El retorn de Lo Port

2 minuts de lectura
Lo Port / Fotografia: Raül Massabé
Lo Port / Fotografia: Raül Massabé

La Volta a Catalunya 2017 tindrà un protagonista indiscutible. I no serà ni Chris Froome, ni Alberto Contador. L’estrella d’aquesta edició serà Lo Port. Així és com es coneix l’ascensió al Mont Caro, el cim de les Terres de l’Ebre amb 1.441 metres sobre el nivell del mar. Malgrat que la meta no arribarà fins dalt de tot (s’ha situat a l’alçada del Mirador del Portell del Cargol, a 1.000 m), parlem igualment d’una pujada que es preveu espectacular.

En primer lloc, perquè Lo Port és una de les ascensions ciclistes més cèlebres que hi ha a Catalunya i als Països Catalans. Fa uns anys, a la Fosbury ja l’incloíem en el nostre particular rànquing dels ‘Tourmalets catalans’. Tot i que, com dèiem, no es pujarà el port complet, els números segueixen fent respecte. Un 9,7% de desnivell de mitjana i unes rampes màximes del 20% en els 8,4 km d’ascensió per una carretera estreta amb unes espectaculars corbes de ferradura als darrers quilòmetres. Veurem també com hi influeix el clima, que en aquesta època de l’any pot jugar males passades per les ratxes de vent. En qualsevol cas, rere els ciclistes el paisatge serà captivador, amb unes vistes impressionants del Delta de l’Ebre.

L'ascensió més dura de la 97a edició de la Volta a Catalunya / Fotografia: Raül Massabé
L’ascensió més dura de la 97a edició de la Volta a Catalunya / Fotografia: Raül Massabé

26 anys d’absència

L’altre motiu que fa tan especial aquesta pujada és la seva excepcionalitat. La Volta a Catalunya només l’ha fet en dues ocasions. L’última va ser el 1991, amb victòria del gran escalador colombià Lucho Herrera, que va guanyar l’etapa després de superar a Perico Delgado en l’últim quilòmetre. El cinquè en arribar a la meta va ser un Miguel Indurain que acabaria sent el vencedor de la competició. Prèviament, la primera ascensió de la Volta al Mont Caro havia estat el 1985 i el guanyador va ser també un ciclista colombià. En aquell cas, Alirio Chizabas, que va arribar a la meta acompanyat del valencià Vicent Belda, company seu a l’equip Kelme. L’escocès Robert Millar va ser qui va acabar guanyant la Volta aquell any.

Una de les corbes de ferradura de l'ascensió / Fotografia: Raül Massabé
Una de les corbes de ferradura de l’ascensió / Fotografia: Raül Massabé

Així doncs, si els precedents comptessin per alguna cosa, corredors com Jarlinson Pantano o Darwin Atapuma tindrien molts números per guanyar. A qui sí que s’espera veure lluitant durant la pujada és a Froome i Contador, les estrelles del cartell. Però també a Valverde, Bardet, Zakarin… Els grans favorits saben que a Lo Port es poden aconseguir diferències significatives de cara a la victòria final.

Aquesta etapa, la cinquena de les set jornades de la Volta, serà el divendres 24 de març i arribarà a Lo Port després de 182 km des de la sortida a Valls. Ja tenim ganes que arribi!

Pujada