Comencem pel principi. Què és el rogaining o rogaine? Doncs es presenta com una disciplina de navegació que es realitza camp a través. Els participants han de desplaçar-se a peu amb l’objectiu d’aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s’obtenen passant per uns controls ubicats en el terreny de competició i marcats en un mapa que serveix de referència per a trobar-los.
En grup, i sempre plegats
Es practica en equips de 2, 3, 4 o 5 persones, aquestes han d’anar juntes durant tot el temps que es disputa la prova. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtes, i poden participar en diferents categories segons l’edat dels components de l’equip. Cada membre de l’equip disposa d’un mapa, generalment elaborat específicament per a la prova, on hi ha representat el terreny de competició. L’extensió d’aquest terreny depèn de les hores de durada de la prova, des de 6 fins a 24 hores. En el mapa mapa s’hi reparteixen una sèrie de controls valorats de 3 a 9 punts (el valor queda determinat pel primer dígit del codi del control) en funció de la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.
Escollir estratègia, la clau
El mapa s’entrega als equips de 15min a 2h abans de la sortida, depenent de la durada de la cursa. En aquest temps han de definir l’estratègia i l’elecció d’itinerari per tal de recollir el màxim número de punts en el temps establert. El mapa ofereix múltiples eleccions d’itinerari, l’elecció estratègica final s’haurà de prendre tenint en compte les capacitats físiques i tècniques de l’equip. Per tant, estem parlant d’un esport on els participants poden adaptar la dificultat de la ruta a la seva edat, condicions físiques o habilitats tècniques.
La prova comptarà amb prop d’un miler de participants distribuïts en equips de dues o tres persones que, en les seves categories (masculí, femení, mixt i per edats), competiran durant 24 hores per un terreny marcat per l’exigència dels desnivells muntanyencs a diferència dels darrers mundials. El mapa representarà una superfície d’uns 150 quilòmetres quadrats i un recorregut que passarà dels 1.100 metres de la plana ceretana als 2.536 de la Tossa d’Alp.
Les rogainings són cada cop més popular. Hi competiran equips d’arreu del món provinents dels països punters d’aquest esport com són Estònia, Letònia, Finlàndia, Suècia, Noruega o Rússia juntament amb corredors del Japó, d’Estats Units, Nova Zelanda o Austràlia. Entre els participants hi haurà alguns dels campions dels mundials i els europeus anteriors. És el cas de les russes Nina Mikeva i Marina Galkina, triples campiones del món i d’Europa i les gran favorites també a La Molina. En homes hi competiran, entre d’altres, els germans Ansabergs de Letònia, Timmo Tammemae i Sander Linus d’Estònia, els anglesos Tom Gibbs i Peter James, els txecs Radovan Cech i Ondrej Skripnik o també l’equip del seleccionador català, Albert Herreros.