10 atletes brillants durant el 2016… excepte als Jocs!

3 minuts de lectura

La temporada atlètica a l’aire lliure d’enguany va viure a Rio de Janeiro la seva cita culminant. L’Estadi Olímpic va viure exhibicions de tot tipus: atletes com Elaine Thompson, Almaz Ayana, Usain Bolt, Anita Wlodarczyk, Wayde Van Niekerk o Mo Farah van saber lluir-se en el millor escenari possible. Però la temporada havia començat uns quants mesos abans. De fet, ha tingut competicions decisives un parell de setmanes després de la cerimònia de clausura.

De les nombroses proves disputades ens fixem en la prestigiosa Lliga dels Diamants: 14 mítings i set proves per a cada disciplina atlètica decideixen els guanyadors, aquells que es mostren més regulars al llarg de la temporada. Alguns d’ells també han guanyat l’or als Jocs. Altres s’han hagut de conformar amb el podi a Rio. I d’altres, senzillament, no han estat capaços de brillar al Brasil. Aquí teniu 10 diamants apagats a Rio:

1. Asbel Kiprop

El kenià, campió olímpic el 2008 i bicampió mundial (2013 – 2015) va estavellar-se a la final dels 1.500 a Rio amb el 6è lloc després d’haver dominat amb mà de ferro les sèries i les semifinals. És una de les derrotes més inesperades que emula el fracàs de Londres 2012. Ha aconseguit el seu tercer triomf a la Lliga dels Diamants amb 14 punts de marge sobre Manangoi.

kiprop

2. Kendra Harrison

No classificar-se pels Jocs Olímpics malgrat batre un rècord del món inalterable durant més de 30 anys. Aquesta és la increïble paradoxa en què s’ha troba la velocista nord-americana aquest any. 12,20 als 100 tanques i 6 victòries en 6 participacions a la lliga dels diamants. Va quedar fora dels Jocs als Trials nord-americans. De fet, només va poder ser sisena. L’espera fins a Tòquio es farà molt llarga.

368459f000000578-0-image-a-27_1469220329906

3. Asafa Powell

Que no us sorprengui el triomf de Powell a la Lliga dels Diamants. Aquest any, als 100 metres llisos, els grans noms han evitat el circuit. Ni Bolt, ni Gatlin, ni De Grasse hi han participat amb regularitat tot i les dues victòries del nord-americà i un triomf del canadenc. El veterà velocista només va competir a la prova dels 4×100 relleus als Jocs, però va brillar durant la temporada. El potencial dels jamaicans, és clar, el van deixar fora de joc al Brasil. Als diamants ha necessitat només 26 punts per guanyar per davant de Meité, Simbine o Rodgers. El més llest de la classe mitja de la velocitat mundial.

powell

4. Stephanie Ann McPherson

La campiona olímpica Shaunae Miller tenia al seu abast la victòria als diamants però va renunciar a la darrera prova. Sumava tres triomfs. D’aquesta manera, McPherson, amb 1 victòria i 4 podis, va aprofitar l’oportunitat per vèncer a la general. A Rio la jamaicana només va poder ser sisena. El protagonisme mediàtic, però, se l’ha endut Caster Semenya. Ha participat en una cursa als 400 (la darrera) i ha guanyat. No té límits.

mcpherson

5. Fabrice Lapierre

La millor arma de l’australià de nom francès ha estat la regularitat. Cap victòria aquesta temporada però 6 cops al podi de la lliga dels diamants. 36 punts, un botí suficient per superar el xinès Gao o el sud-africà Manyonga. A Rio de Janeiro va fallar: 10è lloc a la final, sense diploma, amb un millor intent de 7,87.

lapierre

6. Alonso Edward

El panameny és un autèntic especialista de la Lliga dels Diamants. Ha guanyat la general dels 200 metres llisos en les darreres tres temporades. Aquest 2016, a més, ho ha fet amb comoditat: 2 victòries i 4 podis incontestables. Malgrat això, des de 2009 no puja al podi de cap gran cita internacional. Als Jocs Olímpics va guanyar a les sèries i a les semifinals… i només va ser setè a la final.

edward

7. Madara Palameika

La letona ha estat una de les grans sorpreses de la temporada. Després d’haver apuntat maneres d’estrella en categoria sub 23, no ha acabat d’arrelar entre les millors del món fins ara. Palameika ha guanyat la Lliga dels Diamants exhibint-se: 4 victòries i un segon lloc. Als Jocs va quedar fora de la millora a la final: desena.

palameika

8. Erik Kynard

El salt d’alçada ha estat una de les proves més emocionants de la Lliga dels Diamants. Kynard, Barshim, Bondarenko i Grabarz van arribar amb opcions de triomf a la darrera cita de l’any. Allà, la victòria del nord-americà li va donar el primer gran títol de la seva carrera. A Rio les coses van ser força diferents: Drouin va passar la mà per la cara als quatre saltadors. Kynard va ser sisè.

kynard

9. Cassandra Tate

El preciós duel entre Tate i la britànica Doyle a la Lliga dels Diamants no es va poder repetir a Rio. La nord-americana va veure com la jove de 16 anys McLaughlin la superava als trials i la deixava sense cita olímpica. Doyle, d’altra banda, va acabar la final dels 400 tanques en l’últim lloc. Als diamants, dues victòries per a cadascuna i 50-40 a la general favorable a Tate.

tate

10. Jakub Vadlejch

El txec ha fet una aparició sonada aquest 2016. Sense destacar en cap gran cita internacional, ja va sorprendre la seva classificació per a la final olímpica: va acabar 8è. A la Lliga dels Diamants ha fet un final de traca i mocador. Tres victòries en els darrers tres mítings per capgirar la truita davant el favorit Rohler. Tenim moltes ganes de veure què és capaç de fer Vadlejch el 2017.

vadlejch