Ja es pot visitar l’exposició ‘Jugo com una nena!’, una mostra que vol reivindicar l’esport femení, un pas més cap a la igualtat en la que ja s’ha definit com la “Legislatura de l’esport femení”. L’acull el Palau Robert de Barcelona, està impulsada per la Generalitat, va dirigida a nens i nenes d’entre 6 i 14 anys i es podrà veure fins el 25 de setembre.
A la inauguració van assistir-hi unes 200 persones, amb gran presència de nenes i nens que ja van poder veure de primera mà les reivindicacions a favor de l’esport femení. Per començar es va fer una visita guiada per a mitjans de premsa de la mà de la comissària de l’exposició, la periodista Laia Tudel i tot seguit es va celebrar una taula rodona sobre l’esport femení, moderada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i en la qual van participar la consellera Laura Vilagrà; la mateixa Laia Tudel; la jugadora d’handbol, Kaba Gassaba, i la ciclista Patrícia Ortega. Un cop finalitzada la taula rodona els més menuts van poder visitar l’exposició i passar una bona estona fent llançament a cistella o pedalant sobre una bicicleta.
Tudel explicava que un dels objectius que té l’exposició “és presentar una forma molt lúdica, didàctica, però sobretot molt participativa, per als nens i nenes, el públic infantil, juvenil, familiar, la situació actual de l’esport femení. Presentar els obstacles, ajudar els nens i les nenes a què reflexionin sobre la situació de l’esport femení, però alhora sobretot donar un espai més de visibilitat a les referents perquè tothom que vingui a aquesta exposició surti coneixent més referents de l’esport femení que no pas els que coneixia”.
!, una experiència lúdica i pedagògica x conèixer la realitat de l’esport femení català.
Inauguració amb + de 200 persones
➡️ Conèixer i descobrir les barreres que les noies han tingut (i tenen) a l’hora d’accedir al món de l’esport i molt més. pic.twitter.com/8Dy25ZkZaA
— Anna Caula (@anna_caula) July 7, 2023
La periodista de TV3 i Catalunya Ràdio continuava dient que “l’exposició també vol donar un missatge optimista de cara al futur perquè estan canviant coses perquè l’esport pugui ser també una professió de futur per les nenes i les noies i que l’esport no només és una cosa d’homes. Si no tens referents sempre costa saber en qui emmirallar-te per motivar-te a seguir i el fet que hi hagi jugadores que són molt populars com la Mapi León fa que també tinguin més atenció mediàtica, fa que se’n parli més, fa que hi hagi més finestres d’esport femení a tot arreu i això anima a les nenes que comencen ara a què es puguin dedicar i que es vulguin dedicar a l’esport i que ho vegin com de cara al futur que elles també poden ser grans esportistes i referents per a altres nenes que vindran després i no només nenes, també els nens. És important que les referents que hi ha en aquesta exposició no només siguin per les nenes sinó també pels nens que esperem que vinguin a veure aquesta exposició i a gaudir també”.
La consellera Vilagrà afegia que “l’exposició és un acte més de tot un seguit d’esdeveniments que estem duent a terme per posar en valor, per visualitzar l’esport i les dones. És evident que les dones fa molt de temps que fem esport, però també és evident que estàvem en una clara discriminació per molts motius. Els mitjans de comunicació fa un temps no obrien portades i ara sí que obren portades, abans no hi havia tants recursos econòmics quan les jugadores arribaven a un cert nivell, ara hi ha molts més recursos perquè més noies arribin a l’elit però el que volem és que hi hagi esport per a tothom des de la base fins a dalt de tot i justament una exposició d’aquestes característiques el que fa és visualitzar, és posar en valor tota la feina que fan moltes referents femenines en diversos esports perquè també el que volem és que hi hagi referents no només en els esports més populars sinó en tot i, per tant, que ja no li quedi cap dubte que aquesta és la legislatura de l’esport femení”.
Vam parlar també amb Kaba Gassama i és que la pivot granollerina va proclamar-se campiona de la Bundesliga alemanya d’handbol amb el Bietigheim en la que descriu com la millor temporada de la seva carrera: “És molt positiu, ja sigui amb aquesta exposició, van fer també el llibre de ‘Superheroïnes de l’esport’ i crec que és necessari perquè els nens i nens puguin veure les esportistes dones que hi ha aquí a Catalunya i que tinguin també referents pels nens i nenes”. Gassama recalcava també la importància de treballar bé el contingut a les xarxes socials i les retransmissions de partits d’esport femení: “la gent s’informa molt per Twitter o per Instagram està tota l’estona amb el telèfon. S’ha d’utilitzar aquesta eina i utilitzar-la bé, ja sigui retransmetent partits a la televisió o internet i treballar el teu perfil d’esportista i que els clubs també que tinguin un perfil treballat i que donin notícies de l’equip”.
