Grateful Dead i la selecció lituana de bàsquet

1 minut de lectura

Què tenen en comú el grup de rock psicodèlic Grateful Dead i la selecció lituana de bàsquet? Aparentment poca cosa trobaríem de nexe entre l’extinta banda californiana i la selecció del país bàltic, separats per més de 9.000 quilòmetres de distància. Però com diu la popular frase “les aparences enganyen” i en aquest cas és ben veritat.

D’aquesta manera, remuntem-nos a principis de la dècada dels 90. Lituània acabava d’alliberar-se de més de 50 anys de domini soviètic. Desapareguda la URSS, els lituans tornaven a tenir un país independent i el bàsquet, l’esport rei a Lituània molt per davant del futbol, era una magnífica ocasió per presentar-se al món aprofitant els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Els jugadors de primer nivell hi eren (Sabonis, Marciulonis, Kurtinaitis, Karnisovas…) i estaven preparats per aspirar a competir per tot a la capital catalana.

GratefulDead i Lituània Podi

Però, en un país nou, el que faltaven eren els diners i no es trobava la manera de finançar les despeses de la recuperada selecció de bàsquet. Per solucionar-ho, Sarunas Marciulonis, que el 1988 havia estat el primer jugador soviètic a jugar a l’NBA i que en aquell moment jugava als Golden State Warriors, va llançar una campanya per trobar patrocinadors a través de la premsa californiana. Els components dels Grateful Dead van conèixer la demanda de Marciulonis i van decidir col·laborar d’una manera ben original. Van encarregar una samarreta promocional per vendre-la i recaptar fons. Però no una samarreta qualsevol si no una ideada per l’artista Greg Speirs, que va col·laborar també solidàriament creant un disseny 100% psicodèlic amb un esquelet amb l’uniforme lituà fent una esmaixada, seguint l’estil del merchandising del grup.

La samarreta va ser tot un èxit i va ajudar a fer possible que els lituans fossin l’estiu del 1992 a Barcelona. En la seva primera cita olímpica van demostrar el potencial del bàsquet lituà, amagat molts anys dins la URSS, i van guanyar la medalla de bronze, derrotant precisament a la nova selecció russa en el partir pel tercer i quart lloc. Tot i que l’uniforme durant els partits era un altre, els jugadors lituans van pujar a rebre el bronze amb l’estrafolària samarreta dels Grateful Dead i Speirs. La imatge del podi no té pèrdua.

GratefulDead i Lituània

Llegeix més sobre la gran passió pel bàsquet a Lituania en el proper número de la revista Fosbury!