Els eSports, futura modalitat olímpica?

3 minuts de lectura

Tòquio, París, Los Angeles. Les properes seus olímpiques escollides fins al 2028 (d’aquí a un mes es farà oficial la doble elecció de la capital francesa i la ciutat nord-americana) poden ser l’escenari d’un canvi profund en el programa olímpic.

La introducció de 5 nous esports (skate, surf, escalada, karate i beisbol) al Japó i de noves modalitats com el bàsquet 3×3 és la gran aposta del COI per apropar la cita olímpica als esportistes i aficionats més joves. Ambient urbà i disciplines àgils i espectaculars que ja tenen el bitllet assegurat al programa oficial i que són la punta de llança de les desenes d’esports que lluiten per guanyar una plaça en els propers anys.

Fa uns mesos ens fèiem ressò que el cheerleading tenia números d’acabar esdevenint olímpic i uns quants lectors posaven en dubte la seva condició d’esport a través de les xarxes socials. El debat també fa giragonses al voltant dels eSports, que mouen muntanyes de diners i creixen a un ritme vertiginós en practicants, competicions i popularitat arreu del món. Thomas Bach, president del COI, va ser qüestionat fa uns quants mesos sobre la possibilitat d’incloure alguna cita d’eSports als Jocs. Era força reticent: “Encara no tenim la certesa que els eSports siguin realment una disciplina esportiva, si té els elements físics i tot allò necessari per a ser considerat esport“.

The_International_2014

Àsia, continent pioner

Com dèiem, però, la progressió dels esports electrònics és constant i ja hi ha veus que clamen per afegir-los als grans esdeveniments poliesportius. Al continent asiàtic, on són un autèntic fenomen de masses, les institucions esportives han optat per obrir-los la porta de bat a bat. Als potents Jocs Asiàtics de 2022 que es disputaran a la Xina els eSports seran considerats membres de ple dret del programa i comptaran amb competicions vàlides per al medaller final. És a dir, tan importants com la gimnàstica, l’atletisme o la natació. Falta, això sí, que els organitzadors concretin quines modalitats d’eSports seran les protagonistes de la cita.

No cal anar tan lluny. La primera aparició en una cita poliesportiva dels eSports es viurà als Campionats Asiàtics Indoor i als Jocs de les Arts Marcials. El proper mes de setembre hi haurà competició de FIFA, Moba i RTA al costat d’esports clàssics com el ciclisme, l’hípica o el tennis. Això sí, en aquesta ocasió, encara assenyalats com a esports de demostració sense influència en el medaller final dels països participants. El motiu de la introducció dels eSports en aquest tipus de cites respon, segons el Comitè Olímpic Asiàtic, a la voluntat d’adaptar-se als canvis socials envers la pràctica esportiva: “Volem donar resposta al ràpid desenvolupament i popularitat d’aquesta nova forma d’esport entre els joves“.

Els eSports a París 2024?

L’aposta asiàtica, ara per ara, és un camí en solitari sense accions equiparables en altres indrets del món. Però el precedent instaurat de ben segur que generarà debats intensos en els propers mesos que han començat a arribar tímidament al COI i als responsables de les candidatures olímpiques dels propers anys.

Tony Estanguet, un dels responsables de la candidatura olímpica de París 2024
Tony Estanguet, un dels responsables de la candidatura olímpica de París 2024

En una entrevista a Associated Press el meravellós piragüista francès Tony Estanguet, ara responsable de la candidatura olímpica de París, ha estat prudent en relació als eSports: “Hem d’analitzar-ho. No podem dir que no ens afecta, que no té relació amb l’olimpisme. La joventut està interessada en els eSports i en aquest tipus de coses. Deixeu-nos-hi fer un cop d’ull. Trobar-nos amb ells. Deixeu-nos intentar si podem trobar algun nexe d’unió. No volem dir “No” d’entrada. Crec que és interessant que el COI i la família dels eSports es posin en contacte per entendre millor com funcionen i per què són un èxit“.

Sens dubte, quan la tria dels nous esports olímpics per al programa de 2024 es comenci a dissenyar el debat públic sobre els eSports tindrà molta més rellevància que ara. Tot sembla indicar que en els propers anys el COI haurà de decidir si incorpora els eSports o bé els deixa al marge del seu programa.