A l’aigua: l’oncle Sam mana! La Ryder Cup de la natació

2 minuts de lectura

Menys coneguda que la Ryder Cup, el Duel in the Pool ens porta una lluita apassionant entre els millors nedadors dels Estats Units i els d’Europa

Aquesta setmana Barcelona ha estat noticia al món del golf per la no-designació de la Ryder Cup de golf el 2022. Aquesta mateixa setmana s’ha celebrat a Indianapolis el seu equivalent a la natació: el Duel in the Pool. Una competició d’exhibició on se citen alguns dels millors nedadors europeus i estatunidencs.

duel1

Els del Tiet Sam dominen: 7 a 0!!

Aquest és el resultat actual d’aquesta competició que es disputa cada dos anys. Però expliquem-nos millor: hauríem de dividir el Duel in the Pool entre l’era oceànica i l’europea.

Del 2003 al 2007, la batalla va ser lliurada entre els Estats Units i Austràlia amb un clar balanç de 3-0 per als americans (196-74; 190-102; 181,5-129,5).

Les victòries van ser clares i Europa va agafar el repte d’intentar batre la superpotència yankee.
En la primera edició, celebrada el 2009, en una exhibició celebrada a Manchester, els nedadors del vell continent no van poder plantar cara i van caure per un clar 185-78.

El 2011 la tònica no va canviar i els Estats Units van apallissar Europa. Però el moment dels europeus havia d’arribar. En l’edició de l’any 2013, disputada a Glasgow, Europa ho va tenir a tocar. Tant a tocar que van empatar a 131. I ostres, com ho desempatem? Es va decidir fer una competició per al desempat: 200 metres lliures mixtes (2 nois i 2 noies, 50m. cadascú). Un desempat que va caure del costat nord-americà.

Finalment, en aquesta darrera edició tampoc hi ha hagut color i els Estats Units s’han imposat amb molta comoditat (155-107).

GLASGOW, SCOTLAND - DECEMBER 21: Team USA's Anthony Ervin (C), Jessica Hardy (L) and Cullen Jones (R) pose with the trophy after victory during Day Two of Duel In The Pool at Tollcross International Swimming Centre on December 21, 2013 in Glasgow, Scotland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Però com es fa això?

Molts haureu al·lucinat amb les puntuacions. Però si a la natació es mesuren els temps i no amb uns resultats que semblen de bàsquet?

El Duel in the Pool consisteix en 30 proves: 15 de noies i 15 de nois. D’aquestes, un total de 27 són proves individuals i 4 ho són de relleus. I com comprendreu, per tal de veure qui guanya, s’havia de trobar un mètode millor que no anar comptant segons amunt segons avall. Aquí les puntuacions:

Esdeveniments individuals
Or: 5 punts.
Plata: 3 punts.
Bronze: 1 punt.

Relleus
Guanyador: 7 punts.
Perdedor: 0 punts.

duel4

All-stars?

Per tal de fer més atractiu encara un esdeveniment que ja enganxa força per al seu format, s’han fet multitud de propostes per tal de donar un caire més festiu al Duel in the Pool. Aquí us presentem les tres més divertides o estrambòtiques que hem trobat:

I. Duel de llegendes. Curses entre llegendes del món de la natació ja retirades. Us imagineu un Tom Jager vS Alexander Popov? Per als més adults del poble seria una passada.

II. Apnea. Quants no heu fet una competició amb els amics aviam qui es creua la piscina de 25 metres més ràpid per sota l’aigua. Doncs perquè no veure en Michael Phelps o la Mireia Belmonte competint sense fer cap braçada.

III. Bomba. El que segur heu fet tots és tirar-vos de bomba a una piscina. Competició on es podrien batre els millors nedadors per tal de veure qui esquitxa més. Suposem que deu ser complicat de saber científicament, però es podrien utilitzar els jutges de les competicions de salt.

VIDEO DE L’EDICIÓ 2015: Relleu 400m. masculí.