Esport i política, un cop més, es troben en el mateix camí. Allò que fa anys un munt de directius i esportistes s’entesten en negar malgrat les evidències, continua essent una realitat incontestable en el nostre dia a dia. No ens referirem a la portada monotemàtica de l’ABC amb Florentino Pérez com a protagonista. Avui anem força més lluny i ens fixem en la darrera derivada esportiva del conflicte latent entre l’Índia i el Pakistan.
Aquest dilluns s’ha disputat la final del Champions Trophy, una de les competicions internacionals de criquet més importants del món. Es disputa cada quatre anys i compta amb un seguiment massiu que amb prou feines compta amb alguna menció des de casa nostra. A la final d’enguany la tensió estava servida d’entrada. La disputaven l’Índia, que defensava el títol de 2013, i el Pakistan, una potència d’aquest esport que volia estrenar el seu palmarès en aquesta cita. El 4 de juny s’havien enfrontat a la fase de grups i els indis van dominar a plaer el partit. Aquest dilluns, però, el panorama va ser diametralment oposat.
El cert és que la final, disputada a l’Oval de Londres, va ser molt desigual i el Pakistan va aixecar la primera Champions Trophy de la seva història amb una superioritat inesperada. Els pakistanesos van aconseguir la seva millor puntuació i el marge del triomf va ser el més ampli de la història en les finals d’aquest torneig. Vaja, que van passar la mà per la cara al seu etern rival.
15 detinguts a l’Índia
Les celebracions als carrers del Pakistan van ser multitudinàries i es van estendre en indrets insospitats. Per exemple, a Mohad (Burnhapur), a l’Índia, on 15 persones han estat arrestades i acusades de sedició i conspiració criminal per celebrar la victòria del Pakistan amb focs artificials. Tot plegat, a partir de la denúncia d’un veïns dolguts amb la derrota de la seva selecció. El 2014 ja s’havia viscut una situació similar, quan 60 estudiants indis van celebrar un altre triomf de la selecció del Pakistan sobre l’Índia i també van ser arrestats per sedició.
La situació de denúncies i detencions s’ha repetit en altres esports dels dos països en els darrers anys. El rerefons, és clar, és polític: la disputa pel Caixmir, un territori en permanent conflicte i que ha donat peu a tres guerres des de 1947.