D’una lliga formada inicialment per onze equips procedents exclusivament de la Costa Oest i de l’Oest Mitjà del país s’ha passat en l’actualitat a una competició amb 31 franquícies repartides al llarg del país, amb la inclusió fins i tot d’un equip canadenc.
Ha anat variant
El domini del bàsquet nord-americà ha anat variant al llarg del temps, condicionat per un sistema de competició que premia l’alternança de les victòries i limita les possibilitats dels grans equips. S’ha de tenir en compte també que la gran majoria de les franquícies han canviat com a mínim una vegada de ciutat, en busca de més beneficis econòmics.
D’aquesta manera, el mapa de campions de l’NBA segons l’estat de procedència ens deixa tres zones clarament diferenciades. D’una banda, els estats del nord de la Costa Oest i del nord de l’Oest Mitjà, precisament d’on va sorgir la competició. A l’altra punta del país, la Costa Est, bàsicament amb els triomfs d’equips de Califòrnia. Finalment, al sud del país, els títols aconseguits per franquícies de Texas. A part, una important taca blanca als estats del centre-oest del país així com als del sud-est.
En aquest mapa hi falta l’estat canadenc d’Ontario, que compta amb una victòria, la dels Toronto Raptors d’aquest 2019.
Massachussets és l’estat triomfador d’aquesta particular classificació gràcies als 17 títols aconseguits pel Boston Celtics, segurament l’equip més “clàssic” de la competició i l’únic que manté la mateixa localització des del 1946 juntament amb els New York Knicks. Els triomfs dels Celtics representen el domini de l’Amèrica atlàntica, l’Amèrica dels fundadors de la nació i la zona amb més poder polític i econòmic del país. Els 17 títols dels Celtics venen de dos grans moments. Primer, del domini incontestable de la dècada dels 60, amb Bill Russel de referència. Després, una altra època daurada als 80, amb el lideratge de Larry Bird.
Califòrnia trepitja els talons a Massachussets amb 15 títols. L’Amèrica de la costa pacífica, amb fama de ser més laxa i liberal. 11 d’aquests 15 títols són de Los Ángeles Lakers, que han esdevingut una de les franquícies emblema de la competició des del seu trasllat de Minneapolis a Califòrnia l’any 1960. Les èpoques de domini dels Lakers van ser també als 80, amb Magic Johnson, i durant la primera dècada d’aquest segle XXI, amb Kobe Bryant. Els Lakers, però, no són l’únic equip de Califòrnia capaç de guanyar l’NBA. Els Golden State Warriors sumen quatre títols, tres d’ells guanyats els darrers anys, amb Stephen Curry com a líder.
L’estat que ocupa el tercer lloc és Texas, amb vuit títols i representant l’Amèrica més conservadora i republicana. És curiós que el primer equip texà que va aconseguir un títol de l’NBA van ser els Houston Rockets de Hakeem Olajuwon el 1994, passats gairebé 50 anys des de l’inici de la competició. Els Rockets van repetir victòria el 1995. El segon equip texà en vèncer van ser els San Antonio Spurs, el 1999. Des de llavors, acumulen ja cinc anells de l’NBA, amb Tim Duncan present en tots els títols. Els Dallas Mavericks sumen també una victòria, aconseguida el 2011 amb Dirk Nowitzki com a MVP de la final.
A partir d’aquí, venen Illinois amb sis títols, tots aconseguits per la gran dinastia dels Chicago Bulls de Michael Jordan als anys 90; i Minnesota amb cinc, en aquest cas producte dels triomfs dels Minneapolis Lakers, precedent de l’actual equip de Los Ángeles, durant els 50
Nova York suma quatre títols, dos dels Knicks més un de l’extint Syracuse Nationals i un altre del també desaparegut Rochester Royals. Quatre títols també per a l’estat de Pennsylvània gràcies a les dues victòries dels Philadelphia Warriors (l’actual Golden State) i a dues més dels Philadelphia Sixers, on Wilt Chamberlain va aconseguir el seu primer anell de l’NBA.
Florida (Miami Heat) i Michigan (Detroit Pistons) han rebut tres campionats de l’NBA mentre que la llista es tanca amb set estats amb un títol cadascun: Districte de Colúmbia, Maryland Missouri, Ohio, Oregon, Washington i Wisconsin. Finalment, l’última convidada a la selecta llista és la província canadenca d’Ontario, d’on són els Toronto Raptors de Marc Gasol, que aquest 2019 han aconseguit guanyar per primer cop la màxima competició de lliga del bàsquet mundial.