Adéu al ‘mètode Froome’ pels descensos en bicicleta

2 minuts de lectura
La postura que va posar de moda Chris Froome en ple Tour de França sembla tenir els dies comptats.

En la vuitena etapa del Tour de França 2016, els favorits per la general acabaven de coronar el Col du Peyresourde i es preparaven per iniciar el descens cap a Bagnères-de-Luchon, on semblava que l’etapa es disputaria a l’esprint tenint en compte que ningú havia aconseguit prendre distància a la pujada. Mentre uns bevien aigua i altres es pujaven la cremallera del mallot, el britànic Chris Froome, que aleshores ja portava dos Tours de França al sarró, atacava per sorpresa i agafava avantatge.

Fins aquí tot més aviat normal. El que ningú s’esperava era que Froome inventés una nova postura per fer el descens del Peyresourde. El líder de l’Sky va sorprendre incorporant-se sobre el tub del quadre de la bicicleta i amb el pit sobre el manillar, amb el cul per sota i per davant del seient. Una postura que li va permetre ser molt més aerodinàmic, superant els 80 km/h, imposant-se a la línia de meta i situant-se líder d’un Tour que acabaria guanyant.

Des de llavors, aquesta postura que en anglès té el nom de ‘Supertuck’ (super plegat) i que a casa nostra té noms populars com ara ‘bitxo bola’, es va anar posant de moda i grans ciclistes l’han utilitzat en diverses ocasions les últimes temporades per agafar distància dels seus perseguidors durant els descensos.

Prohibició de la UCI

Però el ‘mètode Froome’ pels descensos té els dies comptats. Concretament, fins a l’1 d’abril del 2021, quan entrarà en vigor la nova regulació de la Unió Ciclista Internacional (UCI), que ha decidit prohibir-la al·legant a la seva perillositat, tenint en compte que si bé la postura permet guanyar velocitat també pot fer perdre equilibri i control de la bicicleta. La norma menciona concretament la prohibició d’adoptar postures perilloses sobre la bicicleta, fent referència explicita a aquelles en les que el ciclista seu sobre el tub del quadre.

La decisió ha generat polèmica entre alguns aficionats al ciclisme, que defensen que en aquests anys no hi hagut accidents relacionats amb l’ús d’aquesta postura. Com s’argumenta des del perfil de Twitter de Cronoescalada.com, la prohibició del ‘Supertuck’ anirà en detriment de l’espectacle, limitant les possibilitats d’aquells ciclistes que se la vulguin jugar a la baixada.

En qualsevol cas, la decisió de la UCI és ferma i ens haurem d’acostumar a deixar de veure aquesta agressiva i espectacular postura en els descensos a partir d’ara. Aquesta prohibició va acompanyada d’altres mesures que la UCI ha pres per intentar evitar caigudes tan greus com la que l’any passat va patir el ciclista neerlandès Fabio Jakobsen al Tour de Polònia, la qual el va deixar en coma però de la que sembla que sortosament s’està recuperant.

Entre altres mesures, a partir d’aquest 2021 els organitzadors de les curses hauran de revisar millor la fixació de les tanques a les rectes de meta, per limitar els efectes de caigudes com la de Jakobsen, i també es controlarà millor que els ciclistes no llencin bidons de qualsevol manera a la calçada, amb l’objectiu d’evitar relliscades com la que va patir el gal·lès Geraint Thomas al passat Giro d’Itàlia, obligant-lo a abandonar.