Granollers acollirà els Jocs Catalans d’enguany

3 minuts de lectura
Després que la tretzena edició -la de represa després que la Covid va fer cancel·lar la del 2020- se celebrés en diferents ciutats com Lleida, Torredembarra, Palafrugell o Sant Antoni de Calonge, Granollers serà a finals de primavera l’epicentre de l’esport adaptat a Catalunya.

El cap de setmana de l’11 i 12 de juny la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física organitza la 14ª edició dels Jocs Catalans a la capital del Vallès Oriental, recuperant el format en una única seu d’anteriors edicions de la competició. Els Jocs Catalans d’Esport Adaptat van ser creats inicialment com un esdeveniment que agrupava diferents campionats i activitats esportives, però actualment ja podríem dir que són els Jocs Olímpics catalans de l’esport adaptat. Tota una referència a casa nostra.

Modalitats esportives i activitats de promoció 

Aquests dos dies de juny a Granollers es disputaran les Copes de Catalunya dels esports següents:

  • Rugbi en cadira de rodes: és una barreja de futbol americà i bàsquet que va fer la seva primera aparició en els Jocs Paralímpics d’Atlanta 1996. Es juga en equips mixtos formats per quatre jugadors titulars i vuit reserves i es practica en pistes de bàsquet. Per puntuar, cal tocar o passar la línia de marca amb les rodes de la cadira i es pot conduir la pilota (ovalada com en el rugbi convencional) sobre les seves cuixes o passar-la a un company d’equip. Els jugadors tenen quinze segons per entrar al camp de l’oponent per fer aquesta modalitat més ofensiva i dinàmica.
  • Bàsquet en cadira de rodes: les regles són pràcticament les mateixes que al bàsquet convencional, a cada jugador li correspon una puntuació del joc en funció de la seva discapacitat. És una disciplina que exigeix  fortalesa, coordinació i també punteria.
  • Hoquei en cadira de rodes elèctrica: es juga amb l’estic fix a la mateixa cadira o amb l’estic a la mà. El conjunt està format per quatre jugadors de camp, un porter i cinc jugadors per fer substitucions al llarg del matx. Cada partit consta de dues parts de vint minuts.
La Copa Catalana d’hoquei en cadira de rodes es disputarà a Granollers coincidint amb els Jocs Catalans / FCEDF

També hi haurà competicions de:

  • Pàdel en cadira de rodes: les mides del camp són les habituals i es practica en modalitat de parelles. A diferència d’altres esports adaptats no hi ha categories i tots els esportistes competeixen entre ells encara que pateixin diferents discapacitats. S’autoritza que la pilota boti dos cops, abans del tercer bot la pilota ha de ser retornada a camp contrari.
  • Natació: un clàssic pel seu potencial terapèutic i perquè es pot practicar amb qualsevol mena de discapacitats i diferents graus de funcionalitat. En competició existeixen deu categories per a cadascuna de les tres modalitats: modalitat S (crol, esquena i papallona), modalitat SB (braça) i modalitat SM (estils combinats).

I exhibicions de:

  • Voleibol terra: aquesta disciplina enfronta a dos equips de sis jugadors en una pista de 10 x 6 metres, dividida per una xarxa de 115 centímetres d’alçada per als homes i de 105 per a les dones. Cada equip té per objectiu aconseguir que la pilota passi per sobre de la xarxa i que boti al camp rival. L’equip contrari té tres cops per retornar la pilota.
  • Waterpolo: va néixer a Itàlia fa cinc anys i des del 2021 hi ha clubs catalans que organitzen competicions en col·laboració amb l’Institut Guttman.
La petanca és un dels esports adaptats més populars / FCEDF

Altres anys també hi havia competició de petanca i enguany es recuperen dins del programa diferents activitats de promoció de l’esport adaptat durant tot el cap de setmana. Més endavant es donarà a conèixer el programa complet de competicions dels Jocs Catalans, però en edicions anteriors es realitzaven diferents activitats com col·loquis sobre esport adaptat federat i escolar per tal de facilitar la inclusió de persones amb discapacitat física, exhibicions i activitats de promoció i sensibilització per donar a conèixer a peu de carrer com és l’esport adaptat, amb l’opció de provar de practicar-lo i posar-se a la pell dels esportistes amb discapacitat física.