Jorge Ureña, campió d'Europa d'heptatló / RFEA - Miguélez Team

Jorge Ureña, l’atleta més complet d’Europa a Glasgow

2 minuts de lectura
Aquest cap de setmana Glasgow ha estat l’escenari d’una de les cites destacades de la temporada atlètica

De l’1 al 3 de març alguns dels millors atletes del continent europeu han sigut protagonistes del moment més àlgid de la temporada de pista coberta. Els campionats continentals de Glasgow han comptat amb múltiples absències de primera fila però també amb noms reconeguts, actuacions extraordinàries i l’ascens a l’olimp d’alguns joves talents que també pujaran al podi de mundials i Jocs Olímpics en els propers anys. A La Fosbury ens fixem en el paper dels esportistes del nostre país, amb especial atenció a la primera medalla d’or internacional de Jorge Ureña.

La perla de l’Alcoià ja fa un lustre que destaca al màxim nivell de les proves combinades. Un talent que fa quatre anys va proclamar-se subcampió d’Europa sub 23 en decatló i que ha estabilitzat les seves marques al voltant dels 8.000 punts en el decatló i dels 6.200 en l’heptatló. Fa un parell d’anys l’alacantí va proclamar-se subcampió d’Europa en pista coberta i aquest cap de setmana ha anat un pas més enllà penjant-se la medalla d’or a Escòcia amb un resultat pràcticament calcat al de 2017: 6.227 punts llavors, 6.218 punts ara. No ha estat el millor heptatló de Jorge Ureña (que va arribar a sumar 6.249 punts a Praga també el 2017), però sí el que el reconeix definitivament com un dels atletes més rellevants de les proves combinades.

Entre els súper atletes les decepcions són una constant. Lesions a mitja prova, excés de nuls, una errada en les tanques que ho fa girar tot, el suplici final de la mitja distància… l’ampli programa també comporta una gran dificultat per mantenir les millors prestacions possibles en totes les disciplines. I si bé Jorge Ureña no és Kevin Mayer, el d’Onil mereixia una satisfacció tan gran com un or continental després del cop rebut el 2016: als europeus a l’aire lliure Ureña perseguia el podi i la classificació olímpica però va fer tres nuls al llançament de disc i va perdre tots dos objectius. L’any passat, als europeus a Berlín, la història es va repetir amb tres nuls al salt de perxa que el van deixar fora de combat.

Bernat Erta, subcampió d’Europa amb 18 anys

Més enllà de l’or regenerador d’Ureña a Glasgow hi ha hagut altres actuacions destacades. Menció destacada mereix el debut del jove Bernat Erta en uns europeus absoluts amb una medalla de plata al relleu 4×400 després de ser el darrer en agafar el testimoni i mantenir la voracitat competitiva d’un equip liderat per Husillos i Búa que ha batut el rècord estatal per aconseguir el subcampionat. Esther Guerrero també ha estat protagonista amb unes semifinals màgiques dels 800 metres llisos (la millor de totes les participants) però amb la decepció de quedar en sisè i últim lloc la final després de córrer tota l’estona pel carril 2.

Esther Guerrero, darrer lloc a la final dels 800 metres / RFEA – Miguélez Team

Eusebio Cáceres ha renascut amb un quart lloc al salt de llargada tornant a competir al voltant dels vuit metres i catapultant de nou la seva trajectòria internacional. Zoya Naumov i Estela Garcia han avançat ronda en les seves disciplines i la jove Maria Vicente ha debutat en un europeu absolut amb el novè lloc final al pentatló a menys de 50 punts de la seva millor marca personal.

Després d’un gran cap de setmana a Glasgow l’atletisme de casa nostra comença a pensar en la temporada a l’aire lliure en any preolímpic. Sens dubte, alguns d’ells tornaran a ser protagonistes aquesta tardor al mundial de Doha.