L’exposició ‘Jugo com una nena!’ vol reivindicar l’esport femení

7 minuts de lectura

Ja es pot visitar l’exposició ‘Jugo com una nena!’, una mostra que vol reivindicar l’esport femení, un pas més cap a la igualtat en la que ja s’ha definit com la “Legislatura de l’esport femení”. L’acull el Palau Robert de Barcelona, està impulsada per la Generalitat, va dirigida a nens i nenes d’entre 6 i 14 anys i es podrà veure fins el 25 de setembre.

A la inauguració van assistir-hi unes 200 persones, amb gran presència de nenes i nens que ja van poder veure de primera mà les reivindicacions a favor de l’esport femení. Per començar es va fer una visita guiada per a mitjans de premsa de la mà de la comissària de l’exposició, la periodista Laia Tudel i tot seguit es va celebrar una taula rodona sobre l’esport femení, moderada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i en la qual van participar la consellera Laura Vilagrà; la mateixa Laia Tudel; la jugadora d’handbol, Kaba Gassaba, i la ciclista Patrícia Ortega. Un cop finalitzada la taula rodona els més menuts van poder visitar l’exposició i passar una bona estona fent llançament a cistella o pedalant sobre una bicicleta.

Tudel explicava que un dels objectius que té l’exposició “és presentar una forma molt lúdica, didàctica, però sobretot molt participativa, per als nens i nenes, el públic infantil, juvenil, familiar, la situació actual de l’esport femení. Presentar els obstacles, ajudar els nens i les nenes a què reflexionin sobre la situació de l’esport femení, però alhora sobretot donar un espai més de visibilitat a les referents perquè tothom que vingui a aquesta exposició surti coneixent més referents de l’esport femení que no pas els que coneixia”.


La periodista de TV3 i Catalunya Ràdio continuava dient que “l’exposició també vol donar un missatge optimista de cara al futur perquè estan canviant coses perquè l’esport pugui ser també una professió de futur per les nenes i les noies i que l’esport no només és una cosa d’homes. Si no tens referents sempre costa saber en qui emmirallar-te per motivar-te a seguir i el fet que hi hagi jugadores que són molt populars com la Mapi León fa que també tinguin més atenció mediàtica, fa que se’n parli més, fa que hi hagi més finestres d’esport femení a tot arreu i això anima a les nenes que comencen ara a què es puguin dedicar i que es vulguin dedicar a l’esport i que ho vegin com de cara al futur que elles també poden ser grans esportistes i referents per a altres nenes que vindran després i no només nenes, també els nens. És important que les referents que hi ha en aquesta exposició no només siguin per les nenes sinó també pels nens que esperem que vinguin a veure aquesta exposició i a gaudir també”.

La consellera Vilagrà afegia que “l’exposició és un acte més de tot un seguit d’esdeveniments que estem duent a terme per posar en valor, per visualitzar l’esport i les dones. És evident que les dones fa molt de temps que fem esport, però també és evident que estàvem en una clara discriminació per molts motius. Els mitjans de comunicació fa un temps no obrien portades i ara sí que obren portades, abans no hi havia tants recursos econòmics quan les jugadores arribaven a un cert nivell, ara hi ha molts més recursos perquè més noies arribin a l’elit però el que volem és que hi hagi esport per a tothom des de la base fins a dalt de tot i justament una exposició d’aquestes característiques el que fa és visualitzar, és posar en valor tota la feina que fan moltes referents femenines en diversos esports perquè també el que volem és que hi hagi referents no només en els esports més populars sinó en tot i, per tant, que ja no li quedi cap dubte que aquesta és la legislatura de l’esport femení”.

Vam parlar també amb Kaba Gassama i és que la pivot granollerina va proclamar-se campiona de la Bundesliga alemanya d’handbol amb el Bietigheim en la que descriu com la millor temporada de la seva carrera: “És molt positiu, ja sigui amb aquesta exposició, van fer també el llibre de ‘Superheroïnes de l’esport’ i crec que és necessari perquè els nens i nens puguin veure les esportistes dones que hi ha aquí a Catalunya i que tinguin també referents pels nens i nenes”. Gassama recalcava també la importància de treballar bé el contingut a les xarxes socials i les retransmissions de partits d’esport femení: “la gent s’informa molt per Twitter o per Instagram està tota l’estona amb el telèfon. S’ha d’utilitzar aquesta eina i utilitzar-la bé, ja sigui retransmetent partits a la televisió o internet i treballar el teu perfil d’esportista i que els clubs també que tinguin un perfil treballat i que donin notícies de l’equip”.

Els conceptes que relliguen l’exposició són: