La portera de waterpolo Laura Ester, protagonista de la presentació de la Lliga Catalana d'eSports / UFEC

La Lliga Catalana d’eSports neix aquesta primavera

3 minuts de lectura
Un projecte pioner vincula a Catalunya federacions esportives tradicionals i esports electrònics.

Per als parlants del català és una mala passada que els esports electrònics siguin mundialment coneguts com a e-Sports o eSports, atès que el nom presta a la confusió amb els “esports” de tota la vida. Superar aquest tràngol lingüístic afortunadament serà una mica més difícil a partir del 6 d’abril, el dia que es posarà en marxa la primera edició de la Lliga Catalana d’eSports, una plataforma amb competicions oficials d’esports electrònics organitzada per la UFEC i diferents federacions esportives catalanes que compta amb el suport del Govern.

La Lliga Catalana d’eSports debutarà amb competicions de cinc esports diferents: escacs, ciclisme, tennis, automobilisme i golf. A partir del mes de setembre més disciplines esportives s’incorporaran al projecte, que arriba per esdevenir referent dels esports electrònics a casa nostra i que és la “primera lliga del món d’aquestes característiques“. Les competicions estaran obertes a qualsevol persona aficionada als eSports independentment de si practiquen o no algun esport de forma individual o organitzada; i estiguin o no federats. Així doncs, es podrà formar part de qualsevol competició, lliga o de formats open, amb una llicència federativa digital a partir d’un sistema de micropagament per participació. El calendari de tots els esports estarà obert a tota la ciutadania i es podrà competir en un o diversos esports.

La previsió dels organitzadors és que cada temporada es pugin celebrar uns 60 torneigs d’eSports en diversos formats fins arribar a les finals de cada disciplina. La idea és comptar amb dues competicions open (torneigs ràpids, d’un dia o un cap de setmana) i una lliga regular per cada modalitat. Les finals prometen ser el gran esdeveniment del curs en els esports electrònics. De fet, per a la primera edició de la Lliga Catalana s’ha previst organitzar un gran esdeveniment que aplegui totes les finals en joc.

Els jocs escollits

El projecte compta inicialment amb el suport de deu federacions esportives associades a la UFEC: beisbol, ciclisme, escacs, tennis, bitlles, automobilisme, motociclisme, golf, caça i futbol, que ja ha posat en marxa la seva competició. Cada federació tindrà la seva disciplina dins la Lliga Catalana concretada en un joc reconegut a nivell internacional. La relació és la següent:

Automobilisme: Asseto Corsa.

Beisbol: MLB The Show.

Bitlles: PBA Pro Bowling.

Caça: The Hunter.

Ciclisme: Le Tour.

Escacs: Chess.com.

Futbol: FIFA.

Golf: PGA Tour 2k21.

Motociclisme: TT Isla of Man 2.

Tennis: AO International Tennis.

La idea de la UFEC és que la resta de federacions esportives catalanes es vagin incorporant de mica en mica al projecte, pendents sempre de disposar d’un joc de referència mundial en la seva disciplina que pugui formar part de la Lliga Catalana.

Una plataforma única per donar resposta al creixement del sector

La presentació de la Lliga Catalana d’eSports s’ha dut a terme aquest dijous a la seu de l’UFEC i el president de l’entitat, Gerard Esteva, ha aprofitat l’ocasió per valorar l’impacte dels eSports a partir d’un estudi de l’Associació Espanyola de Videojocs que calcula que durant el 2019 van generar 35 milions d’euros a l’estat espanyol, amb un centenar de jugadors que ja en són professionals i més de cinc milions d’espectadors: “Les federacions, els clubs i l’esport tradicional no poden quedar enrere. Hem de ser capaços de liderar el moviment que s’està generant. El 50% dels esportistes tradicionals juguen a la seva disciplina virtual. Si a Catalunya tenim 700.000 federats, la meitat també juguen a la seva modalitat virtual. Estem parlant d’un esport de masses“.

El projecte té intenció de ser referent més enllà fins i tot de Catalunya: “És una finestra oberta al món. Qualsevol persona, sigui d’on sigui, es podrà connectar a les nostres lligues. És la primera vegada que les federacions esportives es conjuren per organitzar lligues com aquestes i si som hàbils poden tenir milers de participants“.

La portera de waterpolo Laura Ester, protagonista de la presentació de la Lliga Catalana d’eSports / UFEC

La lliga comptarà amb una plataforma tecnològica creada per a l’ocasió en què els usuaris es podran registrar, trobar informació de cada federació, veure el calendari de totes les competicions en marxa i previstes, els reglaments, les classificacions, els quadres dels torneigs, els premis o notícies associades a la Lliga Catalana: “Els gamers podran trobar tota la informació que necessiten i alhora serà un espai de promoció per a l’esport català al món“.

El projecte de Lliga Catalana té el suport del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, que ha firmat un conveni amb la UFEC que estableix una subvenció de 50.000 euros. El conseller Puigneró ha conclòs durant la presentació de la lliga que “estem davant d’un projecte de país que fusiona dos indústries tant importants com el sector dels videojocs i el de l’esport”, i en aquesta línia ha assegurat que “tenim l’oportunitat de crear riquesa i llocs de feina“.