Onat Foundation i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física han donat continuïtat aquest 2020 al projecte que va veure la llum fa un any i que aposta per la creació d’uns guardons en forma de beques econòmiques que volen fomentar i donar suport a la pràctica de l’esport inclusiu per part de persones, associacions i empreses compromeses en aquest àmbit. La segona edició dels “Premis Inclusius de l’Esport Català” ha tirat endavant malgrat el coronavirus i les dificultats econòmiques.
Aquest fet, per si mateix, ja és motiu de celebració, i el compromís per mantenir vius uns premis que tot just havien acabat de néixer han estat un fil conductor de l’acte. Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, ho ha destacat en la seva intervenció: “Consolidar aquests premis amb la segona edició, en plena pandèmia, té molt a veure amb la tenacitat dels qui esteu al capdavant. Si no, això no seria possible. L’acció política té sentit per què serveix per canviar la realitat i aquests premis en són una bona mostra. Fer esport inclusiu de veritat és possible. Es tracta de donar les mateixes oportunitats a tothom“.
Sergi Mingote, president d’Onat Foundation, ha reforçat el missatge: “Fer un acte com aquest en una situació tan complexa és una aposta valenta. Però si ens havíem d’atrevir a fer algun acte, havia de ser com aquest. Els esportistes i projectes becats són molt valents amb pandèmia i sense. Ells tenen moltes dificultats i fan que les coses semblin més fàcils en el dia a dia. Però per tirar endavant els somnis fan falta recursos. Per tot plegat vull agrair l’esforç del teixit industrial del nostre país: demostreu que en moments difícils esteu al costat de la gent que més ho necessita“.
L’esportista de Parets del Vallès, que està ultimant els detalls de l’expedició hivernal al K2 en una expedició que pot fer història per a l’alpinisme a l’Himàlaia, ha remarcat en la seva intervenció la importància de donar suport a l’esport inclusiu:
La consellera de la Presidència Meritxell Budó ha posat de relleu la importància dels premis: “Posen nom i cara a aquestes persones i entitats que fan una tasca tan important. Són un exemple de superació, esforç i motivació. A través de l’esport tenim una eina molt important per garantir la integració social“.
Els premiats, els grans protagonistes
El 2019 es van repartir quinze beques i alguns dels seus protagonistes han participat en un vídeo inicial per explicar com els ha anat l’experiència, des de Rodamunt, un projecte que ha hagut de modificar les expectatives arran de la Covid-19, fins a Vertical Montserrat, que ha apostat per la categoria inclusiva de la prova amb atletes amb discapacitat visual o física. Enguany 30 projectes s’han presentat a la convocatòria dels Premis Inclusius de l’Esport Català i s’han repartit onze beques amb una dotació econòmica de 1.500 euros. Tots els protagonistes han intervingut a l’acte i a la Fosbury us fem cinc cèntims dels projectes guanyadors i les sensacions expressades durant l’acte:
Federació Catalana d’Esports per a Cecs i Deficients Visuals
Projecte per afavorir la pràctica esportiva entre persones cegues i amb deficiències visuals.
Associació APRENEM
Organització de la cursa CorreBlau, referent a Barcelona en difondre la inclusió escolar de l’alumnat amb autisme.
Joan Soto
Projecte “On jo no hi veig, puja el meu cor”. Esportista amb discapacitat visual.
B-Swim
Cooperativa que fomenta la natació adaptada i que treballa amb persones amb discapacitat física.
Equip de Tecnificació i Formació en Esports de Muntanya (ETFEM)
Projecte EFTEM sense límits per apropar l’esport i el medi natural a persones amb diversitat funcional.
Sincro Gestió
Grup de natació artística inclusiva.
Associació de Dones Immigrants Subsaharianes (ADIS)
Premi Internacional. Associació que treballa en la defensa de drets humans i com a referent per a les dones.
Associació Esportiva Pibody
Treballa a través de l’esport i el joc el llenguatge expressiu i receptiu.
Mahamadou Dambelleh
Nedador del Club Natació Castellfollit
Institut Josep Mestres i Busquets
Projecte AFIN, per a promoure l’esport inclusiu al centre educatiu.
Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Física
Projecte Hospi Sport.