És el cúrling l’esport del futur?

3 minuts de lectura

El món està canviant, i els valors del mateix també. Molta gent s’enganxa a l’esport en edats avançades, i això provoca que els esports triats siguin els més senzills de dur a terme (córrer, nedar, pàdel…). Així mateix, valors com la solidaritat, la paritat de gènere, el treball en equip i la creativitat cada cop són considerats més importants per aquesta societat líquida en la que ens movem.

curling2

Tenint en compte tot això, i abandonant d’una vegada la conya fàcil que sempre l’acompanya, tot seguit us presentem deu arguments per reflexionar sobre si el cúrling és l’esport del futur, l’esport que tots estem esperant.

1. Mai no és tard

Així es titula el llibre del corredor de maratons Miquel Pucurull (77 anys). Aplicable 100% al Cúrling, on no cal haver-hi començat a jugar des de ben petit per tenir un bon nivell. Per mostra un botó: al Puigcerdà comparteixen vestidor un home de 68 anys i un noi de 13.

2. L’home més fort del món? No

Evidentment, una bona preparació física pot ajudar a un millor rendiment en aquest esport (i en la vida en general), però al contrari que en molts d’altres esports, això no és el més important.

3. Igualtat de gènere

Aquesta setmana ha estat el dia internacional de la dona, i com sempre, hem escoltat moltes persones parlar molt i fer massa poc en el pro de la igualtat entre gèneres. En el món de l’esport, i sobretot a casa nostra, la desigualtat és molt visible. Al cúrling, donada la relativament baixa importància de la força bruta, no hi trobem pràcticament cap diferència en el rendiment d’un home o una dona. Equips mixtes, dones contra homes… el que sigui, però tots junts riurem més i millor.

curling0

4. Cornut i pagar el beure? No

El refranyer català té cites tan boniques com aquesta. En qualsevol cas, no l’aplicarem al cúrling, ja que al tercer temps, qui paga les canyes i els entrepans és qui guanya. Així doncs, tothom hi té la part positiva: o guanyes la partida o et conviden a esmorzar. Ben bona, que se li pagui!

5. Equipament reutilitzable

Que no podem seguir creixent i seguir consumint a aquest ritme sembla evident a dia d’avui. En aquest sentit, l’equipament necessari per a la pràctica del cúrling (sabatilles, escombra i disc) poden ser utilitzats per vàries persones sense problema, com es fa a les sales de bitlles.

6. Empoderem-nos

Siguem madurs, siguem sincers i siguem honestos. En una societat perfecta, els àrbitres no existirien (qui escriu això ha estat 11 anys àrbitre)  i els jugadors serien capaços de jutjar per si mateixos si s’ha produït o no alguna infracció. Al cúrling molts partits oficials es juguen sense àrbitre, no cal.

7. Els escacs del gel

Cada dia som més conscients de la necessitat d’exercitar la ment, el cervell com un múscul més del cos. Al cúrling se’l coneix com als escacs del gel, ja que la estratègia i la precisió mental són els elements clau d’aquest esport.

puigcerda

8. Tu, jo, nosaltres

La societat actual vira cada cop més cap a l’individualisme. Fem més coses sols, més esports on la competició ets tu contra tu. Això està molt bé, però al cap i a la fi som éssers socials i el gaudi d’una activitat on tots hem de remar a una és més que reconfortant. Al cúrling tradicional hi juguen quatre jugadors: si un cau, tots caiem.

9. Bon rotllo

Hem parlat ja del tercer temps. Una de les coses que la gent més aplaudeix d’un dels esports més nobles, el rugbi. La competitivitat extrema en la que vivim ens ha portat a un punt on jo vull arribar a l’èxit, i si ho puc fer trepitjant i humiliant els meus companys-competidors, millor. Res d’això, que guanyi el millors, esforcem-nos per donar el màxim de nosaltres mateixos, i felicitem el rival en la derrota.

10. Posem-hi l’altra galta

També veiem com avui dia el personal s’irrita massa fàcilment, tots estem molt, massa sensibles a qualsevol comentari. Les persones del món del cúrling s’ho prenen a conya, des del darrer anunci de la ONCE on el tracte cap a l’esport era si més no “curiós” fins a les típiques bromes de “ja et passaràs amb l’escombra per casa que hi tinc molta pols”. Ante todo, mucha calma.