Aquest divendres s’inauguren els Jocs del Mediterrani, una cita que reuneix més de 3.500 esportistes de 26 països diferents. Entre ells, algunes estrelles de l’esport mundial. En destaquem 10.
Sandra Perkovic
La croata és la gran dominadora del llançament de disc de la darrera dècada. Nascuda a Zagreb el 1990, al seu palmarès ja hi brillen dos ors olímpics, dos títols mundials i quatre triomfs als campionats d’Europa. El 2013 ja va participar als Jocs del Mediterrani de Mersin (amb un nou or al seu sarró) i aquest any és un dels grans noms de la delegació balcànica.
Mireia Belmonte
La badalonina és una gran estrella de la natació mundial. Aixi ho acrediten els seus 4 podis olímpics, amb un or inclòs a Rio 2016 que va tenir continuïtat amb el seu primer títol als campionats del món el 2017 després d’haver estat subcampiona en quatre ocasions més. Acumula 22 títols i uns quants rècords del món en les grans campionats internacionals. Favorita indiscutible en les seves proves a Tarragona 2018.
Anna Korakaki
La jove tiradora grega (nascuda el 1996) va sorprendre a les grans especialistes als Jocs del Brasil amb un doble podi impressionant: or als 25 metres en pistola i bronze als 10 metres en pistola d’aire comprimit. Amb bons resultats en categories inferiors, vol refer-se després d’un 2017 “decebedor” amb un bronze a la copa del món com a resultat més destacat.
Jessica Rossi
No abandonem el tir olímpic i ens fixem en l’italiana especialista en tir al plat que va tocar la glòria a Londres 2012 i que ja acumula quatre títols mundials, tres d’ells en categoria individual. Després d’un període complicat, l’any passat va tornar a guanyar l’or a Moscou. A Tarragona promet oferir un gran duel amb l’espanyola Fátima Gálvez, una altra campiona mundial de la disciplina.
Elisa Longo Borghini
L’italiana és un dels talents més reconeixibles de la generosa generació de 1991 en el ciclisme femení. A Rio va aconseguir una meritòria medalla de bronze que se suma a un palmarès farcit de grans triomfs: Tour de Flandes, Strade Bianche i Alfredo Binda en proves d’un dia i la Route de France per etapes. Arribarà en plena forma pocs dies abans de l’inici del Giro, la prova que persegueix amb delit. Ja va ser 2a a la general el 2017.
Ivana Spanovic
L’atleta sèrbia és un exemple de voracitat competitiva i no acostuma a fallar en les grans cites internacionals. Aquest 2018 s’ha proclamat campiona del món per primera vegada (en pista coberta) i ja suma dos podis mundials a l’aire lliure i un bronze olímpic impressionant a Rio amb un salt de 7.08 metres que va donar al seu país la primera medalla en atletisme en 60 anys. Aquest estiu defensa l’or de 2016 als europeus.
Inès Boubakri
La tiradora de Tunísia es va convertir a Rio en la segona dona del seu país en pujar en un podi olímpic i la primera persona en fer-ho en la modalitat d’esgrima. Boubakri ha pujat al podi als dos darrers Jocs del Mediterrani (sense tastar l’or) i també ha guanyat una medalla als mundials. El seu marit, que busca el títol europeu en floret aquests dies a Novi Sad, és el francès Le Péchoux, que es va convertir a l’islam per contraure matrimoni amb ella. Un duo estel·lar.
Telma Monteiro
Pentacampiona d’Europa de Judo, mai ha aconseguit proclamar-se campiona del món malgrat pujar al podi també en cinc ocasions. Als darrers Jocs va guanyar el bronze en la categoria de -57kg i és una de les grans esperances de podi de la nombrosa delegació de Portugal que s’estrena als Jocs del Mediterrani. Ve de guanyar un or de prestigi al grand slam d’Ekaterinburg.
Lidia Valentín
La murciana s’ha convertit en la referència de l’halterofília a la Península Ibèrica. L’any passat es va proclamar campiona del món per primera vegada després de guanyar la medalla de bronze a Rio 2016. Oficialment, serà la seva tercera medalla olímpica per les desqualificacions per dopatge de les rivals. De fet, al seu palmarès hi constarà un or a Londres 2012 malgrat haver acabat 4a a la final. Un valor segur.
Elvan Abeylegesse
La corredora turca intentarà guanyar la prova de la mitja marató i fer valer la seva llarga trajectòria d’èxits internacionals. Als Jocs de Pequín de 2008, la fondista nascuda a Etiòpia va ser subcampiona dels 5.000 i dels 10.000, uns premis retirats després de conèixer el seu cas de dopatge. Va arribar a ostentar la plusmarca mundial dels 5.000 metres.