Polònia acull des d’avui divendres 15 fins el pròxim diumenge 31 de gener, la gran cita handbolística de l’any. Si que és cert que a l’estiu tindrem els Jocs Olímpics a Rio de Janeiro, però els amants de l’handbol saben que esportivament ens pot donar més aquest europeu ja que hi ha més seleccions potents que ens uns Jocs amb moltes quotes de tots els continents i per tant algunes seleccions més dèbils i més partits intrascendents.
En un europeu no hi ha cap partit fàcil. Agafem per exemple el grup on juga la selecció espanyola, que arriba com a cap de sèrie. Els seus rivals són Suècia, Alemanya i Eslovènia. Tres seleccions del més alt nivell que posaran les coses complicades als de Manolo Cadenas. I aquesta és la tònica dels quatre grups de competició. Emoció assegurada i partits vibrants estaran a l’ordre del dia.
Qui arriba com a favorit?
És obvi que cadascú pot fer les seves prediccions o tenir les seves preferències. Per això és interessant la iniciativa de l’Europeu, de consultar els diferents periodistes de l’organització per fer una llista d’equips favorits. Aquí en teniu els resultats d’aquesta enquesta, a priori, neutral.
De menys a més favorits, la seva llista és la següent:
10. Noruega
9. Suècia
8. Islàndia
7. Hongria
6. Eslovènia
5. Croàcia
4. Dinamarca
3. Polònia
La selecció amfitriona ja va ser semifinalista al darrer Mundial de Qatar i jugant a casa aspira a fer un altre pas endavant. Que el gruix de la seva selecció jugui al Kielce que fa poques setmanes va superar al Barça és un punt a favor dels polonesos.
2. França
La selecció de Claude Onesta i Didier Dinart, qui cada vegada agafa més pes en la direcció de l’equip, aspira a la triple corona. Per fer-ho compta amb un grup més que consolidat, i amb joves reforços entre els que destaca el pivot nordcatalà Ludovic Fabregas, de qui ja vam parlar a la Revista Fosbury.
1. Espanya
Amb un important gruix de jugadors catalans (Víctor Tomas, Cristian Ugalde, Joan Cañellas, Viran Morros, Antonio García i Valero Rivera), i altres jugadors formats a casa nostra com Gonzalo Pérez de Vargas o Juan Del Arco, la selecció de Manolo Cadenas busca el seu primer títol continental. Després de quedar-se tres cops amb la mel als llavis, aquest cop intentaran tornar a casa amb l’or.
Per tant aquests especialistes “experts” col·loquen Espanya per sobre de “Les Experts”. Segons ells la selecció liderada –ara ja es pot dir de manera clara– pel jugador de Santa Maria de Palautordera Joan Cañellas, es trobaria ara mateix en “pole position” per davant de la França de Nicola Karabatic. Veurem si es compleixen aquests pronòstics, que cal dir que un cop comenci els partits no serveixen de res. Per què a l’handbol, entre equips d’aquest nivell, no hi ha res escrit.
Un dels aspectes que influeixen més en aquesta llista és la relació de baixes destacades per lesió, entre els que destaquen l’extrem alemany Uwe Gensheimer, el danès René Toft Hansen, el pivot serbi Momir Ilic, o el lateral francès William Accambray, un dels habituals “desembussadors” dels partits de França.
Els grups i sistema de competició
L’europeu s’estructura en quatre grups de quatre equips, dels quals els tres primers de cada grup es classifiquen per la segona ronda amb els punts acumulats. Aquesta “Main Round” s’estructura en dos grups de sis equips, en els quals els dos primers es classifiquen per semifinals, mentre que tercers i quarts lluitaran de la 5a a la 8a plaça.
Que comenci l’espectacle
[youtube id=”Yzen300sgfo”]