El Tour 2019 en 30 noms

8 minuts de lectura
Dissabte 6 de juliol comença la 106a edició d’un Tour de França on el tòpic de “més imprevisible que mai” sembla que és aquesta vegada una realitat. Un Tour on no hi seran ni el segon (Tom Dumoulin), ni el tercer (Chris Froome) ni el quart classificat (Primoz Roglic) de l’any passat.

Dumoulin va caure al Giro d’Itàlia i no s’ha pogut recuperar correctament de les lesions patides. Chris Froome, principal favorit, tampoc podrà sumar la seva cinquena victòria a la ronda francesa després d’una dura caiguda a la Dauphiné. I Primoz Roglic, que va començar el passat Giro com una moto fins que es va desinflar com un globus, ha decidit no repetir participació a la prova gal·la.

Això sí, la llista de candidats a ser protagonistes en les tres setmanes de la cursa és ben llarga. Repassem una selecció de 30 ciclistes cridats a omplir les portades durant aquest juliol.

Els favorits

Geraint Thomas (Team INEOS / 33 anys)
Foto: babbo1957

Qui ha de ser el principal favorit si no el guanyador de l’any passat? El gal·lès Thomas probablement hauria tingut un paper més secundari si Froome hagués pogut córrer el Tour però amb la seva baixa torna a guanyar protagonisme. Compta amb un equipàs (Kwiatkowski, Poels, Moscon, Castroviejo…) però fins ara ha fet una temporada molt discreta.

Egan Bernal (Team INEOS / 22 anys)


No ens movem del Team INEOS (ex Sky), on hi trobem la principal promesa del ciclisme mundial. L’any passat Bernal va ser un suport indispensable per a la victòria de Thomas, fent la sensació que podia arribar més lluny del seu 15è lloc final a la general. Amb només 22 anys, aquest any ha guanyat ja la París-Niça i el Tour de Suïssa. Faltarà veure com respon a l’exigència de liderar l’equip en una cursa de tres setmanes si l’INEOS acaba apostant per ell en lloc de Thomas.

Nairo Quintana (Movistar / 29 anys)

 

 

L’etern aspirant. Fa uns anys semblava que Quintana estava destinat a ser el primer ciclista colombià a guanyar el Tour de França. De 2013 a 2016 va sumar tres podis però els últims dos anys va acabar 12è el 2017 i 10è el 2018. Aquest any compta amb un Movistar que al Giro, amb la victòria de Carapaz, ha demostrat ser un equip intel·ligent i molt potent.
Romain Bardet (AG2R La Mondiale / 28 anys)
Foto: Laurie Beylier

El somni dels francesos que un ciclista de casa guanyi el Tour (ningú ho ha aconseguit des d’Hinault el 1985) sembla tenir en Romain Bardet el màxim candidat. Segon l’any 2016, el líder de l’AG2R és un fix del grupet capdavanter de la ronda francesa des de fa anys.

Jakob Fuglsang (Astana Pro Team / 34 anys)

Potser és una mica agosarat parlar de favoritisme d’un ciclista que en vuit participacions al Tour ha aconseguit un 7è lloc com a millor resultat. Però el danès Jakob Fuglsang compta amb dos grans cartes a favor. D’una banda, una temporada 2019 brillant, amb recent victòria a la Dauphiné. De l’altra, ser el líder d’un Astana que compta amb Gorka Izagirre, Pello Bilbao o Alexey Lutsenko.

Adam Yates (Mitchelton-Scott / 26 anys)
Foto: Sum_of_Marc

En el binomi que formen els germans Yates a l’equip Mitchelton, sembla ser que aquesta vegada el liderat pertocarà a Adam Yates després que Simon disputés el Giro, tot i que també serà present al Tour. Adam Yates porta una temporada força destacada, amb una segones posicions a la Volta a Catalunya i a la Tirrè-Adriàtic. Al Tour ja sap què es detscar-hi després de ser el quart classificat el 2016.

La lluita pel podi

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida / 34 anys)

Als seus 34 anys, el vencedor del Tour del 2014 potser no està en condicions de tornar a guanyar la cursa, sobretot tenint en compte que ve de disputar el Giro, on va quedar segon. Però a un ciclista del seu nivell, descartar-lo pel podi seria massa agosarat.

Thibaut Pinot (Groupama-FDJ / 29 anys)

Després de ser tercer classificat al Tour de 2014, Thibaut Pinot ha encadenat una carrera més aviat decebedora però les circumstàncies de la prova d’aquest any, amb tantes baixes, semblen oferir una nova oportunitat de protagonisme al líder del Groupama-FDJ.

Mikel Landa (Team Movistar / 29 anys)

Al recent Giro d’Itàlia Mikel Landa va interpretar a la perfecció el paper de ciclista d’equip, ajudant a Richard Carapaz a aconseguir la victòria i quedant-se molt a propi del tercer lloc de la classificació general. El desgast del Giro no sembla que li permeti arribar al Tour per ser el líder. A priori el seu paper ha de ser ajudar a Quintana però si el colombià no funciona pot ser una opció de pes pel Movistar.

Steven Kruijswijk (Team Jumbo-Visma / 32 anys)
Foto: wrblokzijl

Sense Primoz Roglic, l’holandès serà el líder del Team Jumbo. Sense destacar massa l’any passat va ser el cinquè classificat de la ronda francesa. Ha aconseguit també dues quartes posicions a la general del Giro d’Itàlia i de la Vuelta a Espanya, resultats que el converteixen en clar candidat al podi.

Rigoberto Urán (EF Education First / 32 anys)

El colombià és un d’aquells ciclistes que no fan soroll però que apareixen de tant en tant a les primeres posicions. Segon classificat del Tour del 2017, no cal descartar al líder de l’Education First malgrat porti una temporada força discreta.

Richie Porte (Trek-Segafredo / 34 anys)

La relació del ciclista australià amb el Tour de França és la d’un amor impossible. Primer perquè no podia disputar la victòria, quan corria com a gregari de Wiggins i Froome a l’Sky. Després, s’ha topat amb dos abandonaments els dos últims anys. Arribant sense la brillantor d’altres anys, Porte ha de liderar un equip que compta amb altres noms importants, com Mollema o Ciccone.

Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe / 26 anys)

L’alemany serà el líder d’un potent equip BORA en aquest Tour de França. Buchmann ha fet una notable temporada i té ja una bona experiència al Tour, amb tres participacions. Al seu equip compta amb lloctinents de pes com l’austríac Patrick Konrad o el també jove alemany Maximilian Schachmann.

Els velocistes

Peter Sagan (BORA-hansgrohe / 29 anys)
Foto: Ray’s Professional Cycling Page

L’eslovac arriba a França amb la clara idea de guanyar-hi el seu setè maillot de la regularitat per desempatar amb un liderat històric que ara mateix competeix amb l’alemany Erik Zabel. Sagan és candidat a la victòria en arribades massives però també pot disputar etapes entrant en les escapades.

Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma / 26 anys)

Vencedor de dues etapes l’any passat, el ciclista dels Països Baixos és clar candidat en totes aquelles etapes que acabin en esprint.

Caleb Ewan (Lotto Soudal / 24 anys)

El jove australià disputarà el seu primer Tour de França després d’un Giro d’Itàlia en el qual es va endur dues etapes. No sembla que ser la primera vegada que corre la ronda francesa li hagi de restar possibilitats de victòria.

Elia Viviani (Deceunink-Quick Step / 30 anys)
Foto Gian Mattia D’Alberto

El velocista italià arribava al passat Giro com a clar favorit pels esprints però va acabar abandonant la cursa després de la dotzena etapa i sense cap victòria. Al recent Tour de Suïssa hi ha aconseguit dos triomfs, per tant, sembla que arribarà al Tour en bona forma.

Michael Matthews (Team Sunweb / 28 anys)
Foto: Ray’s Professional Cycling Page

L’australià és un ciclista que se sap batre bé en les arribades massives, on és candidat a guanyar, però es tracta d’un corredor complet amb moltes més possibilitats. Les seves possibles victòries seran més importants per un equip que s’ha quedat sense el seu líder, Tom Dumoulin.

Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates / 32 anys)

El corredor noruec és dels velocistes més veterans i té un currículum al Tour de sis participacions i tres victòries d’etapa. Malgrat que el seu millor moment segurament ja hagi passat, se l’ha de tenir en compte.

Altres protagonistes

Julian Alaphillipe (Deceunink-Quick Step / 30 anys)

Alaphillipe és, sens dubte, un dels millors ciclistes del món en aquests moments. A priori el seu objectiu a Tour ha de ser el d’aconseguir victòries d’etapa i el de repetir el maillot de líder de la muntanya que va guanyar en la brillant participació de l’any passat. Veient el seu nivell, no sembla arriscat pensar que el francès hauria d’estar lluitant pel Top 10 de la general.

Enric Mas (Deceunink-Quick Step / 24 anys)

Al mateix equip d’Alaphillipe, debutarà al Tour de França el mallorquí Enric Mas. Després de la seva segona posició a la Vuelta a Espanya 2018, Mas correrà sense pressió a França, amb l’objectiu de guanyar experiència. Tot i això, el fet que el Deceunink no tingui cap clar candidat per la general el pot afavorir per arribar en una bona posició a París.

Simon Yates (Mitchelton-Scott / 26 anys)

El britànic arriba al Tour, a priori per ajudar al seu germà Adam a la general. Tot i així, ell mateix pot ser una opció per lluitar per les primeres posicions si tenim en compte que ja sap què és acabar en el Top 10 de les tres grans voltes per etapes, pujant fins i tot a dalt de tot del podi en la passada Vuelta a Espanya.

Alejandro Valverde (Team Movistar / 39 anys)

El ciclista murcià és incombustible i sumarà la seva dotzena participació Tour de França. El seu paper pot ser el de buscar victòries d’etapa o bé d’actuar de comodí pels interessos de Nairo Quintana i Mikel Landa.

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo / 24 anys)

Giulio Ciccone és una de les grans esperances del ciclisme italià, sobretot després de la seva gran actuació al darrer Giro, guanyant el Maillot de la muntanya amb autoritat i enduent-se una etapa. Espera ser protagonista en el seu primer Tour.

Tiesj Benoot (Lotto Soudal / 25 anys)

El belga és un ciclista ja força consolidat en el món de les clàssiques, on ha aconseguit una victòria a l’Strade Bianche com a resultat més destacat. En les curses per etapes, però, també sap destacar. Fa dos anys va quedar en la vintena posició al Tour. Enguany el podem veure més amunt.

Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma / 24 anys)
Foto: Orphum

La presència de Wout Van Aert al Tour és una de les principals motivacions de la present edició per aquells grans aficionats al ciclisme. El jove campió belga de ciclocròs culmina l’assalt definitiu a la carretera amb la seva primera participació en una volta de tres setmanes.

Dan Martin (UAE-Team Emirates / 32 anys)

L’irlandès és un ciclista que segur que intentarà ser protagonista quan la carretera piqui cap amunt, intentant alguna victòria d’etapa. Al seu equip hi serà també l’italià Fabio Aru, que ha de buscar revertir una carrera professional que va de cap a caiguda.

Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe / 25 anys)

L’alemany Maximilian Schacmann està cridat a ser un dels grans protagonistes de l’elit ciclista en els propers anys. Veurem si en el seu primer Tour ha de treballar pel seu teòric líder, Emanuel Buchmann, o pot anar per lliure. Porta una temporada 2019 brillant.

Ilnur Zakarin (Team Katusha Alpecin / 29 anys)

Després d’anys sense ser protagonista, el gegant rus del Katusha va renéixer al passat Giro amb victòria en una de les etapes estrella. Intentarà estar dins el grup dels millors i aconseguir acabar entre els deu primers de la general.

Thomas De Gendt (Lotto Soudal / 32 anys)

Si es tracta de buscar protagonistes no ens podem deixar a l’incansable Thomas De Gendt, a qui esperem veure de nou a la recerca d’escapades impossibles en la seva setena participació al Tour de França.