D’aquí a dos mesos el Giro d’Itàlia començarà el seu recorregut lluny d’Europa per primera vegada a la seva història programant el traçat de les primeres etapes a Israel. Aquesta decisió ha estat fortament contestada pel moviment BDS internacional i tots els seus nuclis italians, que van criticar durament els organitzadors per ajudar a promocionar les virtuts de l’estat d’Israel que manté viva l’ocupació militar dels territoris palestins. Malgrat que no han aconseguit tirar enrere la decisió del Giro, la campanya ha comptat amb el suport de més de 120 organitzacions de drets humans i ha mobilitzat un nombre significatiu d’aficionats al ciclisme.
Enguany l’aposta d’Israel ha anat més enllà en el ciclisme i amb una vinculació directa amb el govern ha pujat de categoria l’Israel Cycling Academy, el primer equip professional continental (la segona categoria en el ciclisme mundial) del país. La formació ha configurat un equip ampli (24 corredors) amb només cinc ciclistes de casa, alguns dels quals tindran un paper testimonial al llarg de la temporada. La irrupció al ciclisme professional i a gaudir d’invitacions en proves de prestigi world tour (recentment, la Milà-San Remo i la Volta a Catalunya) es deu a la forta inversió econòmica que ha permès l’arribada de ciclistes procedents d’equips punters com Ben Hermans (BMC), Ruben Plaza (Orica), Sondre Holst Enger (AG2r) o Kristian Sbaragli (Dimension Data). El salt de qualitat de la formació entre 2017 i 2018 és evident.
La presència d’aquest equip entre els convidats de la Volta a Catalunya compta amb un rebuig nítid per part de la campanya BDS, que ha emès un comunicat per denunciar la seva presència a la prova catalana acompanyat per algunes imatges que intenten retratar el paper que juga actualment l’estat d’Israel envers el poble palestí.
BDS denuncia el “suport explícit de les institucions catalanes a la normalització d’un estat racista i d’apartheid que utilitza l’esport i la cultura per rentar la seva imatge internacionalment“, lligant la presència de l’equip al patrocini econòmic de les principals institucions del país (La Generalitat, les quatre diputacions i l’ajuntament de Barcelona).
BDS demana responsabilitats a les institucions
BDS demana a la Volta a Catalunya que trenqui les relacions amb l’equip Israel Cycling Academy, insta a les institucions a deixar de donar suport a qualsevol esdeveniment esportiu que compti amb el patrocini d’institucions israelianes i també demana a l’Ajuntament de Barcelona que compleixi una resolució aprovada el 2017 en “defensa del dret internacional humanitari i dels drets humans del poble palestí” i que en el segon punt de l’acord reflectia el text següent: “(…) es compromet a evitar que l’Ajuntament de Barcelona tingui qualsevol tipus de complicitat amb aquesta ocupació, violació de drets humans i espoli de recursos“.
Caldrà veure en els propers dies si aquesta campanya també té presència a les carreteres catalanes aprofitant la cobertura televisiva internacional de la Volta a Catalunya.