Cançons d’ofrena és el tercer senzill que el grup valencià publica aquest 2018 després de “robot” i “omertà”. Tal com va passar amb les dues cançons precedents, el grup ha llançat a les xarxes la cançó directament en forma de videoclip i s’ha col·locat ràpidament al top 10 de tendències de Youtube a l’estat espanyol. En una cançó com sempre de ritmes potents i de lletres punyents, sorprèn la col·laboració destacada de JazzWoman amb un pes protagonista en el segon tram de “cançons d’ofrena”. En aquesta ocasió, a més, Zoo sorprèn amb unes bases drum’n’bass poc habituals en la seva trajectòria.
Si els de Gandia s’han fet un lloc a La Fosbury, però, no és per la qualitat d’aquesta última cançó publicada, sinó per la presència en el seu videoclip d’una sorpresa esportiva en forma de boxa. Ja en els primers instants de la cançó apareixen unes primeres imatges d’uns guants i d’una púgil preparant-se per al combat, que triga una bona estona en arribar. Present tota l’estona en forma d’imatges curtes, la boxa pren el timó del videoclip a partir del minut 2:45, quan un combat entre dues boxejadores guanya pes en les imatges i ens condueix fins al final del videoclip.
Per als seguidors més curiosos de la banda, us oferim alguna curiositat d’aquesta producció duta a terme per la gent de Terral Studio. D’entrada cal dir que les escenes de boxa han estat enregistrades al gimnàs Gallego Prada de l’Hospitalet de Llobregat. Aquest és un dels punts neuràlgics de la boxa del nostre país. Situat ben a prop de la parada de metro de Torrassa, el local impulsat per Emiliano Gallego Prada ha encadenat 40 anys com a pol de formació, entrenaments i competicions de la boxa. Inaugurat el 1978, aquest gimnàs ha sabut convertir-se en una referència a l’estat espanyol i formar púgils que han estat capaços de guanyar títols europeus.
Una de les seves grans estrelles és el local Isaac Real, conegut sobretot pel seu sobrenom: “Chaca”. Sorgit del mateix barri de l’Hospitalet, té diverses referències al videoclip de Zoo. Alguna de molt evident (com la samarreta amb el nom de “Team Chaca 2018”) i d’altres menys visibles a primer cop d’ull (un dels protagonistes de les seqüències de retrats porta la samarreta amb el logo d’Isaac Real “Chaca”. Aquest boxejador ha arribat a ser campió d’Europa i campió del món hispà i és un dels noms més coneguts del puixant planter de la boxa catalana (com Sandor Martín o Juli Giner). Ídol dels esportistes més joves del Gallego Prada, és professor de boxa i també té una relació intensa amb la música.
Isaac Real, boxejador i músic
Isaac Real, de fet, és col·lega dels Zoo. Com ells, ja fa anys que es dedica a rapejar en escenaris de tota mena amb un grup que ha bastit una trajectòria sòlida com són els Rosa Rosario. Les lletres d’aquesta formació parlen d’allò que els seus integrants han viscut de prop: vida de carrer, de barri, de grafitis i de molta boxa. Lletrista i cantant, el Chaca ho deixa clar en un dels seus temes: “aquí se viene a boxear, la delincuencia la dejamos en la puerta“. Aquesta frase forma part de la cançó que dona presencia a un altre company de boxa al Gallego Prada i un personatge inclassificable que fa vídeos virals com a xurros: Javier Garcia Roche, conegut com el Chatarras Palace.
Així acabem aquest article de música i boxa. Inici amb Zoo, punt de trobada al Gallego Prada i fins als versos d’un campió d’Europa antiracista que honora a Muhammad Ali en aquest videoclip amb més d’un milió i mig de reproduccions: