Presentació dels Premis / Jordi Estruch

Neixen els Premis Inclusius de l’esport català

2 minuts de lectura
Aquest dimecres el Museu Colet de Barcelona ha acollit la presentació d’uns guardons socioesportius que neixen amb la voluntat de consolidar-se com a referents en l’esport català.

Sergi Mingote aprofita les setmanes prèvies al seu retorn a l’Himàlaia per fer un munt de feina. Com a president d’Onat Foundation aquest dimecres ha sigut el protagonista de la presentació dels primers Premis Inclusius de l’Esport Català al costat del Secretari General de l’Esport i de l’Activitat Física Gerard Figueras. Aquesta proposta configurarà un nou programa de beques impulsat per la fundació que volen fomentar i donar suport a la pràctica de l’esport inclusiu per part de persones, associacions i empreses compromeses amb aquest àmbit esportiu.

Mingote ha deixat clar l’objectiu dels premis: “Han de servir per promocionar l’esport inclusiu com a element d’integració. Faran visible les capacitats diferents i mostren que l’esport és més que activitat física, que ens fa igual a tots“. A la pràctica els guardons es materialitzaran amb la concessió de beques destinades a finançar material, esdeveniments, reptes, projectes i instal·lacions esportives. Tot plegat, amb el rumb definit cap al creixement del nombre d’esportistes amb capacitats diferents i per fomentar el teixit social i empresarial que promou activitats solidàries i inclusives al voltant de l’esport. Una iniciativa que coneix de prop ja que Mingote ha impulsat diferents projectes en aquest terreny i ben aviat en durà un de nou amb un trekking a l’Everest amb un grup d’Apindep de nois amb discapacitat.

Candidatures obertes fins al setembre

Els projectes candidats als premis es poden presentar des d’avui i fins al 6 de setembre de 2019, seguint les instruccions establertes al web www.onatfoundation.eu, mentre que les beques s’entregaran el 3 de desembre de 2019 durant una Gala que coincidirà amb el Dia Internacional de les persones amb Discapacitat.

Els guanyadors es decidiran fruit del veredicte d’un jurat format per 8 persones: dos membres d’ONAT Foundation, dos de la Secretaria General de l’Esport, dos esportistes d’elit i dos representants d’associacions, organismes o empreses inclusives. La valoració del jurat tindrà en compte els criteris d’esforç, exemplaritat, implicació, benefici col·lectiu, integració social, igualtat de gènere i vida útil de la beca.

Gerard Figueras durant la presentació dels premis al costat de Sergi Mingote / Jordi Estruch

Al llarg de l’acte també ha intervingut el Secretari General de l’Esport Gerard Figueras, qui ha ressaltat que “les beques sorgides de la unió entre el món públic i privat il·lustren la feina de moltes entitats i faran feliços a molts esportistes amb discapacitat. Fer esport inclusiu de veritat és possible“. De la seva banda, Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l’Esport ha posat en valor les dones amb discapacitat que practiquen esport: “Pateixen una doble discriminació per raó de gènere i per la pròpia discapacitat. Cal reivindicar el paper de la dona en el món de l’esport adaptat“.

Un 57 per cent de les 7.000 llicències d’esport adaptat corresponen a dones. Moltes d’elles han obtingut en els darrers anys grans èxits en competicions paralímpiques d’alt nivell. En aquest sentit volem recomanar vivament l’entrevista que fem a Montse Alcoba, subcampiona d’Europa d’halterofília paralímpica, en el número hivernal de la Revista Fosbury en paper.