Tres anys després de donar el seu tret de sortida amb un nom encertadíssim a Montjuïc coincidint amb la darrera etapa de la Volta a Catalunya, la reVolta torna a la càrrega amb una segona edició que tindrà el seu epicentre a Sant Cugat del Vallès. Problemes de calendari, primer, i la Covid-19, després, han sigut els culpables de l’endarreriment d’una prova esportiva que té tots els ingredients a punt per confirmar-se com un esdeveniment de referència esportiu a Catalunya.
Un d’aquests ingredients, sens dubte, és l’impuls de la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva per tirar endavant una segona cursa al llarg de la temporada que doni sortida a tot el talent en auge de les dones ciclistes del país i d’arreu del món. La cursa d’enguany es disputarà el darrer diumenge d’aquest mes i tindrà 97 quilòmetres amb punt d’inici i final a la localitat vallesana, però fent camí també pel Baix Llobregat, l’Anoia i l’Alt Penedès, resseguint carreteres que compten amb un bon volum de cicloturistes de forma habitual. Tot i la curta distància i l’impacte limitat d’una cursa que és molt lluny de la projecció internacional de la Volta, la reVolta ha anunciat bones notícies en la presentació d’aquesta tarda a Sant Cugat.
La primera, sens dubte, és la participació de nou del Movistar, convertit en un dels grans equips ciclistes del World Tour amb la presència d’estrelles consagrades com la campiona del món Annemiek van Vleuten o la sorprenent danesa Emma Norsgaard. Tot i que l’equip A de les navarreses aquell dia estarà disputant la darrera etapa del Lotto Thüringen Ladies Tour germànic, a les carreteres catalanes hi veurem ciclistes professionals de nivell world tour disposades a endur-se un triomf de prestigi. No ho tindran fàcil. El Massi-Tactic, l’únic equip ciclista català amb una estructura professional, també ha confirmat la seva presència a la cita i amb corredores com Mireia Benito, Mireia Trias o Patricia Ortega, present avui a la presentació, lluitarà per la victòria.
Altres equips de categoria continental –el segon nivell dins el rànquing de l’UCI només rere els Worldteams– que ja han comunicat la seva presència a la cursa són el Laboral Kutxa-Fundación Euskadi i el Sopela, tots dos representants de la gran tradició del ciclisme basc; així com conjunts com el gallec Team Farto BTC, el burgalès Burgos Alimenta i el lleonès Eneicat RBH Global, entre d’altres. Durant els pròxims dies s’acabarà de tancar la participació, que també inclourà presència d’equips més enllà de l’estat espanyol. La guanyadora de la segona edició de la reVolta prendrà el relleu de Lauren Stephens del Cylance ProCycling, vencedora de la primera edició de la cursa.
L’altra bona notícia és la confirmació del recorregut, que lluny de ser una passejada inclou els ports de l’Alt de Capçuda (tercera categoria) i l’Alt de la Creu d’Aragall (primera categoria), aquest últim amb un desnivell mitjà del 6,5% i un tram que arriba fins al 13%. Una vegada coronat, quedaran uns 30 km fins a la línia d’arribada, situada a l’avinguda del Pla de Vinyet de Sant Cugat.
El proper 30 de maig la reVolta tindrà data pròpia allunyada de la Volta amb l’esperança que els aficionats responguin a la crida ciclista i baixin a animar les ciclistes. Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya A.E, ha refermat el compromís amb el creixement de la cursa durant la presentació: “Hem treballat perquè la reVolta compti amb una participació molt destacada. Volem que la prova transmeti el compromís de la Volta Ciclista a Catalunya amb el ciclisme femení i que tingui cada vegada més renom dins del calendari, i hem trobat en Sant Cugat l’aliat ideal per tal de poder fer-ho”.