Els Oscars i els esports: 9 pel·lícules que van guanyar l’estatueta

4 minuts de lectura

1- Chariots of fire (Carros de foc)

1981 – 4 Oscars

Hugh Hudson havia debutat com a director uns anys abans amb Fangio, un documental sobre la vida del pentacampió de la Fórmula 1, i va apostar de nou per l’esport en la seva segona pel·lícula, carros de foc. El film sobre la preparació de dos corredors britànics per als Jocs Olímpics de París de 1924 va sorprendre i captivar a parts iguals i va aconseguir triomfar als Oscars: millor pel·lícula, millor guió original (Colin Welland), millor vestuari (Milena Canonero) i millor banda sonora (Vangelis). També va ser nominada a millor director, millor muntatge i millor actor secundari. La música de Vangelis va ser l’escollida en les cerimònies d’entrega de medalles als Jocs Olímpics de Londres 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=3u3rAEzU1f4

2- Million Dollar Baby

2004 – 4 Oscars

12 anys després de la sensacional Unforgiven, Clint Eastwood va repetir resultat d’èxit als Oscars: millor pel·lícula, millor director i nominació com a millor actor. Novament, un quasi triplet màgic. En aquesta ocasió, Eastwood va optar per la història d’una boxejadora i la seva relació amb un veterà entrenador. Hillary Swank va aconseguir la seva segona estatueta com a millor actriu protagonista i Morgan Freeman el seu primer (i únic) Oscar com a millor actor secundari. La pel·lícula també va rebre la nominació pel millor muntatge i pel millor guió adaptat de Paul Haggis, tot just un any del seu debut triomfal com a director amb Crash.

3- Rocky

1976 – 3 Oscars

10 nominacions per a la mítica pel·lícula que va llançar a la fama el personatge de Rocky Balboa, el boxejador humil que s’acaba convertint en campió, però que ha negat novament a Sylvester Stallone el seu Oscar 30 anys després de ser nominat pel primer film de la saga. Rocky es va endur el premi a millor pel·lícula, millor director (John G. Avildsen) i millor muntatge (Richard Halsey i Scott Conrad). Es va quedar a les portes de l’estatueta a millor so, millor cançó original, millor guió original, millor actor secundari per partida doble i millor actriu.

4- The Hustler (El vividor)

1961 – 2 Oscars

Una de les darreres pel·lícules del militant comunista Robert Rossen maltractat pel Maccarthisme va posar el focus sobre un jugador de billar que vol batre el campió de forma incessant. Va aconseguir fins a 9 nominacions i va guanyar dos premis: millor fotografia en blanc i negre (Daniel L. Fapp) i millor direcció artística en blanc i negre (Harry Horner i Gene Callahan). The Hustler va sortir derrotada en el gran any de West Side Story en les categories de millor pel·lícula, millor director, millor guió adaptat, millor actor, millor actriu i millor actor secundari per partida doble.

5- The Champ (El campió)

1931 – 2 Oscars

La 5a edició dels Oscars tot just comptava amb 8 categories premiades i el film de King Vidor va rebre fins a 4 nominacions i dos premis, al millor actor (Wallace Beery) i al millor argument (Frances Marion). La pel·lícula narrava la relació entre un nen i el seu pare, un ex-boxejador alcohòlic que decideix tornar a competir. La passió de Hollywood per la boxa va començar a donar els seus fruits ara fa 85 anys!

6- Raging Bull (Toro salvatge)

1980 – 2 Oscars

Martin Scorsese va tornar a confiar en Robert de Niro com a protagonista després de donar-li un paper secundari a Mean Streets (1973), un paper estel·lar a Taxi Driver (1976) i convertir-lo en músic a New York, New York (1977). En aquesta ocasió, de Niro es va transformar en el boxejador Jake LaMotta i va brodar el paper per aconseguir el seu segon Oscar. El film també va rebre l’estatueta pel millor muntatge (Thelma Schoonmaker) i va acumular fins a 6 nominacions més: millor pel·lícula, millor director, millor actriu secundària, millor actor secundari, millor so i millor fotografia.

7- The fighter

2010 – 2 Oscars

Una altra pel·lícula amb la boxa com a protagonista, en aquest cas amb la relació entre dos germans, dirigida per David O. Russell. Es va endur 2 premis al millor actor secundari (Christian Bale) i a la millor actriu secundària (Melissa Leo) i fins a 5 nominacions més: millor pel·lícula, millor director, millor guió original, millor muntatge i millor actriu secundària.

8- Breaking away (Primera volada)

1979 – 1 Oscar

Peter Yates, que havia impressionat els espectadors amb l’escena de persecució de cotxes per San Francisco a Bullitt (1968), va sorprendre amb una història sobre quatre joves i la passió per les bicicletes i el ciclisme. El film va endur-se el premi al millor guió original (Steve Tesich). La cinta va comptar amb 4 nominacions més: millor pel·lícula, millor director, millor actriu secundària i millor banda sonora adaptada.

9- The blind side (The blind side: un somni possible)

2009 – 1 Oscar

La darrera pel·lícula de la llista va guanyar l’oscar a la millor actriu per a la també guanyadora del Razzie Sandra Bullock, que va interpretar una bona samaritana que ajuda un jove sense llar perquè triomfi en el futbol americà. El film també va rebre la nominació a millor pel·lícula.

En altres modalitats cal destacar, sens dubte, l’Oscar guanyat per Kobe Bryant com a millor curtmetratge d’animació .