temporal Glòria, una llevantada històrica al mes de gener que també ha provocat molts danys materials, esllavissades, talls de carreteres i vies del tren, inundacions, pèrdues al litoral, gruixos de neu més que rellevants, ratxes de vent imponents i pluges que en alguns casos s’han apropat als 500 l/m2 en tot l’episodi. Glòria ha afectat als esportistes del nostre país molt més enllà de les restriccions i prohibicions efectuades en un gran nombre de municipis per a la pràctica d’activitats esportives a l’aire lliure. Repassem alguns dels efectes i vincles del temporal en el món de l’esport.

Fontajau, inundat

Un dels pavellons més emblemàtics de Catalunya ha viscut aquest dijous els efectes del desbordament del Ter tan previst i anunciat com sobtat en l’entrada al pavelló gironí. Amb plena normalitat fins a mig matí, l’aigua ha començat a entrar a un gran ritme i ràpidament ha començat a guanyar terreny fins a superar un metre d’alçada malmetent les instal·lacions i el parquet on aquest mateix vespre l’Uni Girona havia de disputar contra l’Arka Gdynia a l’Eurolliga.

Lluitant per salvar el màxim material possible de la inundació una de les cares més conegudes del club, el director general Xavi Fernández, no ha dubtat a mullar-se de valent:

Amb dubtes planant sobre la possible suspensió de l’enfrontament, finalment el club gironí ha trobat una solució d’emergència en desplaçar el partit al Pavelló de Palau, amb un aforament inferior a les 2.000 localitats però amb la garantia de poder disputar el partit amb “normalitat”. Una altra entitat gironina que viu amb preocupació les inundacions d’aquest dijous a Girona és el GEIEG, que ha vist com les instal·lacions de Sant Ponç també han quedat greument afectades pel Glòria:

La Penya al Palau

Un altre equip històric de bàsquet català que aquesta setmana tampoc ha pogut jugar al seu pavelló pels efectes del temporal ha sigut la Penya. El Joventut de Badalona va haver d’improvisar una solució d’emergència el dimarts en aparèixer goteres que impactaven directament sobre el parquet del Palau Olímpic poques hores abans del seu duel de l’Eurocopa contra el Tofas Bursa. Sense prejudicis de cap mena, i en una imatge insòlita, finalment els verd-i-negres van acabar jugant com a locals al Palau Blaugrana del seu etern rival. A més, amb victòria inclosa.

El Palau Blaugrana, pavelló d'acollida per a la Penya davant el temporal Glòria
El Palau Blaugrana, pavelló d’acollida per a la Penya davant el temporal Glòria

En altres casos la solució davant els efectes del temporal ha passat per l’ajornament dels partits. Aquest és el cas, per exemple, de tres partits corresponents a la dissetena jornada de l’OK Lliga suspesos el dimarts per precaució davant les complicacions de mobilitat existents en diverses comarques catalanes. El Lloret-Lleida, el Girona-Palafrugell i el Vic-Igualada es disputaran més endavant. Al Pirineu nombroses estacions d’esquí han tancat les instal·lacions per prevenció i per la meteorologia adversa que també ha provocat talls de llum en diversos casos.

Més enllà de reconvertir pavellons en espais d’acollida per a persones desallotjades de casa seva de manera preventiva (com el cas d’Hostalric), algunes instal·lacions també han sofert desperfectes, com ha passat a Sant Adrià de Besòs, on va volar la teulada del Poliesportiu Marina-Besòs, o a Badalona, amb la caiguda d’un lateral del poliesportiu del Pomar a Badalona. Més greus han estat els desperfectes soferts a primera línia de mar per diferents clubs nàutics, especialment el Costa Brava de Palamós.

Temporal esportiu

Una de les imatges d’aquests dies l’ha captada Santi Núñez a Barcelona amb una fotografia d’un surfista que ha obert un nou debat sobre les pràctiques de risc en aprofitar les onades per fer esport en aquestes condicions.

Això sí, com sempre hi ha hagut gent disposada a donar la volta a la situació. El toc de diversió esportiva l’han posat a les Terres de l’Ebre. A Santa Bàrbara un parell de joves del municipi han aprofitat les riuades als carrers per practicar una mica de ràfting:

Una altra imatge curiosa provocada per Glòria ha arribat a Osona tot fent wakeskate en un lloc insòlit: