TN Esports 2021: el futbol supera el 60% / TN Esports: l’anàlisi de la Fosbury
L’esport masculí disposa del 87,68% de la quota de pantalla al TN Esports
La desigualtat informativa en clau de gènere és una realitat a la immensa majoria de mitjans esportius i el repartiment de la informació (sigui en minuts de televisió, de ràdio o en pàgines als diaris) és una eina per constatar-ho ràpidament. El temps total d’anàlisi d’aquest informe supera els 800 minuts, però el temps per a l’esport femení no arriba (per ben poc) als 100. En concreció, el 87,68% del temps és per als homes i el 12,32% per a les dones. En una proporció aproximada podríem dir que 7 de cada 8 minuts estan dedicats a l’esport masculí.
Cal tenir present que el temps de les notícies sense gènere assignat (per exemple, una peça sobre la cerimònia inaugural dels Jocs Paralímpics) el distribuïm a parts iguals entre homes i dones, de manera que la presència efectiva de dones esportistes a l’espai informatiu és lleugerament menor a l’indicada.
L’esport femení, sense presència en un 22% dels TN Esports
En 22 dels 100 espais analitzats el TN Esports de TV3 no ha fet cap referència a l’esport femení, i per tant, ha dedicat el 100% del seu temps a l’esport masculí. En el 44% dels espais analitzats el temps dedicat a l’esport femení ha sigut inferior als 30 segons. Els homes han tingut presència en pantalla en el 100% de casos i han superat en diverses ocasions els deu minuts en pantalla. En el 100% d’espais l’esport masculí ha tingut més presència que el femení. De fet, en només quatre ocasions l’esport femení ha superat la quota de pantalla del 33%.
El bloc d’esports del telenotícies en què l’esport masculí ha tingut menys presència en pantalla ha estat de 3 minuts i 30 segons. Aquest “mínim” de temps només ha estat superat per les dones esportistes en un sol espai dels cent que hem analitzat.
En menys d’un 10% de casos l’esport femení és portada al TN Esports 2021
La jerarquia informativa del TN Esports està protagonitzada de forma molt majoritària pel futbol masculí, però hi ha set ocasions en què el protagonisme inicial és per a les dones. Sis d’aquests set espais són per al FC Barcelona femení de futbol i l’altre per als èxits del patinatge artístic català al campionat del món. Tres de les set obertures es fan en un sol cap de setmana (9 i 10 d’octubre), coincidint amb l’absència de partits de lliga a la primera divisió masculina de futbol. A més, hi ha dos espais que compten amb una obertura compartida de trial entre Laia Sanz i Toni Bou.
Ronald Koeman té la mateixa veu que totes les dones esportistes juntes al TN Esports 2021
Un dels aspectes que vam començar a analitzar en el segon informe són les declaracions dels protagonistes. Qui té veu pròpia al TN Esports? Les dades són molt similars a les referents a la quota de pantalla. Els homes parlen davant el micro en el 88,19% dels casos i les dones ho fan en una proporció de l’11,81%. En total, hem comptabilitzat 351 declaracions d’homes i 47 de dones.
El líder indiscutible de les declaracions és Ronald Koeman, que en el moment analitzat era entrenador del primer equip masculí de futbol del FC Barcelona i té veu en 45 dels 100 telenotícies analitzats. Atès que dues de les dones que intervenen davant la càmera són aficionades, la presència de Koeman és equiparable a la suma de totes les dones esportistes (o entrenadores) durant 100 TN Esports. Joan Laporta, president del FC Barcelona, és segon amb 22 declaracions i completa el podi Vicente Moreno, tècnic del RCD Espanyol, amb 20 intervencions.
En el cas de les dones és la jugadora del FC Barcelona Alèxia Putellas, escollida millor jugadora d’Europa en la franja analitzada, la que té més veu al TN Esports: intervé en tres espais diferents, una xifra que igualen o superen 26 homes en el període analitzat. Les seves companyes Patri Guijarro i Marta Torrejón, la tennista Naomi Osaka i la jugadora de bàsquet Laia Palau intervenen en dues ocasions.