El bombarder català de Perpinyà

2 minuts de lectura

La cité Bellus de Perpinyà és un dels barris amb un dels índexs de pobresa més alts del Rosselló. Una zona ubicada a El Vernet, amb un pes predominant de la població gitana, situada a pocs minuts de l’estadi Aimé Giral de la USAP, i que ha estat el focus d’algun dels discursos del Front Nacional francès en el seu auge i consolidació a la capital de la Catalunya Nord. També és el barri d’on ha sorgit un dels esportistes més prometedors de casa nostra: Mickaël Diallo.

Mickaël Diallo
Mickaël Diallo en ple combat

Diallo és un boxejador de 25 anys que lluitarà el proper mes de gener per proclamar-se campió de França en pes supermitjà. Fill d’un boxejador de la Cité Bellus, Diallo es conegut com el bombarder català per la contundència dels seus triomfs i la senyera que l’acompanya en les celebracions.

Guanyar per KO

Diallo ha anat construint una carrera professional sòlida que l’ha portat a estar ben situat en els rànquings mundials. La pàgina Boxrec el situa, ara mateix, al 34è lloc del rànquing mundial. En altres portals apareix fins i tot més amunt. I és que Diallo viu un gran moment esportiu en què no deixa d’encadenar triomfs. El darrer, fa tot just uns dies, a l’Illa de Réunion, en un combat televisat a França i que el situa com un clar candidat a endur-se el títol estatal el proper mes de gener.

En aquest darrer combat, contra l’ucraïnès Demchenko, va vèncer per punts després de 10 assalts. No és habitual. Diallo està acostumat a posar la directa als seus combats i estabornir els seus rivals per KO. Aquest 2016 ha guanyat tots els seus combats i ja acumula 15 triomfs en 17 enfrontaments com a professional. 12 d’aquestes victòries han arribat via l’anhelat KO.

En defensa de l’escolarització

Defensor dels seus orígens, Diallo també és conegut com el gitano de Perpinyà i té un ampli seguiment entre els membres d’aquesta comunitat. És la referència esportiva i, alhora, una veu per capgirar dinàmiques. Fa un mes, en una entrevista a l’Indépendant, defensava l’escolarització assegurant que era un problema real en molts barris de Perpinyà. Alertava als seus seguidors que l’escola era un espai d’integració social, de desenvolupament personal i una bona eina per accedir al món laboral.

Cité Bellus / Fotografia: T. Grillet (L'Indépendant)
Cité Bellus / Fotografia: T. Grillet (L’Indépendant)

I és que l’absentisme escolar continua essent una de les preocupacions més grans en l’educació d’alguns barris de Perpinyà. En la comunitat gitana ronden el 50% en edat escolar i s’enfila al 80% per als joves d’instituts. Diallo, sense estudis superiors, és conscient de la seva referencialitat entre bona part dels joves de la seva ciutat. La mateixa que l’anima, que l’homenatja i que defensa arreu del món.

Angelique Duchemin, la campiona d’Europa

Diallo ha crescut paral·lelament amb l’ascens a l’èxit d’Angelique Duchemin. La boxejadora de Tuïr (Rosselló) va assolir certa fama fa tot just un any en proclamar-se campiona d’Europa. Diallo i Duchemin han compartit entrenador i han reforçat el paper de la boxa a Catalunya Nord. Duchemin ha guanyat els 12 combats que ha disputat fins ara i ocupa el 16è lloc del món. Si res no es torça, ben aviat hauria de lluitar per la corona mundial.

Angelique Duchemin engalta un directe a la seva rival
Angelique Duchemin engalta un directe a la seva rival