Els Jocs Catalans d’Esport Adaptat van ser creats inicialment com un esdeveniment que agrupava diferents campionats i activitats esportives, però actualment ja podríem dir que són els Jocs Olímpics catalans de l’esport adaptat. Tota una referència a casa nostra, perquè ofereixen la possibilitat de visibilitzar l’esport adaptat arreu del país. Són una gran eina d’inclusió per a persones amb discapacitat i també volen fer la funció d‘encoratjar a gent amb discapacitat a practicar esport.
La que també es podria definir com la Festa Major de l’Esport Adaptat a Catalunya celebra la seva 14a edició aquest cap de setmana a Granollers i enguany seran una mena de cloenda de la temporada esportiva. Durant dos dies la capital del Vallès Oriental serà l’epicentre de l’esport adaptat amb més de 250 esportistes. En diferents instal·lacions esportives municipals, es disputaran les Copes de Catalunya de bàsquet i el rugbi en cadira de rodes i l’hoquei en cadira de rodes elèctrica, i també competicions de natació, pàdel i partits d’exhibició de voleibol terra i waterpolo.
View this post on Instagram
Aquest cap de setmana es disputaran les Copes de Catalunya dels esports següents:
- Rugbi en cadira de rodes: és una barreja de futbol americà i bàsquet que va fer la seva primera aparició en els Jocs Paralímpics d’Atlanta 1996. Es juga en equips mixtos formats per quatre jugadors titulars i vuit reserves i es practica en pistes de bàsquet. Per puntuar, cal tocar o passar la línia de marca amb les rodes de la cadira i es pot conduir la pilota (ovalada com en el rugbi convencional) sobre les seves cuixes o passar-la a un company d’equip. Els jugadors tenen quinze segons per entrar al camp de l’oponent per fer aquesta modalitat més ofensiva i dinàmica.
- Bàsquet en cadira de rodes: les regles són pràcticament les mateixes que al bàsquet convencional, a cada jugador li correspon una puntuació del joc en funció de la seva discapacitat. És una disciplina que exigeix fortalesa, coordinació i també punteria.
- Hoquei en cadira de rodes elèctrica: es juga amb l’estic fix a la mateixa cadira o amb l’estic a la mà. El conjunt està format per quatre jugadors de camp, un porter i cinc jugadors per fer substitucions al llarg del matx. Cada partit consta de dues parts de vint minuts.
També hi haurà competicions de:
- Pàdel en cadira de rodes: les mides del camp són les habituals i es practica en modalitat de parelles. A diferència d’altres esports adaptats no hi ha categories i tots els esportistes competeixen entre ells encara que pateixin diferents discapacitats. S’autoritza que la pilota boti dos cops, abans del tercer bot la pilota ha de ser retornada a camp contrari.
- Natació: un clàssic pel seu potencial terapèutic i perquè es pot practicar amb qualsevol mena de discapacitats i diferents graus de funcionalitat. En competició existeixen deu categories per a cadascuna de les tres modalitats: modalitat S (crol, esquena i papallona), modalitat SB (braça) i modalitat SM (estils combinats).
I exhibicions de:
- Voleibol terra: aquesta disciplina enfronta a dos equips de sis jugadors en una pista de 10 x 6 metres, dividida per una xarxa de 115 centímetres d’alçada per als homes i de 105 per a les dones. Cada equip té per objectiu aconseguir que la pilota passi per sobre de la xarxa i que boti al camp rival. L’equip contrari té tres cops per retornar la pilota.
- Waterpolo: va néixer a Itàlia fa cinc anys i des del 2021 hi ha clubs catalans que organitzen competicions en col·laboració amb l’Institut Guttman.
Altres anys també hi havia competició de petanca i enguany es recuperen dins del programa diferents activitats de promoció de l’esport adaptat durant tot el cap de setmana. En edicions anteriors es realitzaven diferents activitats com col·loquis sobre esport adaptat federat i escolar per tal de facilitar la inclusió de persones amb discapacitat física, exhibicions i activitats de promoció i sensibilització per donar a conèixer a peu de carrer com és l’esport adaptat, amb l’opció de provar de practicar-lo i posar-se a la pell dels esportistes amb discapacitat física.