El projecte Summits of my Life 3 es transforma en una iniciativa solidària per reconstruir la Vall nepalesa de Langtang
Kilian Jornet ha presentat aquest divendres al matí a la llibreria Laie de Barcelona el nou projecte de Summits of my Life, que abandona excepcionalment la seva vessant esportiva per endinsar-se en una iniciativa solidària: donar suport al poble del Nepal, després del terratrèmol de 7,8 graus que va provocar la mort de milers de persones el passat mes d’abril.
El 2015 era l’any en què el corredor català s’havia plantejat el repte de començar a provar l’ascensió a l’Everest, una fita que el ceretà considera que «requereix paciència perquè es depèn de la coincidència de molts factors, com la meteorologia, l’estat de forma o l’adaptació física, que en una muntanya gegantina s’escapen del teu control». El terratrèmol va obligar a l’equip de Summits of my Life a canviar el plantejament i endarrerir el primer intent per ascendir l’Everest (per la cara nord, en un sol dia, amb material molt reduït) fins a l’estiu de 2016.
De tota manera, Kilian Jornet, l’alpinista Jordi Tosas i el cineasta de muntanya Seb Montaz-Rosset van decidir tirar endavant el viatge que tenien previst 2 dies després del terratrèmol per ajudar els nepalesos, en un viatge colpidor que queda perfectament retratat en el documental «Langtang» que es presentarà aquest dissabte als cinemes Aribau de Barcelona.
El documental
«Langtang» narra el seu viatge cap a la vall homònima del Nepal, que va quedar completament sepultada i devastada després del terratrèmol. Un trajecte des de Katmandú pràcticament impossible, ple de carreteres tallades, d’esllavissades i pobles destruïts, en què els tres alpinistes es converteixen en cooperants, en exploradors del terreny i, finalment, en un petit equip de localització i rescat de cossos davant la certesa que ja no trobaran més supervivents.
El documental, a més, té la virtut d’inserir imatges dels mateixos indrets tot just dos mesos abans del desastre, aprofitant un viatge previ de Jordi Tosas en una zona que es coneix a la perfecció i en què ha posat els peus fins a 27 vegades al llarg de la seva vida. El coneixement del territori, especialment del Jordi, també es percep en les relacions humanes amb la gent del Langtang i els pobles propers, a qui veiem plena de força, d’optimisme i d’agraïment malgrat haver-ho perdut tot.
«Langtang» és un viatge dur que encongeix el cor i en què els espectadors descobriran una nova cara de Kilian Jornet, que encaixa perfectament amb allò que ens explicava fa tot just un any a La Fosbury: un esportista que, afortunadament, ha decidit transcendir l’esport.
El projecte solidari
Després del viatge Kilian Jornet es va posar en contacte amb l’ONG SOS Himalaya, que treballa sobre el terreny afectat, per mirar d’unir esforços i posar a la seva disposició «la força de comunicar que tenim des de Summits of my Life». El resultat de tot plegat, definit pel propi Jornet com la muntanya més difícil a la qual s’ha enfrontat fins ara, és un projecte de reconstrucció de 116 cases a la Vall del Langtang que s’enfila fins als 58.080 dòlars.
La reconstrucció començarà a principis de 2016 si s’aconsegueixen els recursos econòmics per fer front a l’edificació de les cases amb els sistema de construcció tradicional del Nepal (estructura de fusta, adob i bambú, amb teulades de zinc) i, especialment, al cost dels helicòpters, l’únic mitjà de transport viable per transportar el material cap a la vall i que calculen que s’endurà el 64% dels fons recaptats.
Summits of my Life aportarà els beneficis obtinguts amb la pel·lícula i, conjuntament amb la ONG, també obriran una pàgina a http://summitsofmylife.com/nepal per recollir donatius de tothom que hi vulgui col·laborar.