Els conceptes que relliguen l’exposició són:
- Apoderar les noies
- Generar noves referents
- Ampliar la mirada sobre l’esport
- Donar visibilitat a l’esport femení
- L’esport de i per a tothom
- L’esport sense prejudicis i sense estereotips
L’exposició està distribuïda en diverses sales, de la següent manera:
Àmbit 1
En el primer àmbit, es plantegen fins a quatre preguntes que les persones assistents hauran d’esbrinar a partir d’unes gràfiques exposades a la paret i que permetran iniciar aquesta experiència. Quantes dones fan esport federat a Catalunya? Quins esports practiquen? Quin és el percentatge de directives i de noies que aposten per formar-se en el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE)? A través d’interactius, es convida a les i els visitants a respondre aquestes qüestions.
Al final de l’espai, es trobaran amb dues portes i una pregunta: Qui diries que ho té més fàcil en el món de l’esport, les nenes o els nens? Efectivament, són els nens, però en aquesta exposició tothom haurà de fer el camí de les nenes per saber què se sent. D’aquesta manera, només es podrà avançar per la porta de l’esport femení.
Àmbit 2
Està plantejat com una cursa d’obstacles, amb barreres. A cadascuna d’aquestes tanques es tractarà un tema dels que planen sobre l’esport femení:
- Els insults i els estereotips que s’han de sentir dir les esportistes.
- La diferència salarial respecte als nois.
- La presència femenina a les institucions i oficis de l’esport.
- La repercussió i tractament de l’esport femení als mitjans de comunicació.
A la part final de l’àmbit 2 hi ha tres pantalles en què esportistes d’elit i periodistes esportives parlen de les seves experiències. En format curt, com si es tractés d’stories d’Instagram, explicaran com ha estat la seva trajectòria.
Àmbit 3
El tercer àmbit, “Juga amb les cracs”, és l’espai més lúdic, per jugar i sentir-se protagonista. Seguint les referències de tres estrelles de l’esport català, les persones assistents viuran el talent de la Laia Palau, la Patrícia Ortega i la Maica García i intentaran emular els seus registres. L’objectiu és crear referents i visibilitzar l’experiència d’èxit d’algunes de les nostres esportistes.
També hi haurà una cabina de ràdio on podran retransmetre allò que fan els seus companys i les seves companyes. Amb un repte doble: fer-ho amb llenguatge no sexista i en català.
Àmbit 4
Seria ideal que arribi el dia que les noies i nois del nostre país tinguin a la seva habitació un pòster d’una esportista, de la mateixa manera que ja hi pengen els dels referents masculins. Això, evidentment, a les i els que els agradi l’esport!
És per això que aquest darrer àmbit té la forma d’una habitació d’adolescent: amb pòsters de referents de l’esport femení català a la paret, un ordinador i una tauleta amb imatges d’esport femení català i el palmarès de l’esport català femení d’aquest segle.
Per acabar hi ha un photocall on podran fer-se fotos amb les esportistes que han participat en aquesta exposició, com ara la Mapi León, la Laia Palau o la Maica Garcia.
L’exposició acaba amb una contundent declaració d’intencions: “Nenes, noies, dones! L’esport ens fa grans. I juntes hem fet gran també l’esport català i mundial. Sempre hi hem estat, n’hem format part i hem guanyat, però poques vegades ens ho han reconegut. Ara que sabem que a les nenes ens agrada l’esport, que les noies sabem fer esport i que les dones guanyem fent esport, només ens falta una cosa: visibilitat. Allà on es parli d’esport hi hem de ser, perquè les dones som esportistes, ho hem estat i ho serem. Mira’ns, llegeix-nos, escolta’ns. Juguem per aconseguir un esport amb les mateixes oportunitats. Competim per canviar imaginaris i que l’esport no vagi de gènere. No falten dones que siguin referents, falten espais on les puguem conèixer. Quants pòsters tens de dones esportistes a l’habitació? I a la carpeta? I al mòbil?”