Gino Bartali, l’home de ferro

1 minut de lectura

Dalt de la bicicleta, al voral dels ports de muntanya, al sofà de casa, en intensos debats d’amics (experts i neòfits), en la cridòria del velòdrom i amb les sortides primerenques dels infants. El ciclisme es gaudeix des de totes les perspectives, però ens apassiona especialment quan el llegim. El ciclisme és l’esport que millor es llegeix. Per èpica, per tradició, per paisatge, per trajectòries. Vés a saber. El ciclisme escrit sempre transcendeix el fet esportiu. Especialment quan ens arriba en format de llibre.

portada-gino-bartali-270x424

“Gino Bartali, el hombre de hierro” és la darrera novetat editorial del ciclisme. Escrit pel periodista Franc Lluís i Giró, col·laborador de la Volata i amant de les bicicletes i la cultura associada a les bicicletes, el llibre detalla la proesa d’un dels millors ciclistes de la història: l’heroi que va salvar centenars de jueus durant la Segona Guerra Mundial. Del personatge i la història en vam parlar fa uns mesos a La Fosbury. Si encara no la coneixeu heu de saber que és una de les grans històries de l’esport del segle XX. I poder-la degustar amb plenitud en un llibre és, sens dubte, una magnífica notícia.

El llibre explica la trajectòria de Gino Bartali, un ciclista italià que manté la proesa d’haver guanyat dos Tours de França amb 10 anys de diferència entre el primer i el darrer triomf. A la vessant esportiva d’èxit, coneguda des de fa dècades, s’hi suma des de fa pocs anys la història de solidaritat amb la població jueva d’Itàlia amenaçada per les lleis feixistes de Mussolini. Una història que no va arribar a explicar en vida i que es va conèixer tres anys després de la seva mort. El ciclista que va passejar el nom de la Itàlia feixista arreu de les carreteres europees i que es va convertir en una de les icones més reconegudes del país de Mussolini es va jugar la vida en una acció humanitària increïble.

BARTALI GINO

Un format singular

El llibre, publicat per Dstoria edicions, combina la biografia esportiva, la narració històrica i algunes entrevistes que complementen el fil conductor del capítol on van associades. És un format singular que aprofundeix en el context històric de la Itàlia de Mussolini, de l’Europa d’entreguerres i de la Segona Guerra Mundial, però que no deixa de recordar-nos la magnífica rivalitat amb Fausto Coppi o els seus inicis com a aprenent en un taller de bicicletes.

En definitiva, una història que necessitava un llibre i que mereix ser divulgada des de tots els fronts possibles. Per cert, el pròleg, de Joseba Beloki, també transmet passió ciclista per totes bandes. “Gino Bartali, el hombre de hierro”: busqueu-lo, trobeu-lo, llegiu-lo i gaudiu-lo.