Aquest mes es disputen alguns mundials que val la pena seguir de prop. Entre tots ells ens fixem en el cas singular del campionat del món d’escalada, que probablement viurà una de les cites més deslluïdes de la temporada. A continuació en desgranem algunes de les claus principals.
Rússia, amfitriona
Una de les conseqüències del dopatge d’estat detectat per l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha sigut ben visible aquest estiu. Els esportistes de Rússia han hagut de competir sota les sigles del seu comitè olímpic i no del seu país, com a part del càstig, amb la bandera “amagada” en una situació que es viurà de nou als Jocs d’Hivern de Pequín del proper mes de febrer. La successió de casos de dopatge va tenir una altra conseqüència: entre 2020 i 2022 Rússia no pot acollir grans esdeveniments internacionals de l’esport. I com sempre, tota regla té la seva excepció. És el cas del campionat del món d’escalada que se celebrarà a Moscou talment com si no existís aquest advertiment de l’AMA sobre la taula de qualsevol federació internacional.
De ben segur que tant Moscou com Rússia intentaran excel·lir en la seva condició de país amfitrió, però el principal obstacle és la pèrdua de rellevància d’aquest mundial per les absències de les grans estrelles de l’escalada.
Els Jocs Olímpics, el detonant
És la primera temporada de la història en què els millors escaladors del món (sempre ens referim a l’escalada esportiva, la vessant competitiva més popular d’aquest esport, és clar) han hagut de capgirar calendaris per incloure els Jocs Olímpics com a punt àlgid del curs. A diferència d’altres esports, una àmplia majoria d’escaladors ha cregut en la importància dels Jocs fins al punt de convertir-los en l’autèntic objectiu dels darrers dos-tres anys. Que el sistema de competició fos un experiment que ho mesclava tot feia posar els pèls de punta als amants de la dificultat, però el cert és que noms tan coneguts com Adam Ondra s’ho van plantejar com un repte per intentar esclarir com podia ser més àgil en la velocitat.
Els Jocs Olímpics, a més, han sigut una plataforma de llançament per a l’escalada, que ha entrat a moltes cases on probablement no havien vist mai fins ara una retransmissió televisiva d’aquest esport. La pressió mediàtica s’ha redoblat i de ben segur que els protagonistes han acabat baldats davant tanta tensió i d’una temporada tan carregada com cada any, que no ha tingut prou en compte l’efecte central que han exercit els Jocs.
La llista de baixes del campionat del món d’escalada, sonada
En la recerca d’un descans merescut, una bona pila d’escaladors que van brillar a la cita olímpica han optat per renunciar al campionat del món de Rússia. És el cas, per exemple, de la cara més coneguda i autèntica estrella de l’escalada. Janja Garnbret va demostrar a Tòquio 2020 que juga a una altra lliga essent la millor tant al bloc (el boulder) com a la prova de dificultat, però no era cap novetat. L’eslovena ja compta amb sis títols mundials al seu sarró i unes quantes victòries a la copa del món, també a la general. De fet, aquest mes de setembre ha optat per competir a la copa del món de casa, a Kranj, i ho ha fet per vèncer a la prova de dificultat i alhora assegurar el seu quart títol en aquesta modalitat.
Garnbret ha donat per tancada la temporada després d’aquesta darrera victòria com també ho han fet les seves companyes de podi olímpic, les japoneses Miho Nonaka i Akiyo Noguchi, que tal com ha fet una altra de les grans estrelles dels darrers anys, la britànica Shauna Coxsey, s’ha retirat després de la cita olímpica. En categoria masculina el campió olímpic del CAR de Sant Cugat Alberto Ginés també serà baixa, al costat d’altres noms tan rellevants com Adam Ondra, Nathaniel Coleman o Alex Megos.
De Jakob Schubert a Natalia Grossman
Les absències no han de servir per menystenir el talent dels inscrits, amb diversos noms que ja de per si estaven cridats a lluitar per l’or i d’altres que han d’aprofitar l’avinentesa per donar un salt endavant en la seva trajectòria.
Un dels al·licients d’aquest campionat del món serà veure la competitivitat dels EUA, una súper potència esportiva que durant molts anys ha tingut un rol menor en l’escalada esportiva però que té moltes cartes guanyadores a Moscou. Entre elles, Natalia Grossman, la dona que ha aconseguit batre Janja Garnbret en bloc aquesta temporada i que és la virtual guanyadora d’aquesta disciplina a la copa del món, més enllà de completar un gran debut amb el segon lloc al circuit mundial en dificultat. La seva compatriota Brooke Raboutou, d’un talent enorme, també hauria de ser candidata a tot en les dues disciplines. En categoria masculina, la combinació de Colin Duffy i Sean Bailey també fa menys dolorosa la resta d’absències.
L’únic medallista olímpic present als mundials serà Jakob Schubert, un dels millors escaladors del món del darrer lustre i amb un palmarès ja envejable que vol fer valer galons a Moscou davant altres escaladors llorejats com el japonès Tomoa Narasaki. Alemanya o França també presenten bons equips en categoria masculina mentre que a la femenina hi ha diversos noms amb opcions, des de la sud-coreana Seo a l’austríaca Pliz, passant per l’eslovena Krampl o l’italiana Rogora. I en velocitat, és clar, Polònia té un equipàs.
Aida Torres, el nom de futur
En clau catalana, i citada l’absència del resident Alberto Ginés, cal celebrar la convocatòria d’Aida Torres, que competirà en bloc al campionat del món d’escalada després d’una temporada descomunal en què es va proclamar subcampiona d’Europa en bloc en categoria juvenil el passat mes de maig i en què a finals d’agost ha tornat a sorprendre amb un quart lloc a la prova combinada del campionat del món juvenil. Totes dues cites s’han disputat a Rússia, així que serà la tercera gran competició de la temporada per a l’escaladora del CE Torelló a aquest país. Hi arriba sense pressió, amb una única competició i un bon test per veure fins on és capaç d’arribar mentre procura donar passes endavant per convertir-se en esportista olímpica d’aquí a tres anys a París 2024.
Calendari (Finals)
16 de setembre – Velocitat masculina + velocitat femenina
18 de setembre – Bloc femení
19 de setembre – Bloc masculí
21 de setembre – Dificultat femenina + dificultat masculina