Fa uns dies l’esport català va unir-se en la defensa de la llibertat d’expressió, de la democràcia i de les institucions catalanes. Amb el manifest “Això no és un joc!” l’UFEC va mostrar el compromís de les federacions amb la defensa dels drets col·lectius davant la irrupció de la guàrdia civil a la seu de diverses conselleries, de la detenció de 14 persones o del setge de la policia nacional a la seu de la CUP. A La Fosbury vam recollir el parer dels primers clubs, entitats i persones que també van voler dir-hi la seva i la llista, des d’aquell moment, s’ha ampliat amb centenars d’adhesions i comunicats arreu del país.
Kilian Jornet, que fa mesos ja va anunciar que votaria Sí, deia: «Quan les demandes pacífiques i els problemes polítics es responen amb la repressió i intimidació ja no es pot dir estat de democràcia. A vegades quan portes molt temps a la muntanya t’imagines quant haurà avançat el món. A vegades baixes i sembla que hagi tornat endarrere». En el món de les curses de muntanya també s’hi ha referit Laura Orgué, que ha compartit una imatge d’una papereta del referèndum de diumenge feta de xocolata: “La democràcia no pot deixar mai de ser dolça! Paperetes de xocolata blanca!“, o també Pau Capell: “Sóc català i lliure d’escollir el camí de la meva vida. Avui, a Catalunya, estem patint un crim social per part de l’Estat; no ens quedarem parats“.
Ferran Latorre, el primer català en fer els 14 cims de més de 8.000 metres del planeta, va participar de les concentracions de Barcelona el dimecres: “Ara més que mai, al costat de la democràcia, de les institucions i del govern. I d’un bon amic d’estudis a l’ETSEIB, en Lluís Salvadó“. També hi va donar suport Òscar Cadiach, qui també ha assolit la proesa de Latorre aquest mateix estiu: “vinc de la muntanya i no m’agrada el que veig! Condemno el que no hauria d’haver passat mai! Tot el meu suport a les institucions catalanes!“, així com Araceli Segarra, la primera catalana en fer el cim a l’Everest.
El capità del FC Barcelona d’handbol, Víctor Tomas, apuntava: “Els grans defensors de la legalitat trien a dit un jutge d’instrucció que ordena «l’espectacle» d’avui. En quin any vivim? Encara no comprenc a tots aquells que no entenen que referèndum = donar veu i vot als catalans, sigui quin sigui el seu parer“. El pilot de Moto GP Aleix Espargaró, com el seu germà Pol partidari del referèndum, va qualificar de «barbàrie contra la democràcia» l’actuació del govern espanyol i ha estat protagonista d’articles que el desqualifiquen per part de mitjans com El Español o Periodista Digital i ser insultat per les xarxes per l’articulista de La Razón Alfonso Ussía. Malgrat les crítiques, s’ha refermat en la seva postura:
Anna Casarramona, jugadora d’hoquei patins del Gijón i de la selecció espanyola afirmava: “Dret a decidir, dret a votar, drets humans…. Democràcia!“. També han mostrat el seu posicionament a favor de la democràcia a través de fotografies i retuits altres jugadors de primera fila del món de l’hoquei patins com Marc Torra, Berta Busquets, Jordi Bargalló o Teresa Bernadas i d’altres disciplines com el waterpolista Dani López Pinedo, la judoka Laia Talarn, el palista Jordi Morales o bé Noemí Jordana, capitana fins el darrer curs de l’Uni Girona de bàsquet, que ha informat amb una piulada del col·legi electoral on li tocarà votar.
Manel Estiarte ha estat un dels escollits per la Crida per la Democràcia per llançar un missatge de suport al referèndum en un vídeo difòs en els darrers dies: «volem donar el nostre parer, tan senzill com això»
Manel Estiarte, llegenda olímpica, es mulla pel dret a decidir: ‘Jo vull donar el meu parer’ #Votarem pic.twitter.com/zHDTsG9zpj
— Crida Democràcia (@CridaDemocracia) 22 de setembre de 2017
Alguns esportistes s’han mullat pel sí a la independència, com Anna Quintana, campiona del món de patinatge artístic fa poques setmanes capitanejant el CPA Olot: «Cívica, pacífica, ferma i decidida… d’aquesta forma guanyarà la democràcia. Visca Catalunya lliure!». També és el cas de Núria Picas, que després de plantar una estelada a l’arribada de l’Ultra Trail del Mont Blanc fa poques setmanes i d’entrar amb una banderola favorable a la democràcia a la meta de l’Ultrapirineu, ha preparat un vídeo curt per anunciar el seu vot favorable el proper 1 d’octubre:
Missatge de @NuriaPicas per aquest #1oct#prenPartit
Guanyarem ! pic.twitter.com/C48XYAjNqp— CUP Capgirem BCN ♀ (@CUPBarcelona) 25 de setembre de 2017
L’Esport pel Sí aglutina posicionaments favorables a la independència
Picas, de fet, és una de les persones que participen de la campanya l’Esport pel Sí impulsada des del Comitè Olímpic de Catalunya. En els darrers dies han aparegut diverses càpsules de vídeo amb personalitats del món de l’esport (entrenadors, jugadors, periodistes) que expliquen per què creuen que la independència serà determinant per la millora de l’esport al nostre país.
Salva Maldonado, Carme Lluveras o Helena Boada en bàsquet, Anna Tarrés en sincronitzada, Sergi Ten en volei platja, Berta Alomà en korfbal, Mohamed El Idrissi en Full Contact, Natàlia Via-Dufresne en vela, Josep Arimany en dards o Juan Carlos Castañé en natació ja han pres partit pel Sí.