El Ramassà es converteix en una ONG

3 minuts de lectura
L’Associació Esportiva Ramassà, fundada el 1975 a Les Franqueses del Vallès, és un club de futbol amateur i des del dia 17 de juny de 2020 també és una ONG. A més, ja era l’únic club ambaixador de l’ONU, fita aconseguida amb l’ajuda de l’activista ugandès Victor Ochen, qui va ser el candidat africà més jove a optar al premi Nobel de la Pau l’any 2015.

En Marc Larripa, exjugador del Ramassà, i en Jordi Grivé, coordinador general del club, es van encarregar de fer els tràmits burocràtics i demostrar que l’A.E. Ramassà porta des del 2014 treballant i viatjant cada any per països africans -Etiòpia, Benín, Uganda, Camerun, Madagascar i Costa d’Ivori- fent donacions de material esportiu, material escolar i altres béns necessaris al continent.

Larripa explica que després del darrer viatge -a Costa d’Ivori el 2019- gent del club van reunir-se amb la Direcció General de Cooperació de la Generalitat i l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament. Van explicar què havien fet els darrers anys a l’Àfrica i se’ls va recomanar començar els tràmits per inscriure’s al registre d’ONG de l’Agencia Catalana de Cooperació per tenir més facilitat per rebre les ajudes i subvencions que la Generalitat posa a l’abast d’organitzacions no governamentals.

Uns mesos més tard, el juliol del 2019, quan s’hi van voler sumar van haver de modificar els estatuts del club, ja que estaven inscrits al registre d’entitats esportives i van haver d’afegir que a més de ser un club de futbol també duien a terme projectes de cooperació a l’Àfrica. L’Agència Catalana de Cooperació els va acceptar els nous estatuts i ja ha aprovat la seva sol·licitud d’accés: l’A.E. Ramassà és ara també una ONG.

D’ara en endavant les empreses que col·laboren amb els vallesans passaran de fer simples donacions a poder demostrar que posen el seu granet de sorra en projectes solidaris a l’Àfrica, perquè el Ramassà podrà certificar que aquestes companyies ajuden econòmicament a una ONG amb arrels permanents al Camerun. També podran organitzar millor els comptes i saber què va per a l’equip de futbol i què es destina a fins solidaris. I no menys important, optaran a subvencions i recursos públics quan presentin projectes solidaris i d’ajuda. Al cap i a la fi els servirà per guanyar consistència com a entitat per poder seguir unint futbol i solidaritat.

El club compta amb dos jugadors refugiats a l’equip masculí que milita al Grup 11 de Quarta Catalana i el femení ha disputat la lliga de futbol 7 de la federació catalana i arahi ha converses per tancar un conveni amb ACNUR, l’agència de l’ONU per a refugiats, amb l’objectiu de seguir creixent. Ambdós conjunts militen a les categories més baixes, però el punt fort dels vallesans és un altre i va més enllà de l’esport. El Ramassà està establert des de fa tres anys al barri d’Etetack de Yaoundé, la capital del Camerun, on va fundar una escola de futbol amb el seu nom: el Ramassà Espoir. El club català enguany ha fet una donació de 2.500 euros perquè la gent del barri disposi d’aigua potable i una altra de 1.750 euros perquè els veïns no hagin de sortir d’Etetack per a buscar menjar en plena crisi de la Covid-19.

Centre de Formació i Escola de Futbol d’Etetack, a Yaounde / Instagram: AE Ramassà

Pere Bufí, el president del club, explica que a més del projecte permanent al Camerun cada any fan un viatge a un altre país per jugar un partit de futbol contra un equip d’allà on van i aprofiten per col·laborar amb una ONG local. Hi sol haver una recepció a la seu de Nacions Unides, rodes de premsa abans del partit, el matx i quan tot això acaba, es dediquen a treballar amb l’organització que s’hagi escollit. El viatge del 2020 estava previst que fos a Gàmbia -per col·laborar amb Nutrició sense fronteres- però es va ajornar fins a 2021 a causa de la pandèmia. Bufí assegura que un cop superat el coronavirus seguiran com fins ara, establerts a Etetack i fent un desplaçament anual.

Periodisme cooperatiu, esport i compromís. Fes-te sòcia de La Fosbury.