L’organització havia treballat per fer possible una cursa més ràpida i els resultats han arribat de manera immediata. La proposta de suavitzar el recorregut i equiparar-lo a altres maratons de primera fila mundial ha comptat amb una bona resposta dels atletes d’elit que han competit aquest cap de setmana a la capital catalana. Amb més pressupost per portar alguns dels millors especialistes del món i en una jornada amb temperatura primaveral i sol radiant, la marató de Barcelona ha viscut l’edició més ràpida de la seva història.
Kuftu Tahir va millorar el registre de la també etíop Helen Bekele de 2017 (2:25:04) i el va deixar en 2:24:44. Ho va fer després d’una espectacular millora de la seva millor marca personal, que era de 2:31:27. També va esmicolar la seva plusmarca l’etíop nacionalitzat per Bahrain Alemu Bekele, que va passar de 2:11:20 a 2:06:04, marcant també el millor temps de la història de la marató barcelonina. L’anterior millor marca datava de 2010 (2:07:30) a càrrec del kenià Jackson Kotut. D’aquesta manera, el traçat barceloní estrena doble rècord en una edició marcada pels canvis i pensada per portar la cursa a una nova dimensió.
Amb 17.465 corredors inscrits i amb rècord de participació femenina (un 20% de les participants eren dones, una xifra fins ara inèdita a l’estat espanyol), la marató ha tornat a ser una referència popular per a milers d’esportistes amateurs que tenen trajectòries molt allunyades, per exemple, d’una estrella com Bernard Lagat, que va optar per córrer només mig recorregut. La cita barcelonina l’ha seguit de prop el fotògraf Miguel López Mallach, que ofereix una selecció d’imatges als lectors de La Fosbury