The Greak Freak no és el primer europeu en guanyar el títol, doncs Dirk Nowitzki ho va aconseguir fa 12 anys, al 2007, amb els Dallas Mavericks, després de sumar gairebé 25 punts, 9 punts i 3 assistències per partit.
A part d’ells dos, només dos jugadors no americans s’han endut el guardó: El primer va ser Hakeem “The Dream” Olajuwon. El pivot nigerià dels Rockets va aconseguir el guardó al 94 amb 27 punts, 12 rebots i gairebé 4 assistències per partit.
El segon, i just abans de Nowitzki, el canadenc Steve Nash, que en va sumar dos de seguits quan liderava els Suns, al 2005 i el 2006, amb més de 18 punts i 11 assistències per partit.
El debutant per al nen meravella
No és l’únic premi que ha anat a mans europees, doncs Luka Doncic, com ja tothom s’imaginava, ha aconseguit el premi de rookie de l’any.
L’eslovè, format a la cantera del Real Madrid, i conegut com el Wonder Boy del bàsquet europeu, després de trencar tots els rècords de precocitat i premis al vell continent, també ha sumat el guardó de debutant a la NBA amb els Dallas Mavericks.
En aquest cas però, només hi hagut un altre europeu que ha aconseguit el guardó i no és altre que Pau Gasol. I si ho ampliem a jugadors no americans, només hi trobem dos altres jugadors: el canadenc Andrew Wiggins i l’australià Ben Simmons. Això sí, els dos havent anat a universitat americana.
La defensa és més important a Europa?
El tercer premi que ha anat a un jugador originari d’Europa és el de millor defensor de l’any, on aquest any repeteix el francès Rudy Gobert, guanyador, també, la temporada passada.
El de defensor és el premi que més cops ha “caigut” fora dels Estats Units: Hakeem Olajuwon -Nigèria- el va guanyar dos cops, el mestre taponador Dikembe Mutombo el va aconseguir fins a 4 vegades, les dues primeres com a jugador del Zaire de Sese Seko, i les dues últimes representant la República Democràtica del Congo.
França també l’ha sumat amb Joakim Noah i, un altre Gasol, es cola entre els vencedors. Aquest cop és Marc, el flamant campió de la NBA, qui també va aconseguir els guardó al 2013, quan encara jugava als Memphis Grizzlies.
Els altres guardons
A efectes europeus ja no hi va haver altres guardons. Però a efectes informatius, és important destacar que Lou Williams va aconseguir, per tercer cop, el premi a millor sisè home de la lliga -el primer amb els Raptors i el segon i tercer amb els Clippers-.
Un guardó que només han guanyat l’alemany Detlef Schrempf -dos cops-, el croat Toni Kukoc, el brasiler Leandro Barbosa i l’argentí Manu Ginobili fora dels Estats Units.
El jugador que més ha millorat també ha anat a fora del Estats Units, però en aquest cas a Àfrica i no a Europa, on el camerunès Pascal Siakam dels vencedors Raptors ha estat el vencedor.
El mateix Antetokounmpo també va guanyar aquest guardó fa dues temporades. Anteriorment, havien guanyat el premi: l’eslovè Goran Dragic, el turc Hedo Türkoglu, el francès Boris Diaw i el mite romanès Gheorghe Muresan.
Finalment, el premi d’entrenador de l’any ha estat per a Mike Budenholzer dels Bucks. Un premi sense excepció, on els vencedors sempre han estat entrenadors americans.