10 germans de sang i també d’esport

5 minuts de lectura
La recent victòria de Dáyer Quintana en el Tour de San Luis, una de les primeres proves de la temporada ciclista ha projectat fins a línia de titulars al que fins ara no deixava de ser “el germà de”. Un altre cop, i en aquest cas en el sí del poderós equip Movistar, dos germans conviuen en el mateix esport i és que Dáyer Quintana és el germà de Nairo, guanyador del Giro el 2014 i doble segon classificat al Tour de França el 2013 i el 2015. Els casos de germans de sang i també d’esport, en molts casos al mateix equip, no són un rara avis però sí que es poden comptar com a excepcionals. Aprofitant l’eclosió del ciclista colombià repassem deu casos més en què dos germans conviuen a la primera fila d’un esport.

1. Pau i Marc Gasol

Els dos jugadors de bàsquet de Sant Boi són, segurament, el cas més cèlebre de germans competint al màxim nivell. Estem parlant dels que, amb tota seguretat, són els millors jugadors catalans de la història i estan al Top-10 dels millors europeus de tots els temps. El salt inicial de l’All Star 2015, en el que tots dos van ser nominats com a titulars pel propi públic americà és la imatge que resumeix millor el pes i importància que han tingut en paral·lel tots dos jugadors, sorgits del Barça, amb trajectòries i ritmes diferents però que han acabat per explotar a la millor lliga de totes. Els Jocs de Río del proper estiu són la darrera gran oportunitat que tenen per, jugant junts, aspirar al vell somni de guanyar la medalla d’or als seus companys de NBA, l’enéssima reencarnació del ‘Dream Team’.

2. Franck i Andy Schleck

L’antecedent més directe en el que es poden fixar els germans Quintana dins el pilot internacional és, sense dubte, el cas dels germans Franck i Andy Schleck. Tots dos van posar Luxemburg al nivell de les millors potències amb una trajectòria plena de llum talentosa i alguna ombra. El “germà bo”, distinció sovint inevitable va ser Andy Schleck, un talent important sobre la bicicleta que va protagonitzar tres estius de gran nivell al Tour de França, que va ser incapaç de guanyar als espanyols Sastre i Contador. Franck, més fosc, era més especialista en pujar però no va passar mai de gran gregari.

3. Anna i Clara Espar

Un dels casos contemporanis al temps que vivim i que tenen números per donar moltes alegries durant temps a l’afició sabadellenca i catalana al waterpolo és el de les germans Espar, l’Anna o Anni i la Clara. Les dues són filles d’una eminència en coaching esportiu i ex-entrenador campió d’Europa amb el Barça d’handbol com Xesco Espar i totes dues són unes autèntiques privilegiades. La germana gran va ser la primera espanyola en anar a Estats Units a jugar a l’exigent sistema universitari i la Clara, després de temps vivint a l’ombra de la gran líder d’un equip irrepetible com la selecció que ha acumulat tres medalles en una olimpíada, ja és un dels referents de l’equip que entrena Miki Oca.

4. Michael i Ralf Schumacher

Seria inexcusable no incloure els germans Schumacher en aquesta recopilació. Poc es pot dir de Michael, per a molts el millor pilot de la història de la Fòrmula 1, un autèntic tifó als volants de Benetton i Ferrari, no exempt de la polèmica com tots els genis. Actualment es recupera d’un accident que es va deixar al llindar de la mort. Durant temps es va acusar a Ralf Schumacher de competir només per ser el germà de qui era. Menys polit al volant però amb una virulència i competitivitat sovint criticats, Shcumacher va competir a la màxima competició abans de fer-se una trajectòria a DTM.

5. Alistair i Jonathan Brownlee

Les medalles d’or i bronze de dos germans als darrers Jocs, els de Londres, van ser el colofó a l’espectacular trajectòria dels dos Brownlee. Els germanets són Alistair i Jonathan i des de júnior han tingut una trajectòria meteòrica en la que no han parat de sumar reconeixements i victòries en una disciplina de tanta exigència com el triatló. Es pot dir que estan fets de la mateixa pasta i que aquesta és, eminentment.

6. Nikola i Luka Karabatic

Amb l’Europeu d’handbol en disputa no podíem passar per alt com a la selecció més guanyadora de la història, la de França, hi destaquen dos germans que tenen de tot menys caritat amb els rivals, els Karabatic. Nikola és, amb tota probabilitat, un dels millors jugadors de la història –probablement el millor– i respon a l’arquetip modern de jugador imparable i total, tant en atac com en defensa. Durant temps, es va menystenir a Luka com si fos la torna de la gran estrella quan el temps l’ha consolidat com un dels millors experts defensius dels darrers temps, heretant la jerarquia que Didier Dinart tenia sobre la línia francesa. Els dos germans mantenen el cordó umbilical de “Les experts” connectat amb sang germana.

7. Venus i Serena Williams

Es pot afirmar que hi ha un abans i un després en la història del tennis femení d’ençà de l’aparició en escena de les dues germanes Williams. Venus i Serena van aparèixer quasi en paral·lel per esdevenir una exhalació imparable, des d’un joc més físic i directe que van anar polint esdevenint una autèntica dinastia. La gran va veure com una malaltia li impedia seguir el ritme de Serena, que encara segueix sent quasi imparable sobre les superfícies més ràpides. Sempre que han pogut han jugat dobles juntes i sumen 29 títols de Gran Slam.

8. Rafael i Tomás Jofresa

 
Els germans Rafael i Tomás Jofresa són dos jugadors ineludibles quan a Badalona s’expliquen batalletes sobre els millors anys del Joventut. Tots dos jugaven de base amb facultats, però, diferents. Més sobri i directiu en Rafa, la trajectòria esportiva de Tomás va ser menys llarga però va revolucionar el concepte que es tenia de la posició amb un joc directe, més de penetració, atrevint-se amb l’esmaixada. Tots dos van participar de la decepció de Barcelona 92 dos anys abans del gran èxit de la primera Copa d’Europa catalana, guanyada pels badalonins a Tel Aviv.

9. Joan, Pere, Francesc i Jaume Amat

Que l’hoquei herba és cosa familiar ho saben millor que enlloc a Terrassa. Si hi ha una família amb un cognom que es pugui lligar a la trajectòria de l’Egara i també de la selecció aquesta és la dels Amat. Pol Amat és la seva darrera aportació i ha estat el darrer gran jugador català però ens podem remuntar a la dècada dels 60 i 70 per veure una coincidència encadenada de fins a quatre germans internacionals, els Amat i Fontanals.

10. Jesús, Javier, Manuel i Marta Carballo

Un cas similar al dels Amat amb l’hoquei herba català passa amb els Carballo a la gimnàstica espanyola. Si hi ha un cognom important i preponderat els darrers lustres aquest és el dels Carballo. Jesús pare és entrenador i els seus quatre fills s’han dedicat a les diferents disciplines, competint internacionalment tots quatre. Jesús fill és potser el cas més conegut, probablement el millor gimnasta espanyol de la història. La seva trajectòria la van seguir els següents germans arribant al cas de la petita, Marta, que va ser gimnasta i ara entrenadora de la vessant rítmica.