A la recerca de la foto impossible

Ara fa un any, es va produir un eclipsi solar total, un d’aquells fenòmens que passa de manera molt esporàdica i al que la majoria de mortals no li fem ni cas. Com a molt, ens posarem les ulleres fosques, sortirem al balcó i intentarem fer una foto borrosa. Hi ha gent, però, que ho viu d’una manera molt més intensa i que és capaç de viatjar centenars de quilòmetres i viure una gran aventura per poder fer una foto. Sí, però quina foto!

150320-svalbard-eclipse-1007

El fotògraf Reuben Krabbe es va posar un d’aquests reptes amb poquíssimes opcions d’èxit: captar la imatge d’un esquiador a contrallum durant un eclipsi total. Una foto de pel·lícula que requeria una gran logística darrere. “Eclipse” és el testimoni visual d’aquest intent, la fotografia perfecta, però alhora impossible.

Per intentar completar aquesta missió un grup de tres esquiadors de freeski l’equip Salomon van viatjar amb Krabbe fins a Svalbard, unes illa noruegues, al cercle àrtic a una latitud de 78º. En aquest punt, era un dels llocs des d’on es va poder apreciar millor aquest fenomen natural.

Aquesta illa té a més un règim especial, ja que tot i ser de sobirania noruega, ciutadans d’altres països tenien dret a explotar els recursos minerals, i en aquest sentit hi ha hagut assentaments d’altres països, especialment russos.  Svalbard té una població de només 2.600 habitants, i gairebé 3.000 óssos polars, i probablement aquesta població és tant baixa perquè aquest arxipèlag enmig de l’oceà Àrtic acostuma a tenir un clima hostil, on la neu i sobretot la boira són protagonistes del dia a dia.

 

Precisament contra aquests fenòmens van haver de lluitar l’equip de Krabbe, que havia de transportar fins a 1.700 quilos de material amb motos de neu fins la base del glaciar Fridtjovbreen, on s’instal·laria el camp base per preparar-se pel dia de l’eclipsi.

Durant dues setmanes, l’equip va explorar la zona per trobar el punt precís des d’on poder fer la fotografia. El dia 20 de març de 2015, va arribar el gran dia. Després de dies de planificació, l’èxit o el fracàs es decidiren en 2 minuts i mig. Ho van aconseguir? Val la pena mirar-ho només per saber la resposta.

Nova revista en paper a la venda. Fes-te sòcia